Καλώς ορίσατε (ξανά) στον κόσμο του Δ.Ν.Τ.

Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του. Ο σοφός, μαθαίνει από τα λάθη των άλλων! Η παράνομη και πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας απέδειξε πως ούτε έξυπνη είναι και συνεπώς ούτε σοφή. 

Σοφία θα ήταν να παρατηρήσουν και να αποφύγουν ότι συμβαίνει στη χώρα μας, η οποία στενάζει κάτω από τα δεσμά του Δ.Ν.Τ. και της ανελέητης πολιτικής της Ε.Ε. με τους ολοένα και περισσότερο επώδυνους πολιτικούς οικονομικούς πειραματισμούς που μοναδικό στόχο έχουν να διαπιστώσουν τα όρια του ευρώ και του υπό σχεδιασμό Ευρωπαϊκού δημοσιονομικού προγράμματος.

Οι πραξικοπηματίες της Ουκρανίας όχι μόνο δεν έλαβαν αυτό υπόψη τους, αλλά επανέλαβαν το δικό τους λάθος, αυτό του 2008 όταν έβαλαν για πρώτη φορά τη χώρα τους στο μηχανισμό στήριξης του Δ.Ν.Τ. με αποτέλεσμα την πτώση του Α.Ε.Π. της κατά 15% το 2009, αποδεικνύοντας πως δεν εξυπηρετούν Ουκρανικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινή" αλλά και της iefimerida, προ των πυλών είναι οι πρώτες δυσάρεστες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ουκρανών από τη ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz ανακοίνωσε αύξηση άνω του 50% στην τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες, έπειτα από σχετική απαίτηση του Δ.Ν.Τ. Σύμφωνα με τη Naftogaz η αύξηση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματοςΗ αντίστοιχη αύξηση για τις βιομηχανίες θα είναι της τάξης του 40% και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, διευκρίνισε ο Γιούρι Κολμπούτσιν, ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρείας ενέργειας. 

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το Δ.Ν.Τ., για την χορήγηση δανείου ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο. Βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ήταν το ζήτημα της μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο που ζητά το Δ.Ν.Τ., καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς του οι μειώσεις για τους οικιακούς χρήστες φθάνουν το 7% του Α.Ε.Π. και ευνοούν τις ευπορότερες ομάδες που κάνουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Την απαίτηση αυτή, που προέβαλε το Δ.Ν.Τ. εδώ και καιρό, είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

Η επίτευξη συμφωνίας της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται κρίσιμη, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα στήριξης της ουκρανικής οικονομίας. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έλαβαν την απόφαση να μας χορηγήσουν ένα δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Δύο μήνες μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας με το Δ.Ν.Τ., θα μπορέσει να εκταμιευθεί μια πρώτη δόση», είπε σήμερα ο Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το Ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Με τη σειρά τους οι Η.Π.Α. έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο να προσφέρουν δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Στο Κίεβο έχει μεταβεί και μία αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία εμφανίζεται έτοιμη να δανείσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για προγράμματα ανάπτυξης. 

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι θα ακυρώσει όλες τις εκπτώσεις στη τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή θα μπορούσε να εκτοξευτεί από τα 380 στα 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, θα είναι δηλαδή από τις υψηλότερες που ισχύουν σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες«Θα πληρώσουμε 387 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Εάν ορίσουν μια άλλη τιμή, εμείς θα πληρώνουμε 387 δολάρια. Ας μας πάνε στα δικαστήρια», ήταν η αντίδραση του υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν. Το 2006 και το 2009 αντίστοιχες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ίδιο θέμα είχαν οδηγήσει στη μερική διακοπή της παράδοσης Ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, ο Ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Gazprom έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις του στην Ουκρανία εάν η χώρα δεν ρυθμίσει τις παλαιότερες οφειλές της. 

Η έκπτωση των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ των τότε προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο μιας άλλης συμφωνίας για την παράταση της χρήσης των βάσεων της Κριμαίας για τον ελλιμενισμό του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πλέον αυτή η συμφωνία δεν ισχύει, δεδομένου ότι η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Είναι καθαρό πως η παράνομη κυβέρνηση της Ουκρανίας θα έκανε τα πάντα προκειμένου να μη συνεργαστεί με τους Ρώσους και τώρα ο λαός καλείται να πληρώσει το τίμημα.  Γιατί ωραία είναι τα λόγια του υπουργού, αλλά τι θα κάνει στην περίπτωση που η χώρα μείνει χωρίς αέριο; 

Αλήθεια εσείς βλέπετε ομοιότητα με τους δικούς μας πολιτικούς που δεν διστάζουν να λένε πως θα συμμαχούσαν ακόμα και με το διάβολο για το καλό -τάχα- της Πατρίδας μας, ενώ αυτό που πράττουν τελικά είναι υπακοή στις προσταγές της Ε.Ε. που τους στηρίζει και τους κρατάει στην εξουσία ανεξάρτητα με τις πράξεις τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.