Απόρρητο έγγραφο με το περιεχόμενο των συνομιλιών της Κυπριακής κυβέρνησης και των αντιπροσώπων του ψευδοκράτους, που διενεργήθηκαν από τις 6 Μαΐου έως τις 25 Ιουνίου, αναφέρει πως υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά όσον αφορά στους εποίκους και στο περιουσιακό, αποκλίσεις στις επιμέρους εξουσίες των συνιστωσών πολιτειών και στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και συγκλίσεις σε θέματα που αφορούν στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της ενωμένης Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσίευσε χτες, Δευτέρα 14/7/2014, η εφημερίδα «TA NEA», συγκρίνοντας τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές στους δύο μήνες των διαπραγματεύσεων, οι περισσότερες φαίνονται να κινούνται πάνω στην πρόταση που είχε χαράξει και περιγράψει το σχέδιο Annan, με κάποιες βελτιώσεις από την Ελληνοκυπριακή πλευρά που φαίνεται ότι στηρίζονται πάνω στην πρόταση του Boutros Boutros-Ghali του 1992. Στο απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα δεν υπάρχει αναφορά περί της ενιαίας κυριαρχίας, ούτε αναφορές περί απαγόρευσης ένωσης ή απόσχισης που υπήρχαν στο σχέδιο Annan.
Αν και η Κοινή Διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Derviş Eroğlu προβλέπει πως η διαπραγμάτευση όλων των πτυχών του Κυπριακού είναι αλληλοσυνδεόμενη, εντούτοις η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να παρακάμψει τη συζήτηση που αφορά στο εδαφικό, στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις, καθώς και στην ουσιαστική συζήτηση για το θέμα των εποίκων.
Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η παντελής έλλειψις σθένους και μαχητικότητας από την συμβιβασμένη πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συνεργατών του. Έχει κληρονομήσει μια τεράστια παρακαταθήκη από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο: Θυμηθείτε την στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Λουκέρνη και στη Στράκκα, αλλά και το περίφημο διάγγελμά του της 7ης Απριλίου του 2004, που έκανε την υφήλιο να μιλάει για το σθένος και των πατριωτισμό του. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται να βαδίζει στα χνάρια της Ελληνικής κυβέρνησης που μέχρι σήμερα δεν πείθει πως παλεύει για το συμφέρον του Ελληνισμού τόσο με τη στάση της στο σχέδιο Annan, όσο και με τις γενικότερες τοποθετήσεις της. Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο δείχνουν να κινούνται στα ίχνη του 1974, όταν προδοτικά η Ελληνική κυβέρνηση άφησε να χαθεί η μισή Κύπρος υπακούοντας στις προσταγές των Η.Π.Α. και της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε με τους κατακτητές μας για την ελευθερία, τα εδάφη και την περιουσία μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου