Σαν λαός πρέπει να πάσχουμε έντονα από σύνδρομο κατωτερότητας ή όπως θα έλεγαν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, από complex. Παρότι το complex σημαίνει κάτι το πολύπλοκο, στην περίπτωσή μας μάλλον είναι κάτι απλό: Απλά ντρεπόμαστε για το ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι ρίζες μας! Ντρεπόμαστε επειδή από καταγωγή είμαστε πολιτισμένοι και άρα ξεχωρίζουμε από την αγριότητα της εποχής, σκεπτόμενοι και άρα πολύ δύσκολα μας πείθουν "οράματα"/εφιάλτες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, λογικοί και άρα σωστά θρησκευόμενοι γιατί καταλαβαίνουμε το πεπερασμένο της ανθρώπινης φύσης και το μεγαλείο της Θείας που μας έπλασε. Αυτό ήσαν οι πρόγονοί μας και γι' αυτό εξημέρωσαν μια ήπειρο που την κατοικούσαν βάρβαροι και απολίτιστοι άνθρωποι. Γι' αυτό και τόσα χρόνια μετά τα συγγράμματά τους παραμένουν επίκαιρα και οδηγοί και στον σημερινό κόσμο. Ο άνθρωπος άλλωστε δεν αλλάζει, παρά μόνο τροποποιούνται οι τεχνολογικές συνθήκες που περιβάλλουν τη ζωή του.
Σήμερα, όμως, έχουμε χάσει την ταυτότητά μας από επιλογή! Ντρεπόμαστε για αυτό που ήσαν και αυτό που εξέφραζαν οι πρόγονοί μας. Θέλουμε να ακολουθήσουμε μια κουλτούρα που οδηγεί σε προβλήματα και αδιέξοδα όπως αυτή της σημερινής Ευρώπης. Ανθρώπους που νοσταλγούν τα ένδοξα χρόνια της πατρίδος μας τους κοιτάζουμε με καχυποψία και είμαστε εύκολοι να τους κολλήσουμε τη ρετσινιά του φασίστα, του χρυσαυγίτη, του θρησκόληπτου, του "φοβικού". Μου έκανε απίστευτα καλή εντύπωση το ήθος του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos, αμέσως μετά την πρόκριση της Εθνικής στους "16" του παγκοσμίου κυπέλλου. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαστε στη μεγάλη γιορτή του Αγίου Ιωάννη, αλλά θα είμαστε και στου Αγίου Πέτρου εδώ. Παίξαμε με τον Σαμαρά επιθετικό. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να παίξουμε με τρεις κινητικούς επιθετικούς. Ευτυχώς πέτυχε η στρατηγική. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο επόμενο παιχνίδι, αλλά θα παίξουμε σίγουρα. Δεν είμαι άνθρωπος που ζω στα άκρα. Είμαι μετριοπαθής άνθρωπος. Ο πρώτος που στεναχωριέται όταν χάνουμε. Στις νίκες δεν πετάω στα σύννεφα. Θέλουμε πάρα πολύ να περάσουμε. Αυτό που θέλω να πω είναι να βγουν όλοι έξω στους δρόμους για να πανηγυρίσουν». Η Ε.Π.Ο. όμως θεώρησε πως η πρώτη φράση του ομοσπονδιακού τεχνικού ήταν ντροπή(;), απλοϊκή(;), "φοβική"(;) δεν ξέρω τι να υποθέσω και έτσι την έκοψαν από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας! Το ίδιο έπραξε σύσσωμος ο τύπος στη χώρα μας, αθλητικός και πολιτικός στην προχτεσινή του συνέντευξη τύπου στη Βραζιλία πριν από το σημερινό (29/6/2014) παιχνίδι με την ομάδα της Κόστα Ρίκα: Ο τεχνικός της εθνικής ομάδας ρωτήθηκε από μια Βραζιλιάνα δημοσιογράφο η οποία έκανε την εξής εισαγωγή: “Την Ελλάδα την έμαθε όλος ο κόσμος το 2004 όταν πήρε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα…”. Ο Santos την άφησε να ολοκληρώσει και απαντώντας είπε χαρακτηριστικά: “Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ο κόσμος δεν έμαθε το 2004 την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε πολιτισμό, τη φιλοσοφία, έδωσε το πνεύμα και τη δημοκρατία που έχει σήμερα όλος ο κόσμος. Στο ποδόσφαιρο το 2004 έκανε μια μεγάλη αθλητική επιτυχία”.
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι στην πλειοψηφία τους δεν πρόβαλαν την συγκεκριμένη δήλωση! Που να έχει κανείς την απαίτηση αυτά τα λόγια να είναι πεποιθήσεις τους! Χαοτική διαφορά ήθους ανθρώπου με σύνδρομο κατωτερότητας και ανθρώπου που είναι στα λογικά του και εν αρμονία με τη λογική και τη ζωή του. Καλή επιτυχία κ. Santos! Ελπίζω το ήθος σας να μας να εμπνεύσει όλους και να αγαπήσουμε και πάλι την πατρίδα μας!
ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ !
ΑπάντησηΔιαγραφή