Ρωσική ετοιμότητα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/09/2014

Ρωσική ετοιμότητα

Οι Ρώσοι αυξάνουν τον βαθμό ετοιμότητας του στρατού τους κάτι που επιβεβαιώνεται καθημερινά από την ειδησιογραφία. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χτεσινό (10/9) δημοσίευμα της "Russia Beyond the Headlines" που αναφέρεται στην πετυχημένη πυρηνική δοκιμή των Ρώσων στην Λευκή Θάλασσα. Το σχέδιο 955 Borei K-551 Vladimir Monomakh (Βλαδίμηρος ο Μονομάχος) που αφορά σε στρατηγικό υποβρύχιο πύραυλο, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Bulava από τη Λευκή Θάλασσα προς την περιοχή Kamchatka Kura, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγο Igor Konashenkov.

«[Ο πύραυλος] εκτοξεύθηκε από μια βυθισμένη θέση, ως μέρος των τακτικών δοκιμών του εξοπλισμού και των συστημάτων υποστήριξης ζωής του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου πυραύλων Vladimir Monomakh. Ο πύραυλος πέταξε κατά μήκος μιας κανονικής τροχιάς και οι κεφαλές του έφτασαν με επιτυχία στην περιοχή Kura στην Kamchatka» δήλωσε ο Konashenkov.

«Μέλη της επιτροπής των τακτικών δοκιμών του υποβρυχίου ήσαν μάρτυρες της εκτόξευσης», είπε και πρόσθεσε πως: «Οι ενέργειες του κυβερνήτη και του πληρώματος του υποβρυχίου Alexander Nevsky στην εκτόξευση του πυραύλου αξιολογήθηκαν ως επαγγελματικά και σωστά».

Ο Βλαδίμηρος ο Μονομάχος είναι το τρίτο σχέδιο υποβρυχίων πυραύλων 955 Borei. Το έργο αναπτύχθηκε από το Rubin Central Maritime Design Bureau. Το ναυπηγείο Sevmash άρχισε να χτίζει το υποβρύχιο τον Δεκέμβριο του 2009, ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2012 και ξεκίνησε τις εργοστασιακές δοκιμές τον Σεπτέμβριο του 2013. Το υποβρύχιο θα μεταφέρει ένα εντελώς καινούργιο σύστημα Bulava ICBM. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 19 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις Bulava και οκτώ από αυτές έχουν αποτύχει. Μια δοκιμαστική εκτόξευση από το υποβρύχιο Alexander Nevsky, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2013, δεν ήταν επιτυχής. Ο Βλαδίμηρος ο Μονομάχος έχει μόλις επιτύχει την πρώτη εκτόξευση του Bulava.

Το R30 3M30 Bulava (προσδιορισμός RSM-56, αναφορά ΝΑΤΟ SS-NX-30) είναι το νεότερο εξοπλιστικό σχέδιο Borei, τριών σταδίων πυραύλων στερεών καυσίμων, της Ρωσίας που θα οπλίσει τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια πυραύλων.

Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει έως και δέκα υπερηχητικές με δυνατότητα ελιγμών και ατομικής στόχευσης πυρηνικές κεφαλές με μεταβλητό ύψος και φυσική τροχιά, ενώ καταστρέφει στόχους σε μια έκταση 8.000 χιλιομέτρων. Ο Bulava θα είναι ένα από τα βασικά όπλα στις μελλοντικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας για την περίοδο μέχρι το 2040 - 2045.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου