Τι είναι τελικά ο Henry Kissinger; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/12/2016

Τι είναι τελικά ο Henry Kissinger;

Σίγουρα η άποψη του Dr. Paul Craig Roberts έχει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με δεδομένο πως ανήκε στους πρωταγωνιστές των όσων διαδραματίστηκαν. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε τι λέει ο ίδιος στο εξαιρετικό άρθρο του με τίτλο "What is Henry Kissinger Up To?" (Τι σκαρώνει ο Henry Kissinger;), που σας το παραθέτω αυτούσιο στην μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο:

Η Αγγλική έκδοση του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Sputnik, αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger συμβουλεύει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump πώς να «φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία πιο κοντά προκειμένου να αντισταθμίσει την στρατιωτική συγκέντρωση της Κίνας».

Αν δούμε επιφανειακά αυτό το δημοσίευμα διαβάζουμε ότι ο Kissinger, ένας παλιός ψυχρός πολεμιστής, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την δέσμευση του Trump για την βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, προκειμένου να διαχωρίσει την Ρωσία από την στρατηγική της συμμαχία με την Κίνα.

H στρατιωτική συγκέντρωση της Κίνας είναι μια απάντηση στις Αμερικανικές προκλήσεις κατά της Κίνας καθώς οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι περιοχή εθνικών συμφερόντων τους. Η Κίνα δεν προτίθεται να επιτεθεί στις ΗΠΑ και σίγουρα όχι στην Ρωσία.

Ο Kissinger, που ήταν ο συνάδελφός μου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών για δώδεκα χρόνια, γνωρίζει τις φιλο-αμερικανικές elites μέσα στη Ρωσία, και εργάζεται δημιουργώντας για αυτές μια "Κινεζική απειλή", που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν την Ρωσία στην αγκαλιά της Δύσης. Εάν αυτή η προσπάθεια είναι επιτυχής, η κυριαρχία της Ρωσίας θα διαβρωθεί όπως ακριβώς έχει συμβεί με την κυριαρχία κάθε άλλης χώρας που συμμάχησε με τις ΗΠΑ.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Putin, ο δημοσιογράφος Marat Sagadatov τον ρώτησε αν η Ρωσία υπόκειται ήδη σε μορφές ξένης επικυριαρχίας: «Η οικονομία μας, η βιομηχανία, τα υπουργεία και οι οργανισμοί μας συχνά ακολουθούν τους κανόνες που ορίζονται από διεθνείς οργανισμούς και διοικούνται από συμβουλευτικές εταιρείες. Ακόμη και οι αμυντικές επιχειρήσεις μας έχουν ξένους συμβούλους προκειμένου να τους ελέγχουν». Ο δημοσιογράφος ρώτησε «μήπως τώρα δεν είναι η ώρα να γίνει κάποια εσωτερική αντικατάσταση και σε αυτήν την περιοχή;»

Κάθε Ρώσος πρέπει να καταλάβει ότι το να είναι μέρος της Δύσης σημαίνει να ζει με τους κανόνες της Washington. Η μόνη χώρα στην Δυτική συμμαχία που έχει μια ανεξάρτητη εξωτερική και οικονομική πολιτική είναι οι ΗΠΑ.

Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι παρότι ο Trump έχει εκλεγεί πρόεδρος, οι νεοσυντηρητικοί παραμένουν κυρίαρχοι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στην δέσμευσή τους για την ηγεμονία των ΗΠΑ, καθώς η παγκόσμια δύναμή τους παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ. Η νεοσυντηρητική ιδεολογία έχει θεσμοθετηθεί σε τμήματα της CIA, του State Department και του Πενταγώνου. Οι νεοσυντηρητικοί διατηρούν την επιρροή τους στα Μέσα Ενημέρωσης, στα think tanks, στις πανεπιστημιακές σχολές, στα ιδρύματα, και στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Σχέσεων.

Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Trump διασκεδάζει στο ρόλο του "μάγκα" και θα πει πολλές κουβέντες που μπορούν να παρερμηνευθούν από κάποιους, όπως μάλλον ο φίλος μου, Finian Cunningham, που διαβάζω τις στήλες του, συνήθως με εκτίμηση.

[ συνεχίζεται... ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου