Η Magna Carta (Μεγάλος Χάρτης) είναι ένας χάρτης δικαιωμάτων που αναγκάστηκε να παραχωρήσει ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιωάννης ο Ακτήμονας στους ευγενείς, στον κλήρο καθώς και στην εμπορική και στην αγροτική τάξη. Ο βασιλιάς δεν σεβάστηκε τις υποσχέσεις που είχε δώσει το 1213, οπότε το Πάσχα του 1215 μια ομάδα βαρώνων συμμάχησε με σκοπό να τον υποχρεώσει να αποκηρύξει τις αυθαιρεσίες του.
Ο βασιλιάς αποκομμένος από όλους σχεδόν τους ευγενείς, τον κλήρο αλλά και τον λαό αναγκάστηκε να υπογράψει στις 15 Ιουνίου 1215, στο Runnymede του Windsor, το κείμενο που του πρότειναν οι βαρώνοι και ο πάπας Ιννοκέντιος ο Γ'. Το προσχέδιο της Magna Carta είχε γράψει ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Stephen Langton, η εκλογή του οποίου απετέλεσε την κορύφωση της κρίσης μεταξύ του βασιλιά, του κλήρου και των ευγενών.
Η Magna Carta είναι γραμμένη στα λατινικά και αυτός είναι ο λόγος που έχει μείνει στην ιστορία με την λατινική ονομασία της. Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, εδώ μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενό της στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. Από τις σημαντικότερες διατάξεις της είναι αυτές που αναφέρονται στον σεβασμό της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου, στην απαγόρευση της φυλάκισης, της εξορίας ή της τιμωρίας χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, στην υποχρέωση του βασιλιά να ζητά την συγκατάθεση του Μεγάλου Συμβουλίου για την επιβολή φόρων και τέλος στην αναγνώριση των εξουσιών του Μεγάλου Συμβουλίου, που αργότερα εξελίχθηκε στο σημερινό Κοινοβούλιο.
Το προσχέδιο του αρχιεπισκόπου Stephen Langton ήταν ένα συμβιβαστικό κείμενο και αφορούσε στην ισοστάθμιση των δικαιωμάτων του βασιλιά και των φεουδαρχών. Σταδιακά και μέσα από μια αργή και επίπονη διαδικασία, τα ευεργετήματα που καθιέρωνε επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον λαό. Θεωρείται το πρώτο συνταγματικό κείμενο της Αγγλίας και η βάση των ελευθεριών της. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του Dr. Paul Craig Roberts στο θαυμάσιο άρθρο του (εδώ στα Ελληνικά) με τίτλο «Happy birthday Magna Carta» (Χρόνια πολλά Magna Carta) είναι το μοναδικό γραπτό που διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα, με δεδομένο πως το Σύνταγμά του δεν είναι καταγεγραμμένο.
Ο Dr. Roberts με αφορμή την αυριανή (15/6/2015) 800η επέτειο από την υπογραφή της Magna Carta επιτίθεται στην αποικιοκρατική τακτική της Δύσης που «ακριβώς όπως στην ακμή της αποικιοκρατίας, όταν η Δύση λεηλάτησε το μη-λευκό κόσμο, σήμερα η Δύση λεηλατεί τον δικό της. Η Ελλάδα έχει λεηλατηθεί, όπως επίσης η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα ξεφύγουν την λεηλασία, εκτός αν αθετήσουν τις οφειλές τους και εγκαταλείψουν την Ε.Ε.
Ο δυτικός καπιταλισμός είναι ένας μηχανισμός λεηλασίας. Λεηλατεί εργασίες. Λεηλατεί το περιβάλλον, και με τις υπερειρηνικές και τις υπερατλαντικές «συνεργασίες» θα λεηλατήσει την κυρίαρχη νομοθεσία των χωρών. Για παράδειγμα, οι νόμοι της Γαλλίας ενάντια στα μεταλλαγμένα έγιναν «περιορισμοί στο εμπόριο» και υποβάλλει τη Γαλλία σε τιμωρητικές μηνύσεις από τη Monsanto. Αν η Γαλλία δεν πληρώσει στη Monsanto τις ζημιές που η Monsanto ισχυρίζεται, θα υποστεί ποινικές κυρώσεις, όπως αυτές που η Washington επιβάλει στη Ρωσία, επειδή δεν κάνει ό, τι θέλει η Washington».
Ο Roberts καταλήγει το άρθρο του λέγοντας πως «μόλις φανερωθεί το ότι η Δύση είναι η δύναμη του κακού που εκφράζει, θα πρέπει ή να μεταμορφωθεί και πάλι και να αγκαλιάσει το όραμα του Edward Coke της Magna Carta, ή να γίνει ένα ασήμαντο τέλμα ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα προοδεύει προς το καλύτερο. Ο κόσμος θα σωθεί με το που θα σταματήσει να υποκλίνεται στον Αμερικανό Καίσαρα».
Ο Roberts έχοντας γεννηθεί στις ΗΠΑ δεν είχε την ιδιαίτερη τιμή να γνωρίσει την Αλήθεια που γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες όπως Αυτή πηγάζει μέσα από την Ορθόδοξη πίστη και την ιστορία του έθνους μας. Παρά ταύτα καταλήγει σε αυτό το σωστό συμπέρασμα οπότε σκεφθείτε πόσο λάθος κινούμαστε όλοι σαν έθνος όταν περιμένουμε την σωτηρία από την Δύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου