Ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος;

Η εφημερίδα Die Welt προσπαθεί να κάνει μια αξιολόγηση των τάσεων που επικρατούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναφορικά με το ζήτημα της πατρίδος μας. «Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν όλα ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Ελλάδα: και οι 18 χώρες μέλη της ευρωζώνης απειλούσαν την Αθήνα με GRexit. Όμως τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα και η Γερμανία, που κρατά σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, φαίνεται να χάνει γρήγορα τους συμμάχους της.

Ένα είναι ξεκάθαρο, πως το ρήγμα στην Ευρώπη ολοένα και μεγαλώνει και ξαφνικά η Γερμανία έχει λιγότερους συμμάχους στο πλευρό της. Αν οι Έλληνες δεν εμφανιστούν εντελώς απρόθυμοι για διαπραγματεύσεις και αν οι Γάλλοι και οι Ιρλανδοί εμμείνουν στις θέσεις τους, τότε η πλευρά του τραπεζιού στην οποία κάθεται η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα μείνει άδεια» γράφει το άρθρο που συνυπογράφουν οι Jan Dams και Holger Zschäpitz.

Η Welt επιχειρεί να ερμηνεύσει τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις συμμαχίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, χωρίζοντας τις χώρες της ευρωζώνης σε τρεις κατηγορίες:

Οι επικριτές της Ελλάδος
Αρχικά ήσαν 18, τουλάχιστον την εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η Γερμανία ηγείται των χωρών αυτών, όμως δεν έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.
Οι χώρες της Βαλτικής, δηλαδή η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία, μαζί με την Ολλανδία, την Φινλανδία, την Σλοβακία και την Σλοβενία θα ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Κάποιες μάλιστα και χωρίς διαπραγματεύσεις. Οι ανατολικοευρωπαίοι έχουν εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και τώρα δεν επιθυμούν να δώσουν άλλα χρήματα στην Αθήνα. Μεταξύ των χωρών που είναι έτοιμες για μία GRexit βρίσκεται και το Βέλγιο.

Όπως είναι σαφές, εναντίον της πατρίδος μας είναι οι χώρες-κατασκευάσματα που ούτε κράτος συνιστούν, ούτε είναι τίποτε άλλο παρά δορυφόροι-μαριονέτες της Γερμανίας. Σε ότι αφορά στην Φινλανδία, θα έπρεπε να κοιτάζει τα του οίκου της διότι με τα παιχνίδια που παίζει στην Ρωσία κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό!

Οι ουδέτερες
Υπάρχουν χώρες που δεν συντάσσονται με καμία πλευρά. Μεταξύ αυτών είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν επίσης λάβει βοήθεια. Ουδέτερες είναι επίσης η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Το πού τελικά θα κλίνουν εξαρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Αν οι Έλληνες φανούν αδιάλλακτοι όπως την προηγούμενη φορά θα συνταχθούν με τη σκληρή γραμμή. Αν όμως η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν πρόκειται να ζητήσουν μία GRexit. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσει η Welt και τον πρόεδρο του eurogroup, Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, όπως επίσης μέχρι στιγμής και την Αυστρία.

Οι φίλοι της Ελλάδος
Οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι της πατρίδος μας είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιθυμούν να επιτευχθεί τώρα μια συμφωνία, ή το λιγότερο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό για αυτές να υπάρξει θετική κατάληξη και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδος από το κοινό νόμισμα.

Οι Γάλλοι φοβούνται ότι η GRexit θα προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων των κρατικών τους ομολόγων. Οι Ιταλοί ότι κάποια στιγμή θα έχουν την τύχη των Ελλήνων, ενώ η Κύπρος είναι στενά συνδεδεμένη οικονομικά με την Ελλάδα.

Θα τονίσω ακόμα μια φορά πως δεν νοείται φίλος της Ελλάδος εάν επιθυμεί την παραμονή της στην ευρωζώνη. Η χώρα μας όσο παραμένει εντός της νομισματικής ένωσης αποδυναμώνεται οικονομικά, αυξάνει το χρέος της δανειζόμενη διαρκώς και υπονομεύει το μέλλον της. Λυπάμαι που το λέω, αλλά διαπιστώνω πως οι εχθροί της Ελλάδος είναι πολύ πιο φίλοι της, από ότι αυτοί που υποτίθεται πως νοιάζονται για αυτήν και την κρατούν αλυσοδεμένη στο τέλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.