Η Ελληνοαμερικανική κυβέρνηση και η Ρωσία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/06/2015

Η Ελληνοαμερικανική κυβέρνηση και η Ρωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Joseph "Jack" Lew και με θέμα συζήτησης την πορεία των διαπραγματεύσεων είχε το βράδυ της Τρίτης 16/6/2015 ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την συνομιλία «εκφράστηκε η πρόθεση της Ελληνικής πλευράς για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Ο Lew ζήτησε με επιμονή ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τον κίνδυνο ναυαγίου και τόνισε ότι επείγει η επίτευξη ενός συμβιβασμού και μίας συμφωνίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Washington ασκήθηκε πίεση για την λήξη της εκκρεμότητας άμεσα. Είναι προφανές πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την χώρα μας στο παιχνίδι πίεσης και επιβολής που ασκούν στην Ευρώπη. Το δυστύχημα για την πατρίδα μας είναι πως ακόμα μια φορά στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση που δέχεται εντολές έξωθεν και τις εφαρμόζει στο εσωτερικό.

Την ίδια ώρα το CNN Money επιχειρεί μια ανάλυση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί σε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. «Στην Αθήνα, έπειτα από ατελείωτες συνομιλίες, η υπερχρεωμένη Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των δανειστών της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για πράξη "αξιοπρέπειας" έναντι των παράλογων απαιτήσεων. Όμως ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμονεύει».

Το CNNMoney στέκεται στην προσεχή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin στην Αγία Πετρούπολη μεθαύριο, Παρασκευή 19/6/2015, την οποία δεν θεωρεί τυχαία, καθώς έρχεται και σε μια χρονική περίοδο όπου η Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Μάλιστα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. «Η Ελλάδα έχει κι εκείνη μια ψήφο. Η Ρωσική οικονομία ανακάμπτει και πάλι. Για αυτό δεν είναι απίθανο να έρθει έως τότε μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους», γράφει το CNN Money.

Το CNNMoney σημειώνει τις θρησκευτικές και πολιτισμικές σχέσεις της Ελλάδος και της Ρωσίας, καθώς και τον μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Μάλιστα, κάνει αναφορά και στη Ρωσική υπόσχεση ότι θα αρθούν οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές των Ελληνικών ψαριών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεατικών, μόλις η χώρα παύσει το embargo στα Ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

Σχολιάζοντας το ζήτημα του Ρωσικού αγωγού του φυσικού αερίου, το CNNMoney αναφέρει τις εξαιρετικά θερμές επαφές της Ρωσίας με την Ελληνική κυβέρνηση οι οποίες μπορεί να αποδώσουν πολύ σημαντική εισροή κεφαλαίων στα δημόσια ταμεία της Ελλάδας. «Τους τελευταίους μήνες, μετά την εκλογή Τσίπρα, το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι πιο πιθανό από ποτέ», σημειώνει το δημοσίευμα αναφερόμενο στον αγωγό Turkish Stream.

Με την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας και την πτώση των επιτοκίων από τη Ρωσική κεντρική τράπεζα «η Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας», ανέφερε στο CNNMoney Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι εικασίες αυτές είναι καλές και φυσικά όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: Η Ελληνική συγκυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα και σαφώς την φιλο-Αμερικανική πολιτική της, ακόμα και στην συντηρητική "πατριωτική" της έκφραση, αν μπορεί να αποδοθεί αυτός ο χαρακτηρισμός ακόμα και ειρωνικά. Συνεπώς δεν είναι αναμενόμενο η Ελλάδα, κάτω από αυτήν την διακυβέρνηση, να στραφεί προς την Ρωσία ή/και την Κίνα.

Φυσικά η χώρα μας έχει πολλές εναλλακτικές και κυρίως έχει την απόλυτη ελευθερία να αποδεσμευθεί από τα βαρίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Πλην όμως, για να επιτευχθεί τούτο χρειάζεται μία Ελληνική κυβέρνηση ή κατ' ελάχιστον μία κυβέρνηση "κοινής λογικής", όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Dr. Paul Craig Roberts.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου