Επάγγελμα...πολιτικός! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/07/2014

Επάγγελμα...πολιτικός!

Οι Βρετανοί θέλουν λιγότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους ενώ αντίθετα θέλουν περισσότερους γιατρούς, επιστήμονες και εργάτες να τους εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο. Αυτό αποτυπώνεται καθαρά στην πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το YouGov και δημοσιοποιήθηκε χτες 24 Ιουλίου 2014. Οι ψηφοφόροι έχουν μια μακρά παράδοση όσον αφορά στα επαγγέλματα ανδρών και γυναικών που προτιμούν, περισσότερο από κάποια άλλα, για να τους εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο. Πηγαίνοντας πίσω στο 1979, οι μελέτες των εκλογών Nuffield δείχνουν πως τουλάχιστον ο ένας στους δέκα βουλευτές από τα τρία βασικά κόμματα στη Βρετανία προέρχονται από τους δικηγόρους ή τους δικαστικούς, ενώ το ποσοστό των βουλευτών που είχαν οι εκδότες ή οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν έχει πέσει κάτω από το 6%. Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό των βουλευτών που είχαν επαγγέλματα χειρωνακτικών εργασιών, όπως ανθρακωρύχοι, μειώνεται σταθερά από 15,8% που ήταν πριν από 35 χρόνια σε μόλις 4% σήμερα.

Η νέα έρευνα του YouGov δείχνει ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν την κατάσταση αντεστραμμένη. Το 57% θέλει περισσότερους εργαζόμενους στην παραγωγή να εκλέγονται στο Κοινοβούλιο. Το 61% θέλει περισσότερους γιατρούς (που αποτελούσαν μόλις το 1,4% των βουλευτών κύριου κόμματος από το 2010) και το 57% θέλει περισσότερους επιστήμονες. Η πλειοψηφία θέλει επίσης πιο πολλούς οικονομολόγους (54%) και εκπαιδευτικούς (52%). Αντίθετα, η μειοψηφία θέλει να εκλέγονται στο Κοινοβούλιο περισσότεροι αστυνομικοί (46%), κοινωνικοί λειτουργοί (44%) και στρατιωτικοί (41%). Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι έχουν την τάση να προτιμούν την ύπαρξη λιγότερων δικηγόρων (46% θα ήθελαν λιγότερους έναντι 24% που θα ήθελαν περισσότερους) και δημοσιογράφους (48% θα ήθελαν λιγότερους έναντι 18% που θα ήθελαν περισσότερους) συμπληρώνει το Westminster, δίνοντας δικηγόρους και δημοσιογράφους ως τα λιγότερο δημοφιλή επαγγέλματα της λίστας.

Οι ψηφοφόροι των διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων διαφοροποιούνται ως προς την επιλογή των επαγγελμάτων των μελλοντικών βουλευτών. Οι πιο ευνοημένες επαγγελματικές ομάδες μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων είναι οι γιατροί (64% θέλουν περισσότερους) και οι οικονομολόγοι (65%). Μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών είναι οι γιατροί (71%) και οι εργάτες (72%). Στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς θέλουν περισσότερο τους εκπαιδευτικούς (62%) και τους επιστήμονες (63%), ενώ οι ψηφοφόροι του UKIP θέλουν περισσότερους εργαζόμενους στην παραγωγή (62%). Οι περισσότεροι ψηφοφόροι γνωρίζουν και ανησυχούν για την πρόσφατη μείωση του αριθμού των εκπροσώπων των χειρωνακτικών επαγγελμάτων στο Κοινοβούλιο και το σταθερά μικρό ποσοστό των βουλευτών που κάποτε ήταν γιατροί ή επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα είναι, επίσης, ως επί το πλείστον συνεπή με τους ψηφοφόρους που απλά θέλουν περισσότερο έντονη εκπροσώπηση των συμφερόντων τους από ανθρώπους που εμπιστεύονται και λιγότερο από αυτούς που δεν εμπιστεύονται. Η δημοσκόπηση του YouGov που παρακολουθεί την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα έχει βρει τους οικογενειακούς γιατρούς και τους δασκάλους του σχολείου ως τα πιο αξιόπιστα επαγγέλματα και τους πάσης φύσεως δημοσιογράφους μεταξύ των λιγότερο αξιόπιστων.

Φυσικά στην Ελλάδα μην περιμένετε την δημοσιοποίηση μιας τέτοιας έρευνας. Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο των ανεπάγγελτων πρωθυπουργών, των βο(υ)λευτών που η μόνη τους ασχολία ήταν το πως θα εκλεγούν, καθώς και των "κληρονόμων" της βουλευτικής θέσης λόγω ονόματος. Τελευταία προστέθηκε και το ακόμα μεγαλύτερο κατάντημα, αυτό των πάσης φύσεως "διάσημων" που συμπλήρωσαν το ψηφιδωτό των λάθος ανθρώπων στη λάθος θέση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου