Η διπλή παγίδα: Ακόμα ένα παιχνίδι της Ε.Ε. εις βάρος της Ελλάδας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/04/2014

Η διπλή παγίδα: Ακόμα ένα παιχνίδι της Ε.Ε. εις βάρος της Ελλάδας

Όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, τόσο καλλιεργείται -άκομψα πια- ένα στημένο κλίμα ευφορίας (η εφορία θα έρθει μετά!) το οποίο, προσωπικά, πιστεύω πως είναι μεγαλύτερη παγίδα της προφανούς. Ο Ευρωπαϊκός Τύπος γέμισε σχόλια, αναλύσεις, ειδήσεις που αφορούν στην Πατρίδα μας και την έξοδό της στις διεθνείς αγορές με την έκδοση σχετικού ομολόγου.

Η προφανής παγίδα είναι η εξαπάτηση των ψηφοφόρων ενόψει ευροεκλογών. Η μεγάλη παγίδα, όμως, είναι άλλη: Κάποιοι, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι προδιαγεγραμμένη, λόγω της διάθεσης των πολιτικών μας, θα θησαυρίσουν από αυτή την κίνηση! Θα χρηματοδοτήσουν το άνοιγμα για να έχουν μακροχρόνια ανταπόδοση με τη μορφή νέου χρέους που θα αναλάβει η χώρα.

Δεν αναρωτιέται κανείς, πως οι ίδιοι άνθρωποι που την προηγούμενη εβδομάδα μας έκαναν τους δύσκολους -τάχα- για την εκταμίευση της δόσης, να μιλάνε σήμερα για δυνατότητα εξόδου στις διεθνείς αγορές;

Μας θεωρούν ηλίθιους, αυτό είναι δεδομένο! Το θέμα είναι, είμαστε;

Για αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian μέσα από την ηλεκτρονική έκδοσή του. Το δημοσίευμα αναφέρει πως τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.
Σύμφωνα με αναλυτές, η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα σημάνει και την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους στην οποία έχει διέλθει η χώρα. Στο ρεπορτάζ της Βρετανίδας Έλενα Σμιθ γίνεται, επίσης, αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα -αν και αρνήθηκε να δηλώσει πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές- ότι «η παγκόσμια οικονομία περικυκλώνει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με μεγάλη αυτοπεποίθηση, τα spreads συνεχίζουν να μειώνονται και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη», αλλά και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, για τη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Την ίδια ώρα, η ολλανδική εφημερίδα Telegraaf δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «To ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός». «Μπορεί να συμβεί. Πριν από μερικά χρόνια τα ελληνικά ομόλογα διασύρθηκαν, αλλά τώρα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν την καλύτερη απόδοση που υπάρχει στην ευρωζώνη. Στις 26 Ιουλίου 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα σώσει το ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είχαν ενισχυθεί και τώρα έχουν μία απόδοση 439%, όπως υπολογίζεται από την Bank of America Μέριλ Λιντς. Η μερίδα του λέοντος αυτής της απόδοσης οφείλεται στην αύξηση των τιμών, αλλά και στο υψηλότερο επιτόκιο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ελλάδα, η απόδοση ήταν 40%», αναφέρει το άρθρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να δίνουν μια πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα γερμανικά ή τα ολλανδική κρατικά ομόλογα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θέλουν να προσελκύσουν πολλά κεφάλαια», επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει, «Τον Ιούνιο, η Ελλάδα θέλει να συγκεντρώσει € 2.000.000.000 με ένα νέο ομόλογο διάρκειας τριών έως πέντε ετών, και αργότερα εντός του έτους άλλο ένα ποσό € 2.000.000.000–3.000.000.000. Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Ελλάδα θα είναι και πάλι ενεργή στην αγορά κεφαλαίων. Τα δάνεια στις νότιες χώρες της κρίσης της Ευρωζώνης έχουν γίνει περιζήτητα. Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα ελληνικά δάνεια είχαν απόδοση 23%, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα επί συνόλου 34 χωρών σύμφωνα με τον Bloomberg World Bond Index. Τα πορτογαλικά δάνεια έρχονται στη δεύτερη θέση με 12% απόδοση. Οι οικονομίες όλων των χωρών του Νότου πηγαίνουν καλύτερα». (Πηγή: Fortune)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου