Η καταιγίδα των νέων φόρων - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/05/2016

Η καταιγίδα των νέων φόρων

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Τουρκία, Helena Smith, σε χθεσινή (16/5/2016) της ανταπόκριση αναφέρεται στα νέα μέτρα, που αποφάσισε να λάβει η "αριστερή" κυβέρνηση της χώρας. Με αρκετή ειρωνεία για την χώρα μας, ο προβοκάτορας Guardian δίνει την πικρή, αλλά δυστυχώς αληθινή, εικόνα της Ελλάδος του 2016.

Οι Έλληνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερους φόρους καθώς η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές που αποφασίζουν για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας.

Η ανάγκη να εισπραχθούν επιπλέον € 1,8 δις σε έσοδα για να αποδεσμευθούν επιπλέον χρήματα έχει οδηγήσει σε μια σειρά από νέους φόρους. Από έναν ειδικό φόρο, που αφορά στην εισαγωγή του καφέ μέχρι τις επιπλέον επιβαρύνσεις στις κρατήσεις ξενοδοχείων αλλά και τον φόρο κατανάλωσης στην μπύρα.

«Το μόνο πράγμα, που δεν φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε» είπε ένας τηλεοπτικός αναλυτής, περιγράφοντας τους νέους φόρους.

Τα στελέχη του υπουργείου των Οικονομικών δεν φαίνεται να έψαξαν και πολύ μακριά προκειμένου να έχουν έμπνευση. Από το υπουργείο των Οικονομικών στην κεντρική πλατεία του Συντάγματος έχουν μια πανοραμική θέα από τις καφετέριες όπου οι Έλληνες συχνά κάθονται για ώρες πάνω από ένα ποτήρι καφέ.

Το θέαμα φαίνεται ότι τους οδήγησε στην στην εισαγωγή μιας επιπλέον χρέωσης 20% επί του καφέ, ποσοστό, που θα πάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με το αν οι κόκκοι καβουρδίζονται. Αλλά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός φόρου κατανάλωσης.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο την Τετάρτη
[σημ. ΜΒΒ: 18/5/2016], είναι το τελευταίο σε μια σειρά από "προαπαιτούμενες δράσεις", που η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει για να ολοκληρώσει την καθυστερημένη αξιολόγησή της, που αποτελεί το κλειδί στο να παραμείνει η υπερχρεωμένη χώρα στην επιφάνεια.

Τα μέτρα, πρέπει να έχουν νομοθετηθεί πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, όπου ενδεχομένως να εκταμιευθεί ένα ποσό, που μπορεί να φτάσει και τα 12 δις. Η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεωκοπία στην περίπτωση, που δεν αποπληρώσει τα ομόλογα της ECB ύψους 3,5 δις αλλά και άλλα χρέη τον Ιούλιο.

Ο κατάλογος των νέων φόρων δεν σταματά στον καφέ, στα τσιγάρα και στην μπύρα. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες για τα καύσιμα, την βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Η συνδρομητική τηλεόραση, οι σταθερές και οι ευρυζωνικές συνδέσεις του internet θα αυξηθούν, επίσης, κατά 10% και 5% αντίστοιχα.

Επιπλέον φόρος, που θα κυμαίνεται από 2 έως 4 ευρώ, θα επιβληθεί στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τριών ή περισσότερων αστέρων ενώ θα εισαχθεί, επίσης, φόρος επί των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο ΦΠΑ –που βρίσκεται ήδη στο 23% και είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη– θα αυξηθεί στο 24% και θα αφορά στα συσκευασμένα τρόφιμα, στα παγωτά, στις ταβέρνες, στα taxi, καθώς και στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Αυτή είναι η πέμπτη φορά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα σχεδόν επτά χρόνια πριν, που οι έμμεσοι φόροι έχουν επιβαρύνει αγαθά και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Μέσα σε κλίμα αγανάκτησης, οι συζητήσεις από οικονομολόγους και φοροτεχνικούς στα ραδιόφωνα και στις τηλεοπτικές οθόνες καταλήγουν στο συμπέρασμα των περισσοτέρων, που λένε πως αυτά θα ενθαρρύνουν μόνο την φοροδιαφυγή.

Σε μια ιδιαίτερα μακρά συζήτηση στον SKAI το Σαββατοκύριακο, ο διάσημος καθηγητής των οικονομικών Κώστας Βεργόπουλος αποκοιμήθηκε ενώ ο Νικόλαος Καραβίτης, καθηγητής δημοσίων οικονομικών, ανέλυε τις αρετές των «έμμεσων φόρων, των άμεσων φόρων, των φόρων, φόρων, φόρων!»

Οι αυξήσεις φόρων, ύψους 1% του ΑΕΠ, αποτελούν τμήμα ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων, που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τους τελευταίους εννέα μήνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται ένα επιπλέον πακέτο έκτακτων μέτρων λιτότητας ύψους 3,6 δις για την περίπτωση, που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Τα μέτρα, που θα λάβουν την μορφή ενός αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη θα συμπεριληφθούν επίσης στο νομοσχέδιο.

Οι φόροι στην Ελλάδα στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τους φόρους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι που αναγκάζει πολλές εταιρίες να μεταφέρονται στο εξωτερικό.

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται στην φορολόγηση είναι κάτι, που έχει εξοργίσει όχι μόνο την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και τους δανειστές, που πιστεύουν ότι η φορολογία θα ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη. Στα μέσα ενημερώσεως, οι ειδικοί έχουν πολλά να συζητήσουν. Στους δρόμους ωστόσο, όπου τα επίπεδα της ανεργίας και της φτώχειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πολλοί έχουν ξεμείνει από λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου