Η Ελλάδα χάνεται! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/02/2016

Η Ελλάδα χάνεται!

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο χτυπούν την χώρα μας στο θέμα των μεταναστών οι Financial Times. Μετά από την πρόταση για ανταλλαγή του χρέους της Ελλάδος με την φιλοξενία των προσφύγων, που προξένησε πολλές αντιδράσεις, η Βρετανική εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα με εντελώς διαφορετική στάση. Στο νέο δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει "μάντρα" μεταναστών.

«Την Τετάρτη [σημ. ΜΒΒ: 27/1/2016], η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε να εξαιρέσει την Ελλάδα από την Συνθήκη του Schengen, ισχυριζόμενη πως δεν καταγράφει τους πρόσφυγες που φτάνουν στα εδάφη της. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν ακόμη παραπέρα, υπαινισσόμενοι ότι η Ένωση θα έπρεπε να βοηθήσει τα Σκόπια, ένα κράτος που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, την κύρια οδό προς τον Βορρά για πολλούς πρόσφυγες. Οι Έλληνες απάντησαν με οργή, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει την χώρα σε "νεκροταφείο ψυχών". Η οργή τους είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη.

Η Ελλάδα μπορεί να επικριθεί επειδή απέτυχε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την εισροή προσφύγων. Η Ε.Ε. έχει δώσει στην Αθήνα κεφάλαια για να εγκαταστήσει πέντε στρατόπεδα μετεγκατάστασης αλλά μόνο ένα λειτουργεί. Αντί να καταγράφουν αυτούς που αιτούνται ασύλου, οι Έλληνες έχουν επιτρέψει σε πολλούς να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη. Από όλες τις άλλες απόψεις, ωστόσο, η Αθήνα μετά βίας μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη. Περίπου 850.000 μετανάστες έφθασαν την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα, μια χώρα 11 εκατομμυρίων. Καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αφίξεις αυτής της κλίμακας με ειρηνικά μέσα. Η Γερμανία, το πλουσιότερο κράτος της Ε.Ε., έχει αγωνιστεί για να διαχειριστεί μια εισροή λίγων εκατοντάδων χιλιάδων παραπάνω.

Η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η Ε.Ε. στην ιστορία της. Η πρόκληση έχει επιδεινωθεί από την ανικανότητα της Ευρώπης να δράσει συλλογικά και αποφασιστικά. Το να διώξουν την Ελλάδα από την Συνθήκη του Schengen θα κάνει μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες να αισθανθούν καλά. Αλλά δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο στο να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η Ευρώπη».

Στην Ελλάδα τα μισθοφορικά μέσα ενημερώσεως ασχολούνται με ζητήματα ήσσονος σημασίας σε σχέση με την διαφαινόμενη "μουσουλμανοποίηση" της Ελλάδος, που επιχειρείται με πολλές και διαφορετικές μεθόδους. Οι Έλληνες κοιτούν όχι το δένδρο, αλλά, ένα φυλλαράκι του πιο χαμηλού κλαδιού, την στιγμή που το δάσος καίγεται και η φλόγα της καταστροφής μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι μόνοι που χαίρονται από αυτήν την κατάσταση είναι οι Νέρωνες της Δύσης και οι εν Ελλάδι Εφιάλτες που άναψαν την φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου