Fat man - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/08/2014

Fat man

«Είδα την ατομική βόμβα. Ήμουν τεσσάρων ετών τότε. Θυμάμαι τον θόρυβο που έκαναν τα τζιτζίκια. Η ατομική βόμβα ήταν το τελευταίο που συνέβη στον πόλεμο. Από τότε δεν έχει συμβεί ξανά κάτι χειρότερο». Συγκλονιστικά τα λόγια του Kayano Nagai, ενός από τους επιζώντες της ατομικής βόμβας στο Nagasaki την 9η Αυγούστου του 1945, τρεις μόλις μέρες μετά τον βομβαρδισμό της Hiroshima.

Ενώ οι άνθρωποι στην Ιαπωνία προσπαθούσαν να κατανοήσουν την καταστροφή στη Hiroshima, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοίμαζαν δεύτερη αποστολή βομβαρδισμού. Το δεύτερο χτύπημα δεν καθυστέρησε προκειμένου να δοθεί χρόνος Ιαπωνία να παραδοθεί, αλλά γιατί περίμεναν μια επαρκή ποσότητα του πλουτωνίου-239 που ήταν απαραίτητο για την ατομική βόμβα. Στις 9 Αυγούστου του 1945, ένα άλλο Β-29, το "αυτοκίνητο του Bock" (Bock's car) απογειωνόταν από το Tinian 03.49 π.μ.

Αρχικά είχε επιλεγεί ως στόχος της βομβιστικής επίθεσης η Kokura. Δεδομένης, όμως, της ομίχλης πάνω από το νησί Kyushu (εκεί βρίσκεται η Kokura) που εμπόδιζε την παρατήρηση του στόχου, το "αυτοκίνητο του Bock" συνέχισε την πορεία του προς τον δεύτερο στόχο του. Στις 11:02 π.μ., η ατομική βόμβα "fat man" (χονδρός άνδρας) έπεσε πάνω στο Nagasaki. Η ατομική βόμβα εξερράγη 1.650 πόδια πάνω από την πόλη. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σχεδόν διέλυσε και το Β-29 το οποίο μόλις και κατάφερε να προσγειωθεί στην Okinawa. Η μαρτυρία ενός άλλου επιζώντος, του Fujie Urata Matsumoto, είναι ανατριχιαστικά συγκλονιστική: «Το σημείο που καλλιεργούσα κολοκύθες μπροστά από το σπίτι είχε καεί τελείως. Τίποτα δεν έμεινε σε ολόκληρη την έκταση της καλλιέργειας, εκτός από το ότι στη θέση που ήσαν πριν οι κολοκύθες, υπήρχε το κεφάλι μιας γυναίκας. Κοίταξα το πρόσωπο για να δω αν την ήξερα. Ήταν μια γυναίκα γύρω στα σαράντα. Αυτή πρέπει να ήταν από άλλο μέρος της πόλης. Ποτέ δεν την είχα δει εδώ γύρω. Ένα χρυσό δόντι έλαμπε στο ορθάνοιχτο στόμα της. Μια χούφτα μαλλιά κρέμονταν από τον αριστερό κρόταφο πάνω από το μάγουλο της, μπαίνοντας στο στόμα της. Τα βλέφαρά της είχαν κατακαεί αποκαλύπτοντας δύο μαύρες τρύπες εκεί όπου τα μάτια της είχαν καεί. . . . Μάλλον κοίταξε ευθεία στην αστραπή και κάηκαν τα μάτια της».

Περίπου το 40% του Nagasaki καταστράφηκε. Ευτυχώς για πολλούς πολίτες που ζουν στο Nagasaki, παρά το ότι αυτή η ατομική βόμβα θεωρήθηκε πολύ ισχυρότερη από ότι αυτή που εξερράγη πάνω από τη Hiroshima, το έδαφος του Nagasaki εμπόδισε τη βόμβα από το να κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Ωστόσο, ο αποδεκατισμός που υπέστη ήταν παρόλα αυτά μεγάλος. Σε συνολικό πληθυσμό 270.000 κατοίκους, περίπου οι 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Η άχρηστη στατιστική σύγκριση των δύο καταστροφικών όπλων παρατίθεται με μόνο σκοπό να δείξει την κακία και την αφροσύνη των Αμερικανών. Το "little boy" (μικρό αγόρι) και η καταστροφή που προξένησε στην Hiroshima δεν τους τρόμαξε, με αποτέλεσμα να κατασκευάσουν την ακόμα πιο ισχυρή βόμβα τον "fat man" (χονδρός άνδρας). Τι ειρωνεία: Η ανθρώπινη έπαρση: έδωσε όνομα στον θάνατο! Το "little boy" είχε μήκος 3 μέτρα, διάμετρο 71.1 εκατοστά, ζύγιζε 4,400 κιλά και είχε απόδοση 15 χιλιάδων τόνων ενώ ο "fat man" είχε μήκος 3.25 μέτρα, διάμετρο σχεδόν διπλάσια 1.5 μέτρο, ζύγιζε 4,656 κιλά και είχε απόδοση 21 χιλιάδων τόνων!

Όλα αυτά δεν έχουν βάλει μυαλό στους ανόητους Αμερικανούς που συνεχίζουν να προσπαθούν να προκαλέσουν νέο πυρηνικό πόλεμο, αυτή τη φορά με υπερδύναμη όπως η Ρωσία. Η μόνη μου ελπίδα είναι πως δεν θα τους αφήσει ο Θεός. Άλλωστε είναι πεποίθησή μου η Σοφία του Σολομώντα που βεβαιώνει πως: «προ συντριβής ηγείται ύβρις, προ δε της πτώσεως υπερηφάνεια» αλλά και η αρχαία ρήση του Αισχύλου (Πέρσαι 820-822): «Ως ουχ υπέρφευ θνητόν όντα χρη φρονείν. Ύβρις γαρ εξαθούσ’ εκάρπωσε στάχυν άτης, όθεν πάγκλαυστον εξαμά θέρος» (Δεν πρέπει ο άνθρωπος, που είναι θνητός, να είναι υπερφίαλος. Γιατί η αλαζονεία όταν ανθίζει έχει για καρπούς συμφορές, εξαιτίας των οποίων έρχεται ο θερισμός πολλών δακρύων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου