ΗΠΑ και Βρετανία "στέλνουν" στο Δ.Ν.Τ. την Ουκρανία

Σημερινό δημοσίευμα του Fortune έρχεται, δυστυχώς, να δικαιώσει την εκτίμησή μου σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία την οποία και σας εξέθεσα λεπτομερώς στη σειρά άρθρων με τίτλο "Ουκρανία: αλήθειες και ψέμματα" (μέρος I, II, III).

Διαβάζω, λοιπόν, με τρόμο το αύριο των Ουκρανών πολιτών, σκεπτόμενος πως κάπως έτσι είχε γραφτεί προ εξαετίας περίπου και η δική μας μοίρα: Να ξεκινήσει συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνιστούν στην Ουκρανία τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού πρότεινε η Ουκρανία να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με ένα πακέτο στήριξης, μόλις οριστεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση. Ο Λιου μίλησε με τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ (θυμηθείτε τι σας έλεγα για αυτόν), μέλος της προσωρινής ηγεσίας της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των G20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία ακολούθησε και δήλωσε έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία εντός πλαισίων που θα τεθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ευρώπη και άλλους φορείς της διεθνούς κοινότητας, ήταν υπέρ της συμπλήρωσης ενός προγράμματος από το ΔΝΤ για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, είπε ο αξιωματούχος.

Την Κυριακή, η προσωρινή ηγεσία της Ουκρανίας δεσμεύτηκε να θέσει τη χώρα σε πορεία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εκδίωξη από την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Μόσχας. Στο μεταξύ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον θα επισκεφθεί σήμερα την Ουκρανία, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε φάση διχοτόμησης. Οι νέοι κυβερνώντες με έδρα το Κίεβο, 24 ώρες μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, άρχισαν να ξηλώνουν την δομή της εξουσίας του, διορίζοντας νέο προσωρινό πρόεδρο και καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του. Σε μια έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, εργάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για να εκδιώξουν τους υπουργούς και τους πιστούς στον ίδιο αξιωματούχους που διορίστηκαν μετά την ανάδειξή του στην εξουσία το 2010. Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος είχε αναλάβει χθες πρόεδρος της Βουλής, ανέλαβε προσωρινά το ρόλο του προέδρου — κάτι ιδιαίτερα οδυνηρό για τον Γιανουκόβιτς, αφού ο Τουρτσίνοφ είναι στενός συνεργάτης της ορκισμένης αντιπάλου του Γιούλιας Τιμοσένκο.

Ο Γιανουκόβιτς παραμένει σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή στην ανατολική Ουκρανία και συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον των «κακοποιών που τρομοκρατούν τη χώρα», επιμένοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα. Σημείωση: Έχει απόλυτο δίκιο ο Ουκρανός πρόεδρος! είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, μία εκλεγμένη κυβέρνηση να διώκεται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο αδίκημα ή πρόωρες εκλογές! Έχουμε να κάνουμε καθαρά με έναν εντελώς νέο τρόπο επιβολής και αλλαγής κυβερνήσεων των κρατών, από κέντρα που επηρεάζουν τα παγκόσμια δρώμενα. Ο αφανισμός της δημοκρατίας! Κάτι που διδάσκουν "σεμιναριακά" η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει. Σημείωση: Εννοείται πως όλες αυτές οι ταραχές έγιναν προκειμένου να αλλάξει η ηγεσία της χώρας μόνο και μόνο επειδή ακολουθούσε "φιλορωσική" πολιτική, που στο κάτω-κάτω ήταν η σαφώς ενδεδειγμένη για την Ουκρανία! Θέσεις "κλειδιά" που δεν άφησαν στην τύχη τους από την πρώτη στιγμή οι ανατροπείς του πολιτεύματος: Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας! 

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο —ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές— είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού έκτοτε κρύβεται.

Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας σήμερα, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα. Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός.

Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη».

Οι νέοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη.

Κλείνοντας κάνω την θλιβερή διαπίστωση πως η Ουκρανία βαδίζει ολοταχώς προς την διάλυση και την εξαθλίωση όπως και η Πατρίδα μας! Ο Θεός να μας λυπηθεί όλους, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα βαδίζουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον ... αφανισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.