Για προσπάθειες «να χρησιμοποιηθούν ιστορικοί καιροσκοπισμοί στην εξυπηρέτηση γεωπολιτικών παιχνιδιών», μίλησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Vladimirovich Putin, κατά την συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής των εορτασμών για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νίκη στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Γι' αυτό, όπως υπογράμμισε, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη «συνεχώς, τεκμηριωμένα, σθεναρά και επίμονα να υπερασπίζεται την αλήθεια σχετικά με τον πόλεμο».
«Σήμερα δυστυχώς δεν βλέπουμε μόνο προσπάθειες να αλλοιωθούν, να διαστρεβλωθούν τα γεγονότα εκείνου του πολέμου, αλλά και ένα κυνικό και απροκάλυπτο ψεύδος, ένα θρασύ αμαύρωμα μια ολόκληρης γενιάς ανθρώπων οι οποίοι πρόσφεραν ουσιαστικά τα πάντα γι' αυτή τη νίκη, για την υπεράσπιση της ειρήνης στη γη. Μερικές φορές ηχεί απλά σαν καθαρή ανοησία, είναι εκπληκτικό το πώς κάποιοι φτάνουν να λένε τέτοια πράγματα», ανέφερε ο Putin.
Ο Putin θεωρεί ότι σκοπός αυτών των καιροσκοπισμών είναι να υποσκάψουν την ισχύ και το ηθικό κύρος της χώρας, να της στερήσουν το στάτους της χώρας-νικητή. Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, «σε μεγάλο βαθμό σήμερα, δυστυχώς, εξακολουθούν να δοκιμάζουν τη Ρωσία και την κοινωνία μας, όσον αφορά την ωριμότητα και ενότητα, την αντοχή των ιστορικών μας παραδόσεων και της σύνδεσης μεταξύ των γενεών».
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη Russia Beyond the Headlines ο διευθυντής του Foundation for Effective Politics [FEP - Κέντρο Αποτελεσματικής Πολιτικής], Gleb Olegovich Pavlovsky, οι δηλώσεις του Putin δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως μια αργοπορημένη απάντηση στην Πολωνία. Να υπενθυμίσω πως στις 21 Ιανουαρίου ο Πολωνός υπουργός των Εξωτερικών, Grzegorz Juliusz Schetyna, είχε δηλώσει εντελώς ανιστόρητα και προβοκατόρικα, πως το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz είχε απελευθερωθεί από Ουκρανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τον Pavlovsky, «Θα ήταν παράξενο για τον Putin να απευθυνθεί με αυτό τον τρόπο ξεχωριστά στην Πολωνία. Τον ενοχλεί περισσότερο όχι η αντίδραση της Πολωνίας, η οποία παραδοσιακά αντιμετωπίζει μ’ ένα δυσάρεστο τρόπο τη Ρωσία, αλλά η αντίδραση της Γερμανίας και της Ε.Ε. συνολικά».
Η τοποθέτηση του Προέδρου της Ρωσίας δεν έχει συγκεκριμένο αποδέκτη, ούτε χαρακτηρίζεται από σκόπιμη τραχύτητα, θεωρεί ο πολιτικός επιστήμων. Πιθανόν συνδέεται «κατά πρώτο λόγο με το boycottage του εορτασμού της Ημέρας της νίκης από αρκετούς ηγέτες του κόσμου», αναφέρει. Πρόκειται, όπως λέει ο ίδιος, για μια οδυνηρή στιγμή και ο Putin δεν μπορεί να προσποιηθεί πως δεν συνέβη τίποτα, ενώ η Ουκρανική κρίση ως κίνητρο για την άρνηση συμμετοχής στον εορτασμό, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Γενικότερα, στα λόγια του Putin «δεν υπάρχει υπερβολική αιχμηρότητα, καθώς η κατάσταση είναι οξυμένη έτσι κι αλλιώς», καταλήγει ο Pavlovsky, αλλά σήμερα θα ήταν σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε περισσότερο τα αισθήματα και τα κίνητρα. «Όλοι περιμένουν οξύτητα από τη Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να ακούσει περισσότερο τα επιχειρήματά μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της «Ομάδας Πολιτικών Εμπειρογνωμόνων», Konstantin Kalachev, οι δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας απευθύνονται στο εσωτερικό κοινό. Ο ειδικός εκτιμά ότι «η θεωρία της "περικυκλωμένης από εχθρούς Ρωσίας" δεν απαιτεί μόνο την επιβεβαίωση, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία θα κάνουν τον πληθυσμό να συσπειρωθεί γύρω από τον ηγέτη της χώρας». Όπως προσθέτει, «το να αναφερθεί ότι κάποιοι επιβουλεύονται τον βασικό λόγο εθνικής υπερηφάνειας, τη νίκη στον πόλεμο, σημαίνει την αυτόματη επιστράτευση της κοινής γνώμης εναντίον αυτών που το κάνουν».
Την προηγούμενη εβδομάδα (17/3/2015), έγινε γνωστό ότι στον εορτασμό της "Ημέρας της Νίκης" στη Μόσχα στις 9 Μαΐου 2015, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες 26 κρατών. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Viktorovich Lavrov. Μεταξύ των κρατών που επιβεβαίωσαν την παρουσία τους, είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Μογγολία, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Νότια Αφρική. «Επίσης, με διάφορες μορφές επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους οι ηγέτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, της Ισλανδίας, των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου, της Νορβηγίας», ανέφερε ο Lavrov.
Την απόφασή τους να μην μεταβούν στη Ρωσία για τους εορτασμούς είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου