O βρώμικος πόλεμος της Ε.Ε. στην Βουλγαρία! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

28/06/2014

O βρώμικος πόλεμος της Ε.Ε. στην Βουλγαρία!

Όλος ο Ευρωπαϊκός τύπος αναφέρεται στην δυσαρέσκεια και την "κόντρα" που ψύχρανε τις σχέσεις της Ε.Ε. και της κυβέρνησης της Βουλγαρίας με αφορμή την κατασκευή του αγωγού "South Stream". Το βασικό πρόβλημα των Βρυξελλών είναι πως δεν ορίζουν μέχρι και τις τελευταίες παραμέτρους αυτής της συμφωνίας. Έτσι λοιπόν, εκτός του κλονισμού που υπέστη η κυβέρνηση της Βουλγαρίας και η οποία δημιουργήθηκε από τις κινήσεις αποσταθεροποίησης που έκαναν διάφορες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας, προέκυψε και νέα πίεση που προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Βουλγαρία έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Tsvetlin Yovchev, ο γενικός εισαγγελέας Sotir Tsatsarov και ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS) Vladimir Pisanchev. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων της Σόφιας, υπάρχει σαφής κατεύθυνση σχετικά με την ταυτότητα αυτών που έχουν βάλει στο στόχαστρο τις Βουλγαρικές τράπεζες και προς τα εκεί προσανατολίζονται οι έρευνες των αρχών της χώρας, όπως ανακοίνωσαν Βούλγαροι αξιωματούχοι. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, ούτε έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας. Είναι αυτονόητο, όπως είχε συμβεί και στη χώρα μας, πως η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση πως πρόκειται για κίνηση αισχροκέρδειας και όχι για αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης από την Ε.Ε. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε γνωστό ότι υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα των αποστολέων των e-mails και των ανώνυμων SMS που καλούσαν τον κόσμο να αποσύρει τις καταθέσεις του από τη First Investment Bank και διέδιδαν φήμες περί κατάρρευσης. Επίσης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα για το θέμα, που περιλαμβάνει και ενέργειες κατά της Corporate Commercial Bank (CCB), οι οποίες υποχρέωσαν την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας να αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας. Μήπως σας θυμίζει ανάλογες κινήσεις που έγιναν και στη χώρα μας;

Η κρίση στη Βουλγαρία ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή, 20/06/2014, όταν η Βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα έθεσε υπό καθεστώς «ειδικής εποπτείας» την Corporate Commercial Bank (CCB). Είχε προηγηθεί την ίδια ημέρα επίσημο αίτημα των υπευθύνων του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος προς την Κεντρική Τράπεζα για παροχή στήριξης λόγω έλλειψης ρευστότητας. Σημειώνεται πως η CCB περιλαμβάνεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων τοπικών τραπεζών, ενώ προσφάτως είχε εξαγοράσει την Credit Agricole Βουλγαρίας (η οποία με τη σειρά της είχε εξαγοράσει την Εμπορική Τράπεζα Βουλγαρίας), η οποία, επίσης, ετέθη υπό καθεστώς ειδικής εποπτείας. Ακριβώς οι ίδιες κινήσεις, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που έγιναν και στη χώρα μας!

Η πλειοψηφία των μετοχών της CCB ανήκει στην εταιρεία BROMAK, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Tsvetan Vassilev, ενώ περίπου το 9% του μεριδίου των μετοχών της κατέχει η Ρωσική τράπεζα VTB. Οι εκτιμήσεις για τις διαθέσεις της VTB ήταν αντικρουόμενες καθώς από τη μία μεν δημοσιεύματα στον Βουλγαρικό τύπο ανέφεραν ότι η Ρωσική τράπεζα σκόπευε να στηρίξει την CCB, από την άλλη ωστόσο οι δηλώσεις των εκπροσώπων της VTB ανέφεραν πως η Ρωσική τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της CCB.

Παρότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ivan Iskrov, δήλωσε ότι η Corporate Commercial Bank δεν έχει χρεοκοπήσει και οι καταθέτες δε θα απολέσουν τις οικονομίες τους, εντούτοις σημειώθηκε μαζική εκροή καταθέσεων που επεκτάθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Εδώ να σημειώσω πως οι θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς στην Βουλγαρία συμμετέχουν με το 30% στο συνολικό τραπεζικό ενεργητικό της χώρας, με 20% στο σύνολο των χορηγήσεων και με άνω του 30% στο σύνολο των καταθέσεων της χώρας, ενώ ακόμα πιο ανησυχητική ήταν η διάψευση του αναξιόπιστου μέχρι σήμερα σε διαψεύσεις, πρώην υπουργού των Οικονομικών και νυν διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφορικά με το εάν η κρίση αυτή θα επηρεάσει το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ίδια μέθοδος, ίδια τακτική, ίδιοι εκτελεστές ανά την Ευρώπη! Ο εχθρός, ένας: Όποιος αντιτίθεται στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες! Ο σημερινός Hitler δεν ανέχεται αντιρρησίες! Εκτελούνται επί τόπου! Η δημοκρατία πέθανε! Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Σημείωση: Εννοείται πως η τελευταία μου φράση είναι άκρως ειρωνική!

1 σχόλιο:

  1. ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΚΟΙΜΗΣΜΕΝΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή