Ελλάδα που πας; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

27/03/2015

Ελλάδα που πας;

Ενώ οι Ρώσοι προτάσσοντας την πίστη στον Χριστό και την αγάπη τους στην πατρίδα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο χωρίς να τους απασχολεί το τι κάνουν οι δυτικοί, στην αποχριστιανισμένη Ελλάδα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Εγκλωβισμένοι στη χαμένη μας ευμάρεια των προηγούμενων ετών και αναζητώντας την ευημερία μέσα από αποτυχημένα οικονομικά σενάρια της Ευρώπης, ψάχνουμε να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάδας.

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της χώρας μας στην ευρωζώνη εξετάζει και δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο: «Πώς θα μπορούσε να συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», σημειώνει: «Ο αγώνας να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ βρίσκεται πλέον στον έκτο χρόνο του, με την υπομονή όλων να εξαντλείται. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως τα χρήματα για την κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού τελειώνουν».

Σενάριο Α: Αποφυγή της GRexit
«Η ECB διατηρεί τη στήριξή της στο οικονομικό σύστημα. Ενώ η βοήθεια ρέει, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, καθώς οι περισσότεροι σκληροί υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται και με τη στήριξη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ή διεξάγονται εκλογές.

Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ECB, του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας αποκαθίστανται. Η Ελλάδα λαμβάνει καλύτερους όρους αποπληρωμής για τα δάνεια σωτηρίας και πιο επιεικείς όρους για να δαμάσει τη λαϊκή αντίδραση», σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Σενάριο Β: Hotel California
Το δεύτερο σενάριο το Bloomberg το ονομάζει «Hotel California» λόγω του στίχου που είχε επικαλεστεί ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο υπουργός είχε αναφερθεί στον στίχο του τραγουδιού των Eagles (1976) που λέει «You can check out any time you like, but you can never leave» (μπορείς να κάνεις check out όποτε θες, αλλά δεν θα φύγεις ποτέ), εννοώντας πως από την ευρωζώνη δεν μπορεί ουσιαστικά να βγει καμία χώρα. Στο σενάριο αυτό, το Bloomberg προβλέπει την παύση του ELA από την ECB με τα πιθανά αποτελέσματα μίας τέτοιας κίνησης να χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: την «τούμπα» και το «check out».

Σενάριο Β1: Η «τούμπα»
«Ένα δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί εν μέσω ελέγχου των κεφαλαίων και με τις τράπεζες κλειστές, του δίνει τη λαϊκή εντολή να αναστρέψει την πορεία. Σχηματίζεται κυβέρνηση ενότητας από φιλοευρωπαϊκά κόμματα και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, αλλά όχι πριν η αναστάτωση να δημιουργήσει νέα ύφεση».

Σενάριο Β2: Το «check out»
«Οι περισσότερες Ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Κάποιες καταθέσεις δεσμεύονται για την ανακεφαλαιοποίηση ενός διαλυμένου οικονομικού συστήματος. Η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 έχει ήδη εξασφαλίσει ότι το κράτος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει στην αρχική τιμή το μεγαλύτερο τμήμα του υπάρχοντος δανείου σε ιδιώτες επενδυτές και στην ζώνη του ευρώ για τα επόμενα λίγα χρόνια μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Κυκλοφορούν ταυτόχρονα το νέο νόμισμα και το ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει επίσημα φύγει από την ευρωζώνη καθώς η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για μια επιστροφή σε καλή κατάσταση, αν και η χώρα υποφέρει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο», σύμφωνα με το Bloomberg.

Σενάριο C: Καταστροφή
«Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ σε μια άτακτη χρεοκοπία εν μέσω διαδηλώσεων, βαθαίνοντας την μιζέρια για τους περισσότερους και την κυβέρνηση να ρίχνει όλη την ευθύνη στους Γερμανούς. Δεν δίνεται καμία βοήθεια για τη στήριξη του νέου νομίσματος και στην διατήρηση της εξυπηρέτησης των ομολόγων και του χρέους προς το ΔΝΤ. Αυτό συνεπάγεται πιστωτικά γεγονότα προς όλους τους πιστωτές. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει μια νέα κατάσταση», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg για το τρίτο και πλέον απαισιόδοξο σενάριο, κατά την κρίση του, για το μέλλον της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ και συμπληρώνει:

«Η Ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μια δεύτερη ύφεση. Το χτύπημα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη πίσω στην ύφεση και αυξάνει την πίεση στις ευαίσθητες χώρες του ευρώ όπως η Ιταλία. Το «κακό αίμα» οδηγεί στην αποχώρηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. Η ιδέα ότι το ευρώ είναι σταθερό τίθεται σε αμφισβήτηση ταράσσοντας τις διεθνείς αγορές».

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς από την απόπειρα του Bloomberg να σπείρει τον πανικό, πως μόνο οι δυτικοί δεν θέλουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Την θέλουν, όπως περιγράφουν στο αισιόδοξο -για αυτούς- σενάριο, κάτω από μία δουλική φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση την οποία εντελώς "δημοκρατικά" θα επιβάλλουν με τις γνωστές μεθόδους τους. Η κυβέρνηση αυτή θα δεχθεί και νέα δάνεια βυθίζοντας την χώρα στην ανυπαρξία και την παντελή εξάρτηση από την κεντρική Ευρωπαϊκή τράπεζα και την Ε.Ε. γενικότερα.

Πρέπει να σοβαρευτούμε ως πολίτες και να μην επιτρέψουμε τίποτε άλλο εκτός από μία συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ, μια συμφωνία παρόμοια με αυτή που πέτυχε η Γερμανία το 1957 στο Λονδίνο και με δικό μας νόμισμα το οποίο σε λίγο χρόνο θα γίνει δυνατό και θα συμβάλλει στην ανάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Αυτό που χρειάζεται είναι Ελληνική κυβέρνηση και κυρίως επιστροφή στις Ορθόδοξες ρίζες μας, που μας έκαναν τόσα χρόνια δυνατούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου