Ο χειμώνας του τραπεζικού συστήματος (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/10/2014

Ο χειμώνας του τραπεζικού συστήματος (2)

Πολύ καλά πληροφορημένες δικές μου πηγές επιβεβαιώνουν και το παρόν, αλλά και το προηγούμενο δημοσίευμά μου σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των stress-tests των τραπεζών αλλά και την διαφαινόμενη αποτυχία των 2 ή 3 από τις 4 Ελληνικές τράπεζες.

Εικοσιπέντε συνολικά τράπεζες θα αποτύχουν στη συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται το προσχέδιο για το ανακοινωθέν των τελικών αποτελεσμάτων. Το έλλειμμα ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιρουμένων των τραπεζικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν φέτος, με τις αποτυχίες να συγκεντρώνονται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Ιρλανδία

Το Bloomberg σημειώνει ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο, 105 τράπεζες θα περάσουν την αξιολόγηση.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι συνεπείς με τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Alberto Gallo, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής μακροοικονομικής πιστοληπτικής έρευνας της Royal Bank of Scotland Group Plc στο Λονδίνο. «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε εάν η άσκηση είναι αξιόπιστη. Το κλειδί θα είναι να δούμε πόση πίεση θα αντέξουν οι ισχυρές τράπεζες και πόσες από αυτές θα αντέξουν οριακά».

Από τις τράπεζες που δεν τα καταφέρνουν, περίπου 11 αντιμετωπίζουν κεφαλαιακά κενά τα οποία θα πρέπει να καλύψουν.
Το μέγεθος αναμένεται να αλλάξει καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει η ίδια πηγή.

«Η ECB δεν μπορεί να σχολιάσει υποθέσεις για το αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε κείμενο που εξέδωσε. «Οποιαδήποτε συμπεράσματα ως προς το τελικό αποτέλεσμα της άσκησης θα αποτελούν υποθέσεις μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων».

Οι τράπεζες που άντλησαν επαρκή κεφάλαια αυτό το έτος για να καλύψουν τα κεφαλαιακά τους κενά δεν θα χρειαστεί να βρουν και νέα κεφάλαια, αναφέρει το πρακτορείο. Οι τράπεζες με έλλειμμα κεφαλαίων θα έχουν διορία δύο εβδομάδων για να υποβάλουν ένα νέο κεφαλαιακό σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου