Ο σύγχρονος νεο-Έλληνας

Το παρακάτω κείμενο πιθανώς πολλοί να το έχετε ήδη διαβάσει. Προσωπικά ομολογώ πως δεν το είχα υπόψη μου και γι' αυτό ευχαριστώ την συναγωνίστρια ΜΜ που μου το κοινοποίησε. Σας προτρέπω να δαπανήσετε τα επόμενα 20" από τον πολύτιμο χρόνο σας προκειμένου να διαβάσετε ένα χιουμοριστικό(;) δοκίμιο που, δυστυχώς, μας περιγράφει σαν λαό με αρκετή ακρίβεια.


Ψηφίζει την Ν. Δ και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια και στο Σύνταγμα είναι με τους αγανακτισμένους κατά της ΧΟΥΝΤΑΣ που κυβερνάει την χώρα.
Πάντα ψηφίζει εγωκεντρικά και ποτέ για το γενικό συμφέρον.
Θέλει τους πολιτικούς τίμιους και καθαρούς με μόνη εξαίρεση τα ρουσφέτια να είναι για αυτόν και τους δικούς του.
Δεν θέλει να αποκτήσει και αυτός μια κατσίκα, αλλά θέλει να ψοφήσει αυτή που έχει ο γείτονάς του.
Ποτέ δεν του φτάνουν τα χρήματα για τα βασικά είδη ανάγκης, αλλά πάντα του περισσεύουν για τα είδη πολυτελείας!
Κτίζει αυθαίρετα παντού (να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, ένα όροφο για κάθε παιδί, και ένα για ενοικίαση) και μετά δημιουργεί συλλόγους για να τα νομιμοποιήσει.
Γλύφει, δωροδοκεί και δωροδοκείται και μετά βρίζει το διεφθαρμένο κράτος.
Μόλις τον διορίσουν στο δημόσιο, κάνει απεργίες γιατί τα χρήματα που παίρνει είναι λίγα.
Όποιο πόστο και να έχει στο δημόσιο ποτέ δεν είναι ο αρμόδιος και ποτέ δεν εξυπηρετεί αυθημερόν (περάστε αύριο).
Σαν δημόσιος υπάλληλος είναι ο μοναδικός εργαζόμενος που ενώ σχολάει στις δύο και μισή, στη μία και μισή βρίσκεται στο σπίτι του.
Έχει άποψη για όλα, είναι ειδικός σε όλα, και έχει για όλα μια παροιμία και μια μαντινάδα.
Ζει από τις επιδοτήσεις.
Παίρνει δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λ.π.) και μετά διαμαρτύρεται για τα υψηλά επιτόκια.
Έχει αυτοκίνητο που κοστίζει πάνω από 60.000€, αλλά δεν έχει να βάλει βενζίνη!
Κορνάρει πριν ανάψει το πράσινο.
Όποιος οδηγεί πιο αργά από αυτόν είναι ηλίθιος, ενώ όποιος οδηγεί πιο γρήγορα είναι τρελός.
Πάει στο περίπτερο για τσιγάρα με το αυτοκίνητο, αλλά τρέχει και πάνω στο διάδρομο του γυμναστηρίου της γειτονιάς γιατί αυτόν που έχει στο σπίτι τον έχει κάνει κρεμάστρα.
Όταν τον γράψουν για παράνομο παρκάρισμα διαμαρτύρεται γιατί δεν έγραψαν τους διπλανούς και μετά ψάχνει να βρει πώς θα μπορέσει να σβήσει την κλήση.
Βρίζει τους αστυνομικούς όταν κάνουν αλλά και όταν δεν κάνουν τη δουλειά τους.
Του παρέχεται δωρεάν υγεία και παιδεία αλλά πάντα δίνει φακελάκι στο γιατρό και πάντα πληρώνει για να κάνει το παιδί του ιδιαίτερα μαθήματα (συνήθως με τους καθηγητές του σχολείου του).
Πάει στο σχολείο και στο φροντιστήριο όχι για να μάθει, αλλά για να περάσει στο πανεπιστήμιο.
Γράφει στο twitter: ΡΕΕ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ, καθισμένος στον καναπέ του σπιτιού του.
Ο δικός του γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, μάστορας, κρεοπώλης, κ.λ.π. είναι πάντα ο καλύτερος.
Πιστεύει ότι η μετριοφροσύνη είναι μια από τις επτά χιλιάδες αρετές του.
Ακούει μόνο αυτά που καταλαβαίνει.
Για όλα φταίνε οι άλλοι: το κράτος, το σύστημα, η κυβέρνηση, τα κόμματα, ο γείτονας. Αυτός κάνει ότι μπορεί.
Σκέφτεται πώς να αλλάξει τον κόσμο αλλά ποτέ τον εαυτό του.
Πιστεύει ότι είναι απόγονος των αρχαίων Ελλήνων και για το λόγο αυτό έχει ξεπληρώσει με το παραπάνω το χρέος του προς την ανθρωπότητα.
Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα αλλά αυτός έχει παγωμένο frappé.
Πίνει τον καφέ espresso σε δύο ώρες.
Όταν καταφέρει να ξεκλέψει λίγο χρόνο από την δουλειά του για ένα καφέ, διερωτάται τι δουλειά κάνουν όλοι αυτοί που κάθονται στις καφετέριες.
Αν στο δρόμο φωνάξεις «Πρόεδρε», οι επτά στους δέκα θα γυρίσουν.
Φωνάζει γιατί του παίρνουν τις θέσεις εργασίας οι ξένοι αλλά το "Έλληνας οικοδόμος" και "Ελληνίδα καθαρίστρια" έχουν γίνει σύντομα ανέκδοτα.
Έχει διαβάσει τόσα πολλά για το κάπνισμα και το ποτό που αποφάσισε να κόψει το διάβασμα.
Πάντα, όταν συζητά για δίαιτα, κάθεται σε ένα τραπέζι και τρώει.
Στο εστιατόριο πάντα παραγγέλνει περισσότερα από αυτά που θα καταναλώσει, για να κάνει το κομμάτι του (αυτά που θα περισσέψουν θα τα πάρει για το σκυλάκι που δεν έχει).
Τρώει του σκασμού αλλά πίνει Coca Cola light.
Αλλάζει το κανάλι όταν δείχνει τα παιδιά στην Αφρική να πεθαίνουν από ασιτία γιατί του κόβεται η όρεξη.
Το χωριό του είναι το κέντρο του κόσμου.
Πιστεύει ότι η χώρα του είναι η ομορφότερη του κόσμου και γι' αυτό την διάλεξαν για σπίτι τους οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.
Ευτυχώς που υπάρχει και η τελευταία στιγμή αλλιώς τίποτα δεν θα γινόταν.
Γενικά δεν ξέρει τι θέλει αλλά και δεν θα ησυχάσει ποτέ αν δεν το αποκτήσει.

Η δυστυχία αυτού του τόπου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση, ενώ οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες.

Δεν ξέρω πως σας φάνηκε ή τι συναισθήματα σας προξένησε, αλλά προσωπικά προβληματίστηκα πολύ. Τελικά τέτοιος λαός επιλέξαμε να είμαστε; Μας αρέσει το ότι μας περιγράφουν οι παραπάνω πικρές αλήθειες; Δεν είναι ιδιαίτερα θλιβερό ένα κωμικό κείμενο να αποτυπώνει με ακρίβεια την πλειοψηφία ενός λαού; Το πρόβλημά μας σαν έθνος είναι πως περιγράφουμε το κατάντημά μας αλλά δεν παίρνουμε ποτέ την απόφαση να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε! Γιατί;

2 σχόλια:

 1. Aν μου επιτρέπετε μια εξήγηση για ποιόν λόγο περιοριζόμαστε στην περιγραφή, αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα χαμηλά ένστικτα μεταφυτεύονται μεθοδικά και καλλιεργούνται συστηματικά και δε τυγχάνουν έτσι απλώς. Οι προδότες και φυγόπονοι των λαϊκών και εθνικών αγώνων καταλαμβάνουν πάντα τα κέντρα εξουσίας με τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων σπέρνοντας απογοήτευση και αμφιβολία στις οικογένειες που αγωνίσθηκαν, οι οποίες ή σιωπούν, ή ξενιτεύονται ή συνθηκολογούν με ρουσφέτια για να επιβιώσουν κι έτσι προκαλείται ο μιθριδατισμός της κοινωνικής συνείδησης. Το πρόσωπο του Έλληνα αισθάνεται απεγνωσμένο και μόνο του απέναντι όχι μόνο σε έναν εχθρικό κρατικό μηχανισμό αλλά και έναντι των συνανθρώπων του, τους οποίους αντιμετωπίζει ως πιθανούς καταχραστές των δικαιωμάτων του. Καχυποψία αντί θυσίας λοιπόν και σταδιακά συναιρείται το καλό με το κακό με το αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα δυστυχώς και πιο οδυνηρό. Η επαναφορά του κ. Κ. Μητσοτάκη δεικνύει αυτήν ακριβώς την παλινωδία του λαού μας να επιστρατεύει ως λύσεις τους πρωταίτιους φορείς των προβλημάτων του, προκειμένου έτσι να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και για την οποία έχει μετοχή ευθύνης και ηθικού χρέους. Αυτεξούσιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΘΕΛΩ ΝΑ΄ΜΑΙ ΡΩΜΗΟΣ12 Ιανουαρίου, 2016 18:40

  ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΧΗΜΟΥ BLOG ΤΟΥ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ .
  ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΜΕ ΣΟΦΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΩΣ ΠΟΛΥ ΥΠΑΡΧΕΙ

  ΚΑΠΟΤΕ , ΒΡΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΩΣΕΙ ΔΙΟΤΙ ΗΤΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ.ΕΒΑΖΕ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΩΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ,ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΟΟ ΜΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΙΑ.
  ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΕΙΔΕ ,ΚΑΙ ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΕΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΝ ΧΑΡΤΙ ΣΩΣΤΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙ.
  ¨..ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ,ΜΕΓΑΛΟΝ.ΓΥΡΙΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΑΖΩΜΕ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΜΕΤΑ , ΑΝ ΤΟΝ ΓΥΡΙΣΗΣ, ΘΑ ΕΧΗ, ΕΝΩΘΗ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΣΩΣΤΑ!!!!!!!!!
  ΤΙ ΣΟΦΙΑ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΥΣΙΑ!!!
  ΤΙ ΚΙΝΗΣΗ,!!
  ΤΙ ΑΠΛΟΤΗΤΑ!!!
  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ,ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΗΤΟ, ΕΥΡΙΣΚΕΤΟ Η ΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ, ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ.
  ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΑΥΤΟ:

  ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΘΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, Η ΑΡΜΟΝΙΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ Ο ΠΛΑΣΤΗΣ ΜΑΣ ΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ, ΕΧΑΘΗ, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΙ Ο ΑΓ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΜ...ΑΝΑΜΙΞ..
  ΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, Η ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΠΟΥΛΛΗΣΑΜΕ ΟΠΩΣ Ο ΗΣΑΥ ΑΝΤΙ ,..ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ, ΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΟΚΙΑ, ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΑΝΟΤΟΚΙΑ, ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΑ , ΑΠΟ ΤΟ ..10 ΣΤΟ 0 .
  Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ ΤΗΣ.,
  ΖΗΛΕΨΑΜΕ ΤΗΝ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΜΑΝΙΑΝ , ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ..ΘΑ ΠΕΣΗ ΤΟ ΠΥΡ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ.
  ΟΜΩΣ ,ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ,
  ΑΣ ΠΑΡΩΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΩΣΩΜΕ, ΝΑ ΚΑΝΩΜΕ ΣΩΣΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗΝ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΓΥΡΙΣΩΜΕ ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΥ, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩΜΕ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩΜΕ ...ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ...
  ΤΟΝ Ε Α Υ Τ Ο Ν ΜΑΣ ,
  ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ, ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ,ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,
  ΠΟΣΟ ΕΝΘΑΡΙΝΤΙΚΟ!
  ΠΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΟ!
  ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ!
  ΠΟΣΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ!
  ΤΙ ΛΕΤΕ;ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ;
  ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΧΗΝ;
  ΕΛΑΤΕ , ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ., ΝΑ ΔΩΣΩΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
  Η ΤΑΝ, Η ΕΠΙ ΤΑΣ,
  ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΘΤΣΙΑ , ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΝΙΚΗ ,ΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ,
  ΕΛΑΤΕ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩΜΕ ΤΗΝ ..ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΩΜΕ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΕΥΛΟΓΙΑΝ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΝ ΟΙΣ ΠΡΑΤΤΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΤΟΥ ΕΝ ΤΡΙΑΔΙ ΘΕΟΥ ΗΜΩΝ, ΔΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΕΝ ΓΥΝΑΙΞΙ,
  ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΗΜΩΝ, ΑΜΗΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.