Πιέσεων συνέχεια... - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/07/2014

Πιέσεων συνέχεια...

Οι ευρωεκλογές τείνουν να ξεχαστούν για τα καλά, ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται σε μία κατάσταση χαλάρωσης και ευεξίας ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά οι ακάματοι εργάτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής συνεχίζουν το έργο τους. Έχω γράψει και στο παρελθόν πως το μόνο που θα άξιζε να αντιγράψει κανείς από αυτούς που κατεργάζονται την δυστυχία του πλανήτη, είναι η διαρκής ενασχόλησή τους και η ασταμάτητη εργασία. Το κρίμα είναι πως κανείς με πραγματικά αγαθές προθέσεις δεν ακολουθεί σε αυτό το ρυθμό, αφήνοντας ουσιαστικά το πεδίο ελεύθερο στους εργάτες της ανομίας.

Εν μέσω, λοιπόν, της καλοκαιρινής χαλαρότητας οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεκίνησαν νέες πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά με σκοπό την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα, φυσικά, νέα μέτρα. Ο ίδιος ο Mario Draghi, πρόεδρος της ECB, προειδοποίησε ότι ο ρυθμός των οικονομικών διορθώσεων στη χώρα μας έχει επιβραδυνθεί αλλά η Ελληνική πλευρά απέρριψε τις εκκλήσεις για περαιτέρω βοήθεια, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται δήλωση Έλληνα αξιωματούχου στις Βρυξέλλες: «Η Ελλάδα έχει αποκλείσει την περαιτέρω βοήθεια –η οποία θα συνοδεύεται από μία νέα δέσμη όρων– μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όμως της τρόικας η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας έτσι κι αλλιώς, δηλώνει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα να βασιστεί στην υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης και έτσι θα χρειαστεί επιπλέον έκτακτη βοήθεια. Το διακύβευμα είναι η ικανότητα της Ελλάδας να κερδίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτό είναι η βασική ανταμοιβή που έχουν οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν στην Ελλάδα εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση το ενδεχόμενο ελάφρυνσης απομακρύνεται, αναφέρει το δημοσίευμα σκιαγραφώντας ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο θα ασκηθούν στο εξής οι πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά. Εδώ βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους βασίζεται στην απόφαση των εταίρων μας του 2012, ότι αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα εξεταστεί η μείωση του χρέους της. Η εκ νέου σύνδεση μιας πιθανής λύσης με νέες υποχρεώσεις, πακέτα και μέτρα στην ουσία δεν είναι αθέτηση της απόφασης εκείνης, όπως ισχυρίζονται πολλοί, καθώς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επετεύχθη και πως πρόκειται για λογιστικό τέχνασμα της Ελληνικής κυβέρνησης.

Η τρόικα θέλει η Ελλάδα να εστιάσει στις οικονομικές αναμορφώσεις και όχι να βασιστεί στην εύθραυστη και ισχνή διασύνδεση της χώρας με τις αγορές, αναφέρει στο Bloomberg, ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 12 δις ευρώ το 2015, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα κεφάλαια που θα αντληθούν σε πιθανές εκδόσεις ομολόγων. Προκειμένου να αποφύγει ακόμη ένα πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, στοχεύει να χρησιμοποιήσει την πρόσφατα ανακτηθείσα πρόσβασή της στις αγορές. Σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει νέο τριετές ομόλογο για την άντληση 3 δις ευρώ, δηλαδή νέο δανεισμό αλλά όχι από την Ευρώπη. Βλέποντας αυτές τις βιαστικές και άσκεφτες ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης και καθώς οι αξιωματούχοι συζητούν για τις μελλοντικές ανάγκες της Ελλάδας, η τρόικα δίνει με το σταγονόμετρο τις δόσεις από το πακέτο βοήθειας που έχει ήδη συμφωνηθεί. Υπενθυμίζεται ότι χθες δόθηκε και τυπικά το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Όμως όσο η Ελλάδα πλησιάζει στην ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, η δυνατότητα της τρόικας να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων περιορίζεται, αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σχετικά με "την Ευρωπαϊκή απαίτηση προς την Ελλάδα για ταχεία πρόοδο", μόνο ήσυχοι δεν μπορούμε να κοιμόμαστε. Ειδικά γνωρίζοντας πως στο τιμόνι του σκάφους της πατρίδας μας βρίσκονται παντελώς ανίκανοι, ως προς τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, κυβερνήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου