Η αγροτική οικονομία μας αφανίζεται από τις αποφάσεις των κρατούντων - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/08/2014

Η αγροτική οικονομία μας αφανίζεται από τις αποφάσεις των κρατούντων

Άρθρο του Βασίλη Π. Μακρή (*)
Τελικά υφίσταται μέγα θέμα με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας στη Ρωσία. Αναρτούμε τον κατάλογο των υπό απαγόρευση εισαγωγής στην Ρωσία προϊόντων μας. Αυτά είναι τα ολέθρια αποτελέσματα του δουλικού ακολουθητισμού της "μπερτόδουλης" κυβέρνησης των Αθηνών, στα κελεύσματα των δυτικών προστατών της και εντολέων της.
Άκριτα, εντελώς άκριτα η κυβέρνηση υιοθέτησε το σύνολο των μέτρων και των κυρώσεων που απεφάσισαν από κοινού τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, λόγω της γνωστής ουκρανικής κρίσεως. Και ναι μεν οι ΗΠΑ τηρώντας το "πλεονέκτημα" του μονήρους πλανητικού και επίδοξου επικυρίαρχου έχουν την πρωτοβουλία και επιτάσσουν κατά τον σχεδιασμό των συμφερόντων τους. Ούτως ή άλλως οι Αμερικανοί αποσκοπούν είτε ως κράτος, είτε ως σύνολο παγκόσμιων ολιγοπωλίων να θέσουν τον πλανήτη υπό τον κυρίαρχο έλεγχό τους και υπό τον σταθμισμένο και δολοπλόκο σχεδιασμό τους. Σε αυτό το "άτσαλο" και "άγαρμπο" σκάκι που φιλοδοξούν να παίξουν -και ήδη το παίζουν, όπως το παίζουν- σύρουν όπισθέν τους και τους Ευρωπαίους ακολούθους. Βεβαίως έτσι παρουσιάζονται τα πράγματα. Στην πραγματικότητα η Γερμανία γνωρίζει ότι ο στείρος ακολουθητισμός που επιτάσσουν οι ΗΠΑ, μόνον ολέθριες συνέπειες θα έχει για τον σφριγηλό τομέα της οικονομίας της. Οι Γερμανικές βιομηχανίες στραμμένες στην εντατική παραγωγική δραστηριότητα, συνιστούν το κύριο στήριγμα της εξαγωγικής υπεροπλίας της έναντι των υπολοίπων "ανταγωνιστικών" οικονομιών. Μία "κάθετη" ρήξη με την Ρωσία στο οικονομικό πεδίο, ενδεχομένως θα θέσει επί τάπητος και το ενεργειακό ζήτημα. Είναι δεδομένο ότι ο βιομηχανικός τομέας εξαρτάται απόλυτα από το ρωσικό φυσικό αέριο, για να δραστηριοποιείται και να λειτουργεί. Μια υιοθέτηση της "λογικής" των κυρώσεων που επιθυμούν διακαώς οι Αμερικανοί, θα βυθίσει την οικονομική μηχανή των Γερμανών στην τελμάτωση και στο χάος. Επομένως οι Γερμανοί κάθε άλλο παρά υιοθετούν τις κυρώσεις αυτές. Όσον αφορά στην Γαλλία, βλέπουμε ότι η ήδη δρομολογημένη συμφωνία για τα υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία "mistral" προχωράει κανονικά και είναι θέμα καθαρά χρονικών διαδικασιών η παράδοσή τους στην Ρωσία.
Ως απάντηση στις Αμερικανόπνευστες κυρώσεις οι Ρώσοι έλαβαν μια σειρά αντιμέτρων που έχουν να κάνουν μεταξύ των άλλων και με την απαγόρευση εισαγωγής στην χώρα τους αγροτικών προϊόντων που στηρίζουν την αγροτική οικονομία της Ελλάδας. Για αυτήν την άσχημη εξέλιξη για τους Έλληνες αγρότες, δεν ευθύνονται καθόλου οι αποφάσεις του Ρωσικού κράτους, αλλά ο εθελόδουλος ενδοτισμός των Ελλήνων κρατούντων που έχουν προτάξει ως κύριο και καίριο μέλημά τους, τον ακολουθητισμό και την τήρηση σε ό,τι αποφασίζουν οι δυτικοί κελευστές τους. Είναι δεδομένο ότι το 42%  των εξαγωγών μας προς την Ρωσία, το αποτελούν τα αγροτικά προϊόντα μας.
Η αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία αγγίζει το επίπεδο των 406 εκατ. ευρώ, με Ρωσία και Ουκρανία να απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρεχούσης περιόδου.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά. (12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων – μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων της χώρας μας με έγγραφό του από την 31-7-2014 είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και προειδοποιούσε για την αρνητική τροπή που θα σημειωνόταν για τις εξαγωγές μας στην Ρωσία, εάν οι κυβερνώντες υιοθετούσαν τις δυτικές κυρώσεις. Μάλιστα το έγγραφο έχει τον τίτλο: «Προειδοποιητικές βολές στο πεδίο εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας-Πόσο επηρεάζονται οι ελληνικές εξαγωγές στη ρωσική αγορά»
Έτσι μέσα στο ζοφερό αυτό πλαίσιο οι αποφάσεις αυτές των Ελλήνων κρατούντων οδηγούν την ήδη παραπαίουσα αγροτική οικονομία στον πλήρη αφανισμό. Πέραν των ήδη υπαρχόντων καίριων διαρθρωτικών αδυναμιών της αγροτικής οικονομίας μας, και συντελούσης της χρόνιας υφέσεως  οι Έλληνες αγρότες θα βιώσουν μιαν νέα απειλή για τις δραστηριότητές τους, τα εισοδήματά τους αλλά και τις ελπίδες τους. Όλα τίθενται υπό τον κίνδυνο της εξαέρωσης και της εξαφάνισης εξαιτίας των αλλεπάλληλων κυβερνητικών αβελτηριών εις βάρος τους.
Ας ρίξει κανείς μια ματιά στον κατάλογο των προϊόντων υπό απαγόρευση εισαγωγής στην Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγροτική οικονομία της χώρας μας πλήττεται καίρια. Εάν τα ηνία της διακυβέρνησης της πατρίδας ήταν στην ευθύνη ανθρώπων πραγματικά πατριωτών που θα πονούσαν για την χώρα, τον λαό της και την εργαζόμενη κοινωνία, είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια τροπή και τόσο άσχημη εξέλιξη θα ήταν αδύνατον να λάβει χώρα. Οι κυβερνώντες θεωρούν τους Έλληνες αγρότες ως όχληση και ως εκ τούτου, σαν έναν «ψιλό» αριθμητικό μέγεθος που πρέπει πάση θυσία να συρρικνωθεί. Και αυτό, γιατί τέτοιες είναι οι επιταγές που πρέπει να τηρηθούν αλλά και να πληρωθούν πάση θυσία.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η βάση της ανεξαρτησίας της χώρας μας (όση υφίσταται ακόμη) είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Εάν αυτό οδηγείται στην εργασιακή απαξίωση και στην εντατικοποιούμενη συρρίκνωσή του, τότε και η χώρα οδηγείται με την σειρά της στην μετατροπή της σε χώρα που καθίσταται παρίας και δορυφορικός ακόλουθος των εκάστοτε ισχυρών. Γιατί η πατρίδα δεν ανήκει στην «λιγδοελίτ» που μέσω δολοπλοκιών υποκλέπτει την αποδοχή του Ελληνικού λαού. Η Ελλάδα ή θα υπάρξει κατά τον τρόπο που αρμόζει στους συνειδητούς Έλληνες ή δεν θα έχει νόημα η φυτωζωϊα που της επιφυλλάσσουν.

Βασίλης Π. Μακρής
                             
(*) Ο Βασίλης Μακρής, εκτός από πολύ καλός φίλος, είναι μεταλλειολόγος, απόφοιτος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία στον τομέα της Εργονομίας. Συνειδητά ενεργός πολίτης, με έντονη πολιτική δραστηριότητα που ξεκινάει από το 1973 στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, της πολιτικής Παρατάξεως "ΚΟΙΝΩΝΙΑ"::Συνεχιστές του Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου