Nigel Farage - Nick Clegg 2-0 - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/04/2014

Nigel Farage - Nick Clegg 2-0


Ο Nigel Farage θριάμβευσε στη δεύτερη τηλεοπτική συζήτηση (BBC2) για την Ευρώπη σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το ηχηρό 69% έναντι του 31%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πιο συναισθηματική, αλλά συχνά υπερβολικά στυλιζαρισμένη παρουσία του Nick Clegg απέτυχε να πείσει τους θεατές ότι το UKIP προσπαθεί να πουλήσει στον Βρετανικό λαό "επικίνδυνες θεωρίες" και "φαντασίες".

Τα ευρήματα των Guardian/ICM μετά τη συζήτηση στο BBC2 και τα οποία ήταν σχεδόν τα ίδια με αυτά της διαφορετικής δημοσκόπησης του YouGov για την Sun, δείχνουν ότι η σε ορισμένες περιπτώσεις συζήτηση υψηλών τόνων, με τους δύο άνδρες να κατηγορεί ο ένας τον άλλο ότι ψεύδεται, ήταν μια επικράτηση και πάλι του ηγέτη του UKIP, που διεύρυνε ακόμα περισσότερο το προβάδισμα που είχε αποκτήσει μια εβδομάδα νωρίτερα. Ο Farage πήρε πολλούς πόντους επιτιθέμενος σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε πλούσιους γαιοκτήμονες και προειδοποίησε πως θα υπάρξει βία στους δρόμους της Ευρώπης, εάν η Ε.Ε. δεν διαλυθεί και η δημοκρατία δεν επιστρέψει στα κράτη-μέλη. Τόνισε πως στόχος του είναι η προστασία της εργατικής τάξης.

Το αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις, θα είναι ένα βαρύ πλήγμα όχι μόνο για τον Clegg, αλλά και για τον David Cameron, ο οποίος πρέπει να έχει τρομοκρατηθεί από το γεγονός ότι οι δύο ωριαίες τηλεοπτικές συζητήσεις έχουν δώσει στο UKIP όχι μόνο τεράστια δημοσιότητα, αλλά και μεγάλη πολιτική ώθηση όσον αφορά στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η δημοσκόπηση του YouGov έδωσε στον Farage προβάδισμα με 68% έναντι 27% του Clegg, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το προβάδισμα που είχε αποτυπωθεί την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη συζήτηση, που μεταδόθηκε από το LBC radio και το Sky News, όπου ο Farage ήταν στο 57% έναντι 36% του αντιπάλου του.

Η ηγετική στάση του Farage πρέπει να παραδειγματίσει και άλλους πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι ώστε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου να αναδείξει Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο άλλης νοοτροπίας, με έμφαση στην ανεξάρτητη ανάπτυξη των κρατών-μελών και στην αρμονική συμβίωσή τους που θα επικυρώνεται μόνο με εμπορικές συμφωνίες. Όχι με ενιαία κουλτούρα, όχι με κοινό σύνταγμα, όχι με κοινό νόμισμα, όχι με ενιαία εξωτερική πολιτική, όχι με αφομοίωση των ασθενέστερων από τους ισχυρότερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου