Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/09/2014

Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα

«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας δεν είναι τίποτα άλλο από παραβίαση των βασικών αρχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από κάποιους από τους εταίρους μας». Τάδε έφη σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Vladimirovich Putin, δηλώνοντας πως οι Ευρωπαϊκές και οι Αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, εξαιτίας της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία, παραβιάζουν τις αρχές του WTO (World Trade Organisation - Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).

Σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους, ο Putin είπε ότι η Ρωσία δεν είχε καμία πρόθεση να τιμωρήσει τη Δύση για τις κυρώσεις που της επέβαλε εξαιτίας του ρόλου της στην Ουκρανία. Αντίθετα, όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, η Ρωσία προκλήθηκε να ενισχύσει την οικονομία της, να δυναμώσει τον ανταγωνισμό και να τονώσει τον δανεισμό.

«Λαμβάνοντας αντίμετρα σκεφτόμαστε πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντά μας σε ότι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία των παραγωγών μας και των αγορών μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ο κύριος στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας: Μια μεγάλη εγχώρια αγορά που θα γεμίσει με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται από τις επιχειρήσεις του έθνους μας», δήλωσε ο Putin.

Η Ρωσία εντάχθηκε στον WTO το 2012 έπειτα από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων για τους όρους ένταξής της. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω του WTO. Οι χώρες που επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις δεν χρειάζεται να τις δικαιολογούν στον WTO παρά μόνο αν υπάρξει προσφυγή εναντίον τους στον οργανισμό. Τα επιχειρήματα για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με μια χώρα μπορούν να είναι από περιβαλλοντικά και ζητήματα υγείας ως και θρησκευτικά.

Κάποιοι διπλωμάτες εκτιμούν πάντως ότι οι ευρείες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό θα ήταν ένα νόμιμο επιχείρημα, το οποίο όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν σε μια προσφυγή στον WTO.

O Putin έχει κερδίσει και στην τακτική τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Χρησιμοποιεί τους θεσμούς που οι ίδιοι οι αντίπαλοί του θέσπισαν και κυρίως παραμένει απαθής, ατάραχος και χωρίς την παραμικρή τάση αντεκδίκησης. Η όλη του στάση και ο χειρισμός της Ουκρανικής κρίσης (και όχι μόνο) δείχνει το πως ξεχωρίζουν οι άντρες από τα αγόρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου