Δίνοντας αξία στο τίποτα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/10/2014

Δίνοντας αξία στο τίποτα

Ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζούσε σε ένα δωμάτιο με την πολυμελή οικογένειά του, πήγε στον Χότζα και του ζήτησε ένα πιο μεγάλο σπίτι για να μπορέσουν να ζήσουν λίγο πιο άνετα.
«Αγαπητέ μου Χότζα, θέλουμε ένα πιο μεγάλο σπίτι. Δεν μπορούμε να ζούμε η γυναίκα μου, τα τόσα μας παιδιά και συγγενείς όλοι μαζί σ΄ένα δωμάτιο», έκλαψε ο δύσμοιρος άνθρωπος.
Ο Χότζας τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του.
«Έχω», του απάντησε απορημένος.
«Τότε απόψε βάλε και τις όρνιθες μαζί σας», τον συμβούλεψε ο Χότζας.

Τις βάζει ο άνθρωπος και πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα.
«Αγαπητέ μου Χότζα, είμαστε χειρότερα. Σκάσαμε όλοι μαζί και με τα ζώα».
«΄Έχεις και άλλα ζώα;», τον ρώτησε ο Χότζας.
«Έχω σκύλο και γάτο», είπε ο άνθρωπος.
«Απόψε βάλε και αυτά μαζί».

Τα βάζει ο καημένος και πάει ξανά το επόμενο πρωί για να κλάψει απαρηγόρητος.
Ο Χότζας τον ρωτάει και πάλι, μήπως «έχεις και κανένα γάιδαρο στην αυλή;»
«Ναι», του απαντά ο άνθρωπος.
«Απόψε βάλε και αυτόν και έλα αύριο».

Την επομένη πάει απαρηγόρητος.
Τότε ο Χότζας του λέει: «Απόψε βγάλε το γάιδαρο έξω και έλα αύριο».
Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει:
«Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε λίγο καλύτερα».
«Απόψε βγάλε λοιπόν τις όρνιθες, αύριο το σκύλο και μεθαύριο τη γάτα».

Έτσι έκανε ο άνθρωπος και πάει χαζοχαρούμενος στον Χότζα, τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του και του λέει: «Να 'σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ, πολύχρονος να 'σαι!»

Η εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να μπορέσω να εξηγήσω μέσω παραβολής την "επιτυχία" που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και την ονομάζει μείωση της φορολογίας! Ενδεικτικά της υπερφορολόγησης των Ελλήνων είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2014, καθώς οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία ανήλθαν στο ποσό των 4,79 δις ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου, από 3,806 δις ευρώ που ήταν στο α΄ τρίμηνο και έναντι 4,33 δις ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο β΄ τρίμηνο πέρυσι (2013). Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 460 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση τριμήνων. Αν δει κανείς, όμως, την αύξηση από το α' στο β' τρίμηνο θα διαπιστώσει πως πρόκειται για αύξηση που αγγίζει το 1 δις ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο.

Στον αντίποδα, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων περιορίστηκαν περαιτέρω. Οι δαπάνες για αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανήλθαν στα 5,158 δις ευρώ το β΄ τρίμηνο φέτος, από 5,208 δις ευρώ το α΄ τρίμηνο 2014 (μείωση κατά 50 εκατομμύρια ευρώ) και έναντι 5,616 δις ευρώ που ήταν στο β΄ τρίμηνο του 2013 (μείωση κατά 458 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση).

Όσον αφορά στις κρατικές δαπάνες για κοινωνικές παροχές, αυτές ανήλθαν σε 9,483 δις ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου φέτος, από 9,215 δις ευρώ στο α΄ τρίμηνο 2014 (αύξηση κατά 268 εκατομμύρια ευρώ που όμως οφείλεται στην διάθεση τον Μάιο του ποσού των 525 εκατομμυρίων ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα») και έναντι 9,678 δις ευρώ το β΄ τρίμηνο 2013 (μείωση κατά 195 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση).

Παρόλα αυτά, η ονομαστική αξία του δημοσίου χρέους ανήλθε στο τέλος του β΄ τριμήνου φέτος στα 317,499 δις ευρώ και αυξήθηκε κατά περίπου 2,5 δις ευρώ από το α΄ τρίμηνο όπου ήταν στα 315,002 δις ευρώ.

Μετά από αυτόν τον φορο-τυφώνα που έχει πλήξει όλους τους Έλληνες πολίτες, έρχονται με περίσσιο θράσος οι κυβερνώντες να ισχυριστούν πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου τα πάντα τακτοποιούνται, όπου έρχονται φορο-ελαφρύνσεις και που τελικά βγαίνουμε από το σύμφωνο στήριξης! Θέλοντας να κάνουν κάτι το τίποτε, κάποιος εγκέφαλος μέσα στην κυβέρνηση εισήγαγε και την έννοια της "επιστροφής στην κανονικότητα" δικαιώνοντας ακόμα μια φορά τον αρθρογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" που καυτηρίαζε την ημιμάθεια/αμάθεια των δημοσίων προσώπων.

Μας έγινε συνήθεια να ανακοινώνεται ένας φόρος την εβδομάδα και πραγματικά κάποιοι θα θεωρήσουν πως πάμε καλύτερα αν σταματήσουν αυτού του είδους οι ανακοινώσεις ή αν μειωθούν τα ποσοστά της υπέρογκης, αντισυνταγματικής και παράλογης αντικοινωνικής υπερφορολόγησης.
Ας ξυπνήσουμε επιτέλους, μη βρεθούμε κι εμείς να ευχαριστούμε τους πολιτικούς για το τίποτα, όπως έκανε ο αφελής χωρικός στον Χότζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου