Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης θα είναι η Γερμανία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο αναλυτής και ιδρυτής του προβοκατόρικου Stratfor, George Friedman, σε συνέντευξή του στον Business Insider. «Όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα παρατηρείται στην περιφέρεια της ευρωζώνης και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Όμως η Ευρώπη τώρα έχει ένα ακόμα πρόβλημα να ασχοληθεί, την Γερμανία».
Ο Friedman δικαιολογεί την εκτίμησή του αυτή βασιζόμενος στην υπολανθάνουσα κρίση του Ιταλικού τραπεζικού συστήματος. «Τα προβλήματα στις Ιταλικές τράπεζες θα επηρεάσουν τόσο την Ολλανδία, όσο και την Γερμανία. Η Γερμανία είναι το νέο PIIG καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, ενώ οι αγορές της στερεύουν».
Όπως αναφέρει ο Βusiness Ιnsider οι οικονομίες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδος και της Ισπανίας, που το περιοδικό αναφέρει ως PIIGS, αντιμετώπισαν τα σημαντικότερα προβλήματα και βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους τόσο το 2011, όσο και το 2012. Σύμφωνα με τον Friedman, ενώ κάποιες από αυτές τις χώρες παραμένουν σε άσχημη κατάσταση, η Γερμανία ήταν η μεγάλη κερδισμένη μειώνοντας την ανεργία στο επίπεδο του 4,5%.
Όμως, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε επίδοση record σε ότι αφορά στο εμπορικό ισοζύγιό της τον Ιούνιο, με πλεόνασμα 23,9 δις δολαρίων, ο αναλυτής εκτιμάει πως δεν θα συνεχιστεί αυτή η πορεία, που οφείλεται στο "αδύναμο" ευρώ και όχι στην αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές.
Επίσης θεωρεί ότι τα προβλήματα στο Ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα συμπαρασύρουν και την Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έγιναν γνωστά το 2015, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις Ιταλικές τράπεζες φτάνουν τα 300 δις ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξεως του 17% των συνολικών δανείων.
Το νούμερο αυτό είναι τεράστιο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, ειδικότερα αν ληφθεί υπόψη πως ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη είναι της τάξεως του 6,8%, ενώ στην Γερμανία φθάνει μόλις το 2,3%.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως μόνο η Deutsche Bank, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, έχει τεράστια έκθεση στην Ιταλία. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες Γερμανικές τράπεζες.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και η 8η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Ο Friedman προβλέπει ότι η Γερμανία θα πρέπει να σώσει την Ιταλία και αυτό θα της κοστίσει πολλά χρήματα. «Δεν ανησυχώ τόσο για τον Νότο. Η Γερμανία δεν έχει αρχίσει ακόμα να πέφτει. Όταν θα αρχίσει να πέφτει, που θα πέσει, τότε θα αρχίσει ο πραγματικός πανικός».
Τα διαβάζουν αυτά οι εν Ελλάδι φιλοευρωπαϊστές; Αντιλαμβάνονται τι πρόκειται να συμβεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όλοι αυτοί, που εναποθέτουν το μέλλον της Ελλάδος μας στο επόμενο θύμα της αποτυχημένης Δυτικής πολιτικής, δηλαδή την Γερμανία; Γιατί είναι τόσο δύσκολο στους νεο-Έλληνες να καταλάβουν και να αποδεχθούν πως η σωτηρία της Ελλάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Εθνικό Νόμισμα και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ποιος μένει μέσα σε ένα σπίτι, που έχει σοβαρές ρωγμές, την στιγμή, που αναμένεται νέος μεγαλύτερος σεισμός; Μόνο όποιος είναι εντελώς παλαβός ή αυτός, που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει! Αλλά ποιος θα διάλεγε ποτέ, είτε τον έναν, ή, τον άλλον, για πρωθυπουργό στη χώρα του;
Κυριε Βολουδακη διαβαζω παντα με ενδιαφερον την σελιδα σας.Με τον Φρηντμαν ομως θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι.Ανηκει στους Αμερικανους ιουδαικης καταγωγης οπως και ο Κρουγκμαν,που εχουν ενα βαθυ τραυμα απο το ολοκαυτωμα.Συμφωνα με τον Φρηντμαν,η Τουρκια που δεν μπορεσε να κινηση το Μπαρμπαρος γυρω απο την Κυπρο χωρις ατυχημα(Ν.Λυγερος),θα γινη υπερδυναμη και η Γερμανια που μπορει να αποκτηση ατομικα οπλα σε λιγες εβδομαδες(Π.Ηφαιστος)μεχρι το 2050 θα ειναι χωρα χωρις μεγαλη σημασια.Τον Φρηντμαν τον εχω δει,στην γερμανικη τηλεοραση,σε αναλογες συνεντευξεις.Μαλιστα η στρατιωτικη δυναμη της Τουρκιας ειναι σημερα τετοια,που μπορει να υποταξη την Γερμανια σε ενα απογευμα και την Γαλλια σε μια ωρα, ισχυριζεται ο ιδιος, καπου στο διαδικτυο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα μαζί σας, και, πιστεύω πως είμαι αρκετά προσεκτικός στις επιλογές μου. Τόσο ο George Friedman, όσο και ο Paul Robin Krugman, γράφουν και λένε πολλά σε καθημερινή βάση, ωστόσο εάν ανατρέξετε στο αρχείο μου, θα δείτε πως οι αναφορές μου σε αυτούς είναι ελάχιστες, αλλά έχουν σημασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο παρόν άρθρο δεν εξετάζω το ποιος είναι ο Friedman, αλλά το ότι αυτό, που λέει, έχει βάση αληθείας. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το τραπεζιτικό σύστημα της Ιταλίας κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ό,τι είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα καταρρεύσει.
Άλλωστε τα στοιχεία της Ιταλικής οικονομίας είναι διαθέσιμα και είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε τους ισχυρισμούς του Friedman.
Παρά ταύτα η επισήμανσή σας είναι πολύ σωστή και συμφωνώ μαζί σας. Μην ξεχνάμε πως ο Friedman είναι ο ιδρυτής του προβοκατόρικου Stratfor και αυτό, νομίζω, λέει πολλά.