Τι είναι τελικά ο Henry Kissinger; (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/12/2016

Τι είναι τελικά ο Henry Kissinger; (2)

Δεν ξέρω αν ο Trump θα υπερισχύσει της συντριπτικής νεοσυντηρητικής συνωμοσίας. Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ασχολείται με σοβαρότητα προκειμένου να μειώσει τις εντάσεις με την Ρωσία, που οξύνθηκαν από τότε που ο πρόεδρος Clinton παραβίασε την υπόσχεση της κυβέρνησης του George H.W. Bush, πως δεν θα επεκτεινόταν το ΝΑΤΟ ούτε μια ίντσα προς την Ανατολή. Αν ο Trump δεν μιλούσε σοβαρά, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ανακοινώσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Exxon, Rex Tillerson, ως επιλογή του για Γραμματέα του κράτους. Το 2013 στον Tillerson απονεμήθηκε ο Ρωσικός Τίτλος Φιλίας.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Michel Chossudovsky, μια παγκόσμια εταιρεία όπως η Exxon έχει διαφορετικά συμφέροντα από αυτά του συμπλέγματος των στρατιωτικών / ασφάλειας των ΗΠΑ. Το σύμπλεγμα των στρατιωτικών / ασφάλειας χρειάζεται μια ισχυρή απειλή, όπως η παλιά "Σοβιετική απειλή" που έχει μετατραπεί σε "Ρωσική απειλή", προκειμένου να δικαιολογήσει το πώς διατηρεί έναν ετήσιο προϋπολογισμό περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Σε αντίθεση, η Exxon θέλει να είναι μέρος των Ρωσικών επιχειρήσεων στον τομέα της Ενέργειας. Επομένως, ως Γραμματέας του κράτους, ο Tillerson έχει κίνητρο για την επίτευξη καλών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ το σύμπλεγμα των στρατιωτικών / ασφαλείας θα υπονομεύσει τις καλές σχέσεις ενισχύοντας τον ενορχηστρωμένο φόβο πάνω στον οποίο στηρίζεται ο προϋπολογισμός που διαχειρίζεται.

Σαφώς, το σύμπλεγμα των στρατιωτικών / ασφαλείας και οι νεοσυντηρητικοί βλέπουν τον Trump και τον Tillerson ως απειλές. Αυτός είναι ο λόγος που οι νεοσυντηρητικοί και οι μεγιστάνες των εξοπλισμών αντιτίθενται τόσο σθεναρά στον Trump και γιατί ο διευθυντής της CIA John Brennan προέβη στις βάναυσες και ανυπόστατες κατηγορίες περί της Ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι γραμμές έχουν ήδη χαραχθεί. Η επόμενη δοκιμασία θα είναι αν ο Trump μπορεί να λάβει την επιβεβαίωση της Γερουσίας για την επιλογή του Tillerson ως Γραμματέα του κράτους.

Ο ευρύτατα διαδεδομένος μύθος λέει πως ο πρόεδρος Reagan κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο διαλύοντας την οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης με μια κούρσα εξοπλισμών. Ως ένας που συμμετείχε στην προσπάθεια του Reagan για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, για άλλη μια φορά θα αναγκαστώ να διορθώσω αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Reagan ποτέ δεν μίλησε για νίκη του Ψυχρού Πολέμου. Μίλησε για τον τερματισμό του. Άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν πει ακριβώς το ίδιο και ο Pat Buchanan μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Ο Reagan ήθελε να τελειώσει τον Ψυχρό Πόλεμο, όχι να τον κερδίσει. Μίλησε εναντίων αυτών των "godawful" (σημ. ΜΒΒ: ο Reagan χρησιμοποιούσε αυτή την δική του λέξη, που σημαίνει "καταραμένα από τον Θεό", θέλοντας να δείξει την πλήρη αντίθεσή του με τους πυρηνικούς εξοπλισμούς) πυρηνικών όπλων. Πίστευε ότι η Σοβιετική οικονομία είχε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να ανταγωνιστεί σε μια κούρσα εξοπλισμών. Σκέφτηκε πως αν πρωτίστως μπορούσε να θεραπεύσει τον στασιμοπληθωρισμό που έπληττε την οικονομία των ΗΠΑ, θα μπορούσε να αναγκάσει τους Σοβιετικούς να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσα από την έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών. Οι "Star Wars"(πόλεμοι των άστρων) ήταν κυρίως μια διαφημιστική εκστρατεία. (Το ότι ούτε οι Σοβιετικοί πίστευαν στην απειλή της κούρσας των εξοπλισμών, είναι σαφέστατα κάτι που η Αμερικανική αριστερά δεν ανέφερε ποτέ.)

[ προηγούμενη σελίδα ] [ επόμενη σελίδα ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου