Γκρεμίζοντας τα μνημεία

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πατρίδας μας, η Ακρόπολη των Αθηνών, ανησυχεί τους ξένους αλλά από ότι φαίνεται όχι τους Έλληνες. Στην Ελλάδα βρήκαμε ακόμα ένα πεδίο διαμάχης και αντιπαράθεσης τη στιγμή που το μνημείο σήμα-κατατεθέν της Ελλάδας κινδυνεύει να καταρρεύσει!

Σημερινό (2/10) δημοσίευμα των 'Times" αναφέρει:
«Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα.
Το Ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι οι μηχανικοί ανακάλυψαν πως μέρος του τεράστιου βράχου πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί.
Ομάδες από το Συμβούλιο Αρχαιοτήτων διαπίστωσαν "αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή" αφότου εξέτασαν πτώση βράχων των Ιανουάριο, όταν ένας βράχος "υπολογίσιμου μεγέθους" υποχώρησε από την περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ελληνική πρωτεύουσα.
Οι εργασίες για να καλυφθεί η νότια πλαγιά του λόφου επί του οποίου η ορθώνεται εδώ και 2.500 ο ναός είναι απαραίτητες, αναφέρει το πρακτορείο, κατηγορώντας τους αγωγούς ομβρίων υδάτων του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης.
Ο προϋπολογισμός για το έργο της αποκατάστασης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1975, έχει οριοθετηθεί παρά τις σημαντικές μειώσεις σε όλες τις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες».

Από την πλευρά του το υπουργείο του Πολιτισμού, δια στόματος της γενικής γραμματέως, διαβεβαιώνει πως τα αναστηλωτικά έργα που διαρκούν 50(!!!) χρόνια τώρα εγγυώνται ότι δεν θα καταρρεύσει το μνημείο: «Όπως γνωρίζετε, στην Ακρόπολη γίνεται ένα μείζον αναστηλωτικό έργο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα μνημεία έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και έχουν αναστηλωθεί. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά, όμως ήρθε η στιγμή στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί μέρος του μνημείου και τα τείχη της Ακρόπολης να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που αναλογεί σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπήρχαν μικρές καταρρεύσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των βράχων. Δεν υπάρχουν ούτε κίνδυνοι, ούτε η Ακρόπολη καταρρέει. Το Ελληνικό κράτος δείχνει τη μέριμνά του ακριβώς στο να προστατέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλες τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο το οποίο διαθέτει. Προχθές περάσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μια μελέτη που αφορά στη στερέωση των βραχωδών πρανών στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πολλές που τελευταία έχουν απασχολήσει το υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και φυσικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

Αδίκως αναρωτιέμαι τι αναστηλώνουμε πενήντα χρόνια; Η κατασκευή του Παρθενώνα κράτησε 10 χρόνια ή 15 αν συμπεριλάβουμε και τον γλυπτό διάκοσμο, ενώ η αναστήλωση δεν λέει να περατωθεί παρά το ότι έκλεισε μισό αιώνα "εργασιών" και χρήματος! Να μην αναφερθώ στις μελέτες επί μελετών που γίνονται σπαταλώντας δημόσιο χρήμα χωρίς να προκύπτει κανένα αποτέλεσμα. Τι συνεδριάζουν και τι μελετούν όλες αυτές οι επιτροπές; Πρόκειται για ένα βράχο και μάλιστα με περιορισμένη έκταση που απλά θέλει υποστήριξη! Για την ακρίβεια ούτε υποστήριξη χρειάζεται! Το μόνο που χρειαζόταν είναι να έλειπαν οι κακοτεχνίες του προηγούμενου μουσείου της Ακροπόλεως για το οποίο δαπανήθηκαν ουκ ολίγα από τα σημερινά χρωστούμενα της Ελλάδας. Τόσους αιώνες άντεξε ο βράχος και δεν υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα και εκεί ξεκίνησε μόλις άρχισαν τα δημόσια "έργα"!

Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μνημειώδες έργο. Αντίθετα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει αυτά που οι πρόγονοί μας έχτισαν πριν από πολλούς αιώνες!

Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη,
όρθιο, πες μου, τι θα μείνει;
Σου φωνάζω, μα εσύ δεν μου μιλάς:
Ελλάς! Τι θα γίνει φίλε μου με μας;

Ένα τραγούδι που παραμένει επίκαιρο παρά τα χρόνια που περνούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.