Η Ε.Ε. διαλύεται! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

26/10/2014

Η Ε.Ε. διαλύεται!

Οι έριδες και οι διαμάχες στην Ε.Ε. δεν λένε να κοπάσουν. Μετά την διαφαινόμενη κατάρρευση της ζώνης του ευρώ, τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο θεσμικό όργανο στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τις ασυμφωνίες στα θεσμικά της όργανα, έρχονται να προστεθούν και οι φωνές που ολοένα πληθαίνουν και ζητούν την αποχώρηση κρατών από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες. Η μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισσαβόνας, η συνθήκη του Schengen αλλά κυρίως η απόφαση Bosman (Union Royal Belges des Sociétés de Football Association ASBL & others v. Jean-Marc Bosman; Case C-415/93, ECR I-4921) βρίσκονται κάτω από έντονη αμφισβήτηση από τα κράτη-μέλη καθώς βλέπουν να χάνουν μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο από τα εθνικά κυριαρχικά τους δικαιώματα μέχρι και τους πολίτες τους!

«Η Γερμανία δεν θα παρέμβει στις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε.», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Dorothea (Kasner) Merkel σε συνέντευξή της στη Βρετανική εφημερίδα Sunday Times (εδώ για όσους δεν έχουν συνδρομή στην εφημερίδα), εκφράζοντας την αντίθεσή της στη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού, David William Donald Cameron, να τεθούν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης των Ευρωπαίων που αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Μιλώντας στην εφημερίδα η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανένα είδος περιορισμών στην κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό των 28 εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί να το κάνει άλλωστε; Σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναζητούν την τύχη τους στη Γερμανία μιας και η πολιτική της τελευταίας έχει αφανίσει τις αγορές εργασίας στις χώρες τους.

Ο Cameron, ο οποίος σχεδιάζει να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εάν το κόμμα του κερδίσει στις εκλογές του 2015, έχει δηλώσει ότι οφείλει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η εφημερίδα είχε αναφέρει στο παρελθόν (εδώ για όσους δεν έχουν συνδρομή στην εφημερίδα) ότι ο Cameron εξετάζει την ιδέα επιβολής ορίου στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών από το εσωτερικό της Ε.Ε. που αναζητούν εργασία στη Βρετανία, κάτι που ωστόσο απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στο σημερινό (26/10) άρθρο της εφημερίδας, η Merkel δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Cameron σχετικά με την επιβολή πιθανών περιορισμών σε εργαζόμενους οι οποίοι μετακινούνται σε χώρες της Ε.Ε. με το πρόσχημα ότι αναζητούν εργασία ωστόσο στόχος τους είναι η είσπραξη επιδομάτων.

«Αυτά αποτελούν αμφιλεγόμενα ζητήματα τα οποία συζητούμε επίσης στη χώρας μας», δήλωσε στην Sunday Times η Merkel. «Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να επιλυθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την κατάχρηση. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη». Σίγουρα αν οι ρόλοι ήσαν αντεστραμμένοι η Merkel θα είχε άλλου είδους απόψεις!

Είναι πασιφανές πως δεν υπάρχουν πια συνεκτικοί δεσμοί να κρατήσουν την Ε.Ε., όπως επίσης δεν υπάρχουν και συμμαχίες. Οι όποιες λυκοφιλίες υπήρχαν εντός της Ένωσης έχουν διαλυθεί, καθώς πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για όλους. Ο δρόμος αναμένεται μακρύς και -όπως έχω πει πολλές φορές- ο χειμώνας πολύ βαρύς...

1 σχόλιο:

  1. Βασίλειος Λιάκος26 Οκτωβρίου, 2014 21:08

    Αυτό είναι το λογικό επακόλουθο της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση των δυο κόσμων: του πλουσίου Βορρά και του πτωχού Νότου. Ενός Βορρά ο οποίος πλουτίζει εις βάρος του Νότου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή