Ελλάδα και Κύπρος αλλάζουν χέρια - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/10/2014

Ελλάδα και Κύπρος αλλάζουν χέρια

Όπως δημοσίευσε χτες (1/10) ο EUObserver.com, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) έχει αποφασίσει να τροποποιήσει τους κανόνες της προκειμένου να καταστεί δυνατή η αγορά τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων [ABS (Asset-Backed Securities)] με κακή αξιολόγηση που έχουν εκδοθεί από Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες.

Ο EUObserver.com στηριζόμενος σε άρθρο των Financial Times αναφέρει πως στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ECB, σήμερα Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, θα προταθεί η χαλάρωση των απαιτήσεων, προκειμένου να αγοραστεί από την τράπεζα μέρος των χρεογράφων που έχουν εκδώσει οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Κατά τη συνεδρίαση της Νάπολης θα ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων με σκοπό να διευκολύνει την αφορά των προϊόντων του χρέους από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της, η ECB δέχεται τα ABS μόνο ως εγγύηση για τα δάνεια της, εφόσον διαθέτουν πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον BBB. Οι αξιολογήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο από τους τρεις κύριους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυμαίνεται μεταξύ του B και του C. Τα χρεόγραφα της Ελλάδας και της Κύπρου είχαν άσχημη αξιολόγηση από τους μεγάλους οίκους από τότε που εντάχθηκαν σε προγράμματα στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η κίνηση αυτή είναι απίθανο να είναι αρεστή στη Γερμανία, όπου ο υπουργός των Οικονομικών Wolfgang Schäuble δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν ήταν ευτυχής για τη συζήτηση σχετικά με την αγορά τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων».
Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, αντιτάχθηκε δημοσίως στο σχέδιο με το σκεπτικό ότι αυτό συνεπάγεται μια μεγάλη μεταφορά του κινδύνου από τις ιδιωτικές τράπεζες προς τους φορολογούμενους.

Η ECB έχει ξεκινήσει μια σειρά μέτρων κατά τις τελευταίες εβδομάδες για να διευκολύνει τις πιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη στην τελευταία προσπάθειά της να αποτρέψει ένα φαύλο κύκλο οικονομικής στασιμότητας, υψηλής ανεργίας και πολύ χαμηλού πληθωρισμού σε όλη την ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η τράπεζα μέχρι στιγμής έχει μείνει πίσω όσον αφορά στην ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή στην εκτύπωση χρήματος και την εξαγορά του δημόσιου χρέους.

Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως η οικονομική πολιτική της Ε.Ε. είναι ελλιπής σχεδιασμού, δεν αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου προγράμματος και κυρίως δεν τέθηκαν ποτέ οι βάσεις για μια σωστά αξιολογημένη και προσεκτικά μελετημένη δημοσιονομική σύγκλιση των κρατών-μελών. Έχω πει και έχω γράψει κατ' επανάληψη για την λανθασμένη και βιαστική κίνηση της εφαρμογής του ευρώ, μιας κίνησης που έχει οδηγήσει σε ασφυξία τις περισσότερες οικονομίες εντός της ευρωζώνης με προεκτάσεις που μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. και η ECB δρουν πυροσβεστικά και όχι οργανωμένα, σε αντίθεση με το πως αναπτύσσεται η Ρωσία.

Όσο για την Ελλάδα και την Κύπρο; Όπως καταλάβατε μέσω αυτής της ρύθμισης αλλάζουν "χέρια". Ο Ελληνισμός θα εξαγοραστεί και τυπικά στο άμεσο μέλλον. Αυτό που θα μας απομείνει είναι τα μεγάλα λόγια και οι προσδοκίες.

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ'ΜΑΙ ΡΩΜΙΟΣ02 Οκτωβρίου, 2014 11:31

    Αυτή η αλλαγή ενεργειται εδώ και 183 χρόνια και 4 ημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή