Η Μεγάλη ... Πλύση Εγκεφάλου! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/01/2017

Η Μεγάλη ... Πλύση Εγκεφάλου!

Το Katehon είναι ένα think tank, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Δύση (αυτολεξεί σημαίνει "δεξαμενή σκέψης"), δηλαδή ένα φιλοσοφικό Ινστιτούτο. Ιδρύθηκε από τους Ρώσους και σήμερα έχει ένα μεγάλο δίκτυο συγγραφέων, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται εκτός από τα Ρωσικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ελληνικά, στα Σερβικά, στα Ιταλικά, στα Γερμανικά και στα Αραβικά.

Σας παραθέτω αυτούσιο και στην μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του Robert Eastern που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Katehon με τίτλο «The Great Brainwash» (Η Μεγάλη Πλύση Εγκεφάλου). Ο τίτλος είναι σαρκαστικός, αφού αποδίδει τον όρο "Μεγάλη" στην πλύση εγκεφάλου, κατατάσσοντάς την μαζί με αυτούς που ονόμασε έτσι η Ιστορία, όπως ο Ρώσος αυτοκράτορας Πέτρος, η επίσης Ρωσίδα αυτοκράτειρα Αικατερίνη, ο Ναπολέων Βοναπάρτης και άλλοι.

Κατά την εξέταση της έννοιας "πλύση εγκεφάλου" οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να σκέφτονται τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν από τις ολοκληρωτικές κομμουνιστικές κοινωνίες του περασμένου αιώνα. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτών των μεθόδων μας δίνει η φυλακή Piteşti στη Ρουμανία, που προσπάθησε να επανεκπαιδεύσει (ή δολοφονήσει) πρώην μέλη της Λεγεώνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Σιδηρά Φρουρά), μαζί με τους πιστούς όλων των θρησκειών, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων. Το καθεστώς αυτό ήταν ακραία βάναυσο και στηρίχτηκε στο να χρησιμοποιεί τους τροφίμους προκειμένου να βασανίζουν ο ένας τον άλλον. Αλλά ήταν μόνο εν μέρει επιτυχές· πολλοί κρατούμενοι που επέζησαν εμφανίστηκαν με ακριβώς τις ίδιες πεποιθήσεις όπως όταν είχαν φυλακιστεί. Αυτό συνέβαινε επειδή οι κομμουνιστικές ολοκληρωτικές κοινωνίες ήταν πάρα πολύ άκομψες στην κατανόηση των μεθόδων για το πώς να δημιουργήσουν τον "μονοδιάστατο άνθρωπο" που τόσο επιθυμούσαν· απλά δεν μπορείτε να «αναγκάσετε τους ανθρώπους να σκέφτονται με τον τρόπο που θέλετε». Οι άνθρωποι είναι από την φύση τους καχύποπτοι και γι’ αυτό αν απλά τους πείτε να πιστέψουν κάτι, κάποιοι θα είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε φτάσει στην Δυτική κοινωνία (και όλο και περισσότερο και σε ολόκληρο τον κόσμο), όπου ο καθένας (εκτός από τις ανόητες μάζες και λίγες μεμονωμένες "οπισθοδρομικές" ομάδες) κατέχει λίγο πολύ τις ίδιες "αξίες", όλοι συμφωνούν με την ίδια κοσμοθεωρία και "χορεύουν" στον ίδιο ρυθμό; «Ναι, αλλά ...!» Ακούω να λέτε, «η εποχή μας είναι η εποχή της διαφορετικότητας, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές παγκόσμιες απόψεις που εκφράζονται όλη την ώρα στην κοινωνία μας!» Σε απάντηση θα έλεγα ότι αυτές οι διαφορές είναι μόνο επιφανειακές και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε γενικές γραμμές και το 100% των ανθρώπων στον ακαδημαϊκό χώρο και στα Μέσα Ενημέρωσης ασπάζονται τις λεγόμενες "αξίες" της σύγχρονης φιλελεύθερης εκκοσμίκευσης.

Αυτές οι απολύτως αδιαμφισβήτητες "αξίες" εκφράζονται από πράγματα όπως: η ανάδειξη των λεγόμενων "ανθρώπινων δικαιωμάτων" σε ένα υποκατάστατο της θρησκείας, η εμμονή με την σεξουαλική "ελευθερία", η κατασυκοφάντηση των παραδοσιακών λαών και των εθίμων τους και, ακόμα πιο χαρακτηριστικά, η δαιμονοποίηση της Ρωσίας και του Donald Trump.

Είναι σχεδόν αδύνατο να λογομαχήσει κανείς με αυτές τις καημένες ψυχές που είναι θύματα αυτής της πολύ ύπουλης μορφής πλύσης εγκεφάλου, επειδή δεν θα δεχτούν καν ότι αυτό που θεωρούν δεδομένο είναι μια κοσμοθεωρία (και μάλιστα πολύ επισφαλής). Πιστεύουν ότι είναι απλά "ουδέτεροι" με τον ίδιο τρόπο που το BBC πιστεύει γελοιωδώς πως είναι αντικειμενικό. Έχω γράψει παλαιότερα ότι «το ψάρι δεν ξέρει τι είναι το νερό» και αυτό εξακολουθεί να είναι η καλύτερη περιγραφή των αποτελεσμάτων της σημερινής πλύσης εγκεφάλου. Ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσει κανείς στο ψάρι ότι το υλικό μέσα στο οποίο κολυμπάει λέγεται νερό και ότι υπάρχει ένας άλλος κόσμος που δεν αποτελείται από νερό, είναι (έστω και προσωρινά) να το βγάλει από το νερό όπου ζει και αναπνέει. Αλλά μια τέτοια διαδικασία κινδυνεύει να σκοτώσει το ψάρι μέσα από το shock που θα βιώσει όταν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ένας άλλος κόσμος πέρα από τον δικό του. Αλλά δεν είναι μόνο το ότι οι απόψεις τους ή οι "αξίες" δεν είναι ποτέ υπό αμφισβήτηση από τα Μέσα Ενημέρωσης και από τον κόσμο που τους περιβάλλει. Νομίζω, επίσης, ότι άνετα μπορούμε να πούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων χαρακτηρίζονται από μια ιλιγγιώδη άγνοια της Ιστορίας του κόσμου και του πολιτισμού.

[ συνεχίζεται... ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου