Νέα εστία προβλημάτων στην Ευρώπη - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/11/2015

Νέα εστία προβλημάτων στην Ευρώπη

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας αποφάσισε χθες (9/11/2015) την διακοπή των σχέσεων με την δημοκρατία της Ισπανίας και την έναρξη της διαδικασίας που αποσκοπεί και θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας το αργότερο μέχρι το 2017. Το κείμενο της απόφασης ενέκρινε οριακά η πλειοψηφία των εβδομήντα δύο (72) εκ των εκατόν τριάντα πέντε (135).

Υπενθυμίζεται πως η σύνθεση του περιφερειακού κοινοβουλίου της συγκεκριμένης περιοχής είναι το αποτέλεσμα της τοπικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. Η ψηφοφορία αυτή ήταν η απόρροια του αποτελέσματος του τοπικού δημοψηφίσματος της 14ης Ιουνίου 2015, όπου οι κάτοικοι κλήθηκαν να ψηφίσουν «υπέρ (ΝΑΙ)» ή «κατά (ΟΧΙ)» της αυτονόμησης της περιοχής τους. Στις άτυπες (και παράτυπες) αυτές τοπικές εκλογές επικράτησαν μεν οι αυτονομιστές που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών (72 από τις 135), χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους (47,86%).

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός Καταλανικού κράτους, μιας Καταλανικής Δημοκρατίας. Έπειτα από χρόνια, στη διάρκεια των οποίων απαιτούσαμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε, αποφασίσαμε να το ασκήσουμε», δήλωσε ο Raül Romeva i Rueda, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ΝΑΙ). Ολόκληρη η συνεδρίαση μεταδόθηκε απευθείας από το δημόσιο ενημερωτικό κανάλι TVE 24 horas.

Οι αυτονομιστές εκτιμούν πως διαθέτουν την επαρκή πλειοψηφία για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας, ενώ υποστήριξαν πως το χθεσινό (9/11/2015) ψήφισμα είναι «το πιο σημαντικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια» ανέφερε η Inés Arrimadas García, βουλευτής του κόμματος των Ciudadanos που αντιτίθεται στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy Brey ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει επείγουσα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει το ψήφισμα υπέρ της αυτονομίας που ενέκρινε σήμερα το Καταλανικό Κοινοβούλιο. «Ζητώ την άμεση αναστολή αυτής της πρωτοβουλίας και όλων των αποτελεσμάτων της», δήλωσε ο Rajoy σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ενώ ταυτόχρονα για το ίδιο θέμα συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη (11/11/2015).

Η Καταλονία είναι μία περιοχή της Ισπανίας όπου ζουν 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι, ενώ αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Δεν θα αναφερθούμε αυτήν την στιγμή στα ιστορικά στοιχεία που συνδέουν τις τάσεις της απόσχισης της περιοχής με το κράτος της Ισπανίας, ωστόσο θα υπογραμμίσουμε πως πίσω από αυτές κρύβεται η Ε.Ε. και η πολιτική της που επικεντρώνεται στο δόγμα του «διαίρει και βασίλευε».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μία σημαντική «κρίση ταυτότητας και συνοχής», με τους Βρετανούς να είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από την ένωση, με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς να αρνούνται να προχωρήσουν σε προδοτικές για τις χώρες τους μεταρρυθμίσεις (σε αντίθεση με την Ελλάδα των αμοραλιστών πολιτικών), με την Γαλλία να διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό από την Γερμανική πολιτική και το Σκανδιναβικό μέτωπο να είναι (σχεδόν) πλήρως αποστασιοποιημένο από τα περισσότερα ζητήματα της Ε.Ε. Σίγουρα οι επόμενοι μήνες θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις που δεν θα είναι ευχάριστες και ίσως ούτε ... ειρηνικές.

1 σχόλιο:

  1. Η Ισπανια εχει μια ομοιοτητα με την Ελλαδα.Αντιμετωπιζει προβληματα με την Βρεταννια λογω του Γιβραλταρ.Οπως ακριβως εμεις λογω της Κυπρου.Πισω απο καθε εθνικη μας περιπετεια 1955,1967,1974 ηταν τα αγγλικα συμφεροντα....Την δεκαετια του 70 ηταν επι σειραν ετων Ελληνας πρεσβευτης στο Ν.Α.Τ.Ο.,μαλλον σοβαρος ανθρωπος.Το ονομα του δεν θυμαμαι πια.Μετα την συνταξιοδοτηση του,εγραψε δυο-τρια βιβλια,που ανεφερε λιγο-πολυ,πως υπηρχαν στο Ν.Α.Τ.Ο σχεδια για χωρισμο της Ευρωπης σε μικροτερα κρατη.Το βρηκα τοτε εξαιρετικα παραξενο.Τα βιβλια του δεν τα διαβασα,δεν μπορω να γνωριζω αν προκειται για κατι σοβαρο η απλα για συνωμοσιολογια.Βεβαια στο Ν.Α.Τ.Ο κυκλοφορουν πολλα σχεδια,η ειρηνικη διαλυση της Τσεχοσλοβακιας και η βιαιη της Γιουγκοσλαβιας ομως, ισως τον επιβεβαιωνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή