Ο σουλτάνος ... αποκαλύπτεται! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/07/2017

Ο σουλτάνος ... αποκαλύπτεται!

Το Stockholm Center for Freedom (SCF) έδωσε σήμερα (5/7/2017) στην δημοσιότητα μία έκθεση, που δικαιώνει πλήρως και επιβεβαιώνει όλα όσα γράφαμε πέρυσι (εδώ και εδώ) σχετικά με το "πραξικόπημα" στην Τουρκία. Επιπλέον, η έκθεση αυτή επικυρώνει και τις πολιτικές εκτιμήσεις μας για την κατάσταση στην Τουρκία, όπως τις είχαμε διατυπώσει πριν από τα γεγονότα του Ιουλίου του 2016.

Το SCF είναι μία οργάνωση, που σαφώς αντιτίθεται στην πολιτική του Τούρκου "σουλτάνου". Ωστόσο τα συμπεράσματα της εκθέσεως με τίτλο "July 15: Erdoğan’s Coup" (Ιούλιος 2015: Το πραξικόπημα ενάντια στον Erdoğan) δείχνουν να έχουν λογική και συνέπεια. Η πολυσέλιδη έκθεση, συνολικής έκτασης 191 σελίδων, είναι δυστυχώς διαθέσιμη μόνο στα τουρκικά, γεγονός που δεν μας επιτρέπει την ανάγνωσή της και την επισήμανση των σημαντικών στοιχείων της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει στα Αγγλικά το SCF φαίνεται πως:

* Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και των σεναρίων που διέσπειρε το καθεστώς Erdoğan, μέσω προπαγάνδας, πιέσεων, απειλών, ακόμα και βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης. Οι μαρτυρίες από κατηγορούμενους και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα ενισχύουν την άποψη πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο.

* Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Erdoğan σχετικά με την σειρά των γεγονότων εκείνο το βράδυ, οι περιγραφές που διέφεραν ακόμη και από τα κατηγορητήρια που εξέδωσε η δικαιοσύνη, που ελέγχεται αυστηρά από το καθεστώς του, τα αντιδημοκρατικά μέτρα που ελήφθησαν μετά την 15η Ιουλίου, οι διώξεις και οι συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών σκιάζουν τα όσα συνέβησαν στις 15 Ιουλίου.

* Το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Hakan Fidan, δήλωσε ότι γνώριζε για το πραξικόπημα, σύμφωνα με δικές του γραπτές δηλώσεις που εστάλησαν στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν ειδοποίησε ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον πρόεδρο ενισχύει την άποψη πως το πραξικόπημα στήθηκε. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση στο γιατί οι αξιωματούχοι που είναι πρωτίστως υπεύθυνοι για την ανακάλυψη, την αποτροπή και την αναστολή της απόπειρας πραξικοπήματος κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης, παρέμειναν άφαντοι την ημέρα του πραξικοπήματος και γιατί ακολούθησαν την καθημερινή ρουτίνα τους ακόμα και αφού έμαθαν για την προσπάθεια ανατροπής.

* Το γεγονός ότι ο Fidan δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας σε οποιαδήποτε δικαστική έρευνα σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, η μη εμφάνιση του στην Επιτροπή Ελέγχου των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για κατάθεση και το ίδιο το γεγονός ότι διατήρησε την θέση του. Ο Erdoğan πιστεύει πως όλοι αρκούνται στην κατασκευασμένη αφήγησή του για την απόπειρα πραξικοπήματος χωρίς καν να διερευνήσουν τίποτα σημαντικό.

* Το γεγονός ότι ο Fidan είχε επαφές με την στρατιωτική ηγεσία για ώρες την προηγούμενη καθώς και την ημέρα του πραξικοπήματος, η επίσκεψή του στο Γενικό Επιτελείο παρά το ότι υπήρχαν φήμες πως θα συλλαμβάνονταν και θα κρατείτο από στρατιωτικούς, η απρόσκοπτη αποχώρησή του από το Επιτελείο και η εκδήλωση του πραξικοπήματος αμέσως μετά την αποχώρησή του από εκεί δεν έχει εξηγηθεί, ούτε έχει δικαιολογηθεί μέχρι σήμερα.

* Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Hulusi Akar, προέβη κι αυτός σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις των μαρτύρων και των κατηγορουμένων δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, που ρωτήθηκαν από το SCF, ανέφεραν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να αποτραπεί πριν καν εκδηλωθεί με απλά και γρήγορα μέτρα. Ωστόσο, το ότι ο Akar δεν έλαβε κανένα μέτρο, δημιουργεί σοβαρές υποψίες για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

* Είναι πολύ ασυνήθιστο το γεγονός ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων συνέχισε την συνηθισμένη ρουτίνα της, μετέχοντας ακόμα και σε γαμήλιες τελετές, την ώρα που υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες και προειδοποιήσεις για επικείμενο πραξικόπημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες παραδόσεις, πρακτικές και κανόνες των διαδικασιών λειτουργίας στον τουρκικό στρατό.

* Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο πραξικόπημα συμμετείχαν 8.651 στρατιωτικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,5% των τουρκικών δυνάμεων. Από αυτούς οι 1.761 ήταν μισθοφόροι στρατιώτες, οι 1.214 ήταν μαθητές στρατιωτικών σχολών και οι 5.761 ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κινητοποίηση, που παρατηρήθηκε στο έδαφος κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. Δεδομένου ότι διώχθηκαν 168 ανώτατοι αξιωματικοί ως υπαίτιοι του πραξικοπήματος, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν περίεργο ότι ένας τόσο μικρός αριθμός στρατεύματος έλαβε μέρος στην απόπειρα. Εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός, που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος, ήταν 200.000 άνδρες.

* Το γεγονός ότι η γέφυρα του Βοσπόρου έκλεισε μόνο από το ένα ρεύμα, ότι επλήγησαν στόχοι άσχετοι με τους στόχους των πραξικοπηματιών, ότι δεν ενοχλήθηκαν οι πολιτικοί, ότι σκοτώθηκαν πολίτες, ότι επιχειρήθηκε κατάληψη στρατηγικών σημείων με μια χούφτα μόνο στρατιωτών, δεν μπορούν να εξηγηθούν. Οι ομάδες που υποτίθεται πως καταδίωξαν τον Erdoğan πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πολλές ώρες μετά τη διαφυγή του από εκεί. Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα και φαίνεται σαν να είχαν διοργανωθεί προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προμηθεύσουν φωτογραφίες και στιγμιότυπα από το πραξικόπημα.

* Ακόμα και μετά από έναν χρόνο από το πραξικόπημα, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο εμπλοκής του κινήματος Hizmet (γνωστό στον πολύ κόσμο ως κίνημα του Gülen) στην απόπειρα, είτε ως ηγέτης, ή απλά συμμετέχοντας. Στην ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκαν μόνο κατασκευασμένα στοιχεία και αναγκαστικές μαρτυρίες, που ελήφθησαν προφανώς μετά από βασανιστήρια.

* Όπως αποκάλυψαν διάφορες έρευνες, που δημοσιεύθηκαν ή αναφέρθηκαν από διεθνή ιδρύματα, οι αξιωματικοί που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος προέρχονται από διάφορες ιδεολογίες και περιβάλλοντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα στρατεύματα κινητοποιήθηκαν λόγω του φόβου για επικείμενες τρομοκρατικές απειλές ή ως μέρος του στρατιωτικού σώματος, όπως φάνηκε από τις μαρτυρίες στο δικαστήριο.

* Ο Muhammed Fethullah Gülen, που ενέπνευσε το κίνημα Hizmet που κατηγορήθηκε για το πραξικόπημα, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο SCF ότι η προσφορά του πραξικοπήματος ήταν ένα «εξωφρενικό σκηνικό που κατασκευάστηκε από τον Erdoğan και τους συνεργούς του». Δήλωσε επίσης πως πρόκειται για ένα κυνήγι μαγισσών ενάντια στο κίνημα Hizmet. Κατέστησε σαφές πως εάν κάποιος οπαδός του κινήματος Hizmet συμμετείχε σε αυτή την απάνθρωπη πράξη, πρόδωσε τα ιδανικά του κινήματος. Ο Gülen επανέλαβε την έκκλησή του για την δημιουργία διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει διεξοδικά το πραξικόπημα, κάτι στο οποίο απέτυχε ο Edoğan.

* Ακόμα παραμένει η αβεβαιότητα για τις βαλλιστικές έρευνες των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν πολίτες και στρατεύματα. Οι παραστρατιωτικές ομάδες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις και που αργότερα εμφανίστηκαν σε διάφορα videos, που ελήφθησαν την νύχτα του πραξικοπήματος, δεν προσδιορίστηκαν, ενώ ο τρόπος που οργανώθηκαν και κινητοποιήθηκαν παραμένει ένα μυστήριο. Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι η τουρκική αστυνομία διένειμε όπλα υψηλού επιπέδου στους πολίτες την νύχτα του πραξικοπήματος.

* Η Τουρκία δεν είναι πλέον χώρα που διέπεται από το Κράτος Δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές. Είναι μια χώρα που κυβερνάται με διατάγματα, υπό διαρκές καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Η δικαστική εξουσία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου ή της έκφρασης, το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί κανονικά και τα μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή.

* Πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας των πεποιθήσεών τους χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, στην δικαιοσύνη, στο διπλωματικό σώμα, στην διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας, φτάνει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. 51.889 άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίς δίκη και καταδίκη, κυρίως νοικοκυρές, δάσκαλοι, φοιτητές, γιατροί, έμποροι, δημοσιογράφοι, που συνδέονταν με το κίνημα Hizmet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου