Η πρόληψη σώζει... - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/08/2016

Η πρόληψη σώζει...

Δυστυχώς αυξάνουν διαρκώς τα θύματα του καταστροφικού σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Richter, που σημειώθηκε σήμερα (24/8/2016) τα ξημερώματα στην επαρχία Rieti της Κεντρικής Ιταλίας. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ., διάρκεια 20" και επίκεντρο 2 χλμ. από την κοινότητα της Accumoli, που βρίσκεται 110 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, ενώ οι σεισμολόγοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί στο να αποφανθούν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή προσεισμική δόνηση.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην πόλη Amatrice, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια και ο κεντρικός δρόμος της πόλης έχει ισοπεδωθεί.Μέχρι στιγμής οι νεκροί φθάνουν τους 21, ενώ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης στην Ελλάδα, όλα τα μέσα ενημερώσεως έσπευσαν να φιλοξενήσουν δηλώσεις υπευθύνων ή ανεύθυνων, αρμοδίων σεισμολόγων ή τηλεοπτικών μαϊντανών, που "καθησυχάζουν" τους Έλληνες πως δεν κινδυνεύουν. Δεν ισχυρίζεται κανείς πως πρέπει να προκληθεί πανικός ή να διαδοθεί μία άνευ λόγου και αιτίας φοβία και ταραχή.

Πρέπει, όμως, να δοθεί άμεσα εντολή στις υπηρεσίες των αρμοδίων υπουργείων να γίνουν στατικοί έλεγχοι των κατοικημένων κτιρίων στις περιοχές της Ελλάδος, που έχουν αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Όλες οι ενέργειες, που συνήθως έπονται μιας καταστροφής, πρέπει να γίνουν προληπτικά και άμεσα, εάν θέλουμε να προλάβουμε τα χειρότερα και στην πατρίδα μας.

Δεν έχει απολύτως καμία σημασία εάν τα σεισμογενή ρήγματα της Ιταλίας επηρεάζουν ή όχι τα αντίστοιχα της Ελλάδος, και εάν η σεισμική δραστηριότητα στην γειτονική μας χώρα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια κινητικότητα και στην περιοχή μας. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, που περιλαμβάνει μεγάλα σεισμογενή ρήγματα. Αυτό σημαίνει πως ανθρωπίνως πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλες οι μέθοδοι πρόληψης, αλλά και να ανανεώνονται ανά τακτά διαστήματα.

Επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», καλόν είναι όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, βο(υ)λευτές, δημοσιογράφοι και λοιποί αρμόδιοι αναρμόδιοι να κινήσουν όλες τις σχετικές διαδικασίες και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες πρόληψης. Επειδή είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, δεν θα βλάψει τον εγωισμό τους να λάβουν και εξωτερική βοήθεια. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν επιτυχώς πολύ μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις.

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα έχουν γκρεμιστεί τα πάντα, αλλά είναι μια καλή αρχή να περιφρουρήσουμε ότι έχει απομείνει όρθιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου