Για αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ εφόσον δεν κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές, κάνει λόγο απόρρητο έγγραφο του Ταμείου που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paul Mason.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Μαΐου 2015 και αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα το Ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» ενώ επισημαίνει ότι εντός του Ιουνίου το συνολικό ποσό των δόσεων προς το ΔΝΤ ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ.
«Οι συνομιλίες έχουν βελτιωθεί αλλά απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ιδανικές», υπογραμμίζει το ΔΝΤ που αναφέρεται στην περίοδο μετά το eurgogroup στη Riga της Λετονίας, όπου οι Ελληνικές αρχές «επιδίωξαν να ενώσουν το πολιτικό και το τεχνικό σκέλος των συζητήσεων, διαχωρίζοντας την παλαιότερη στάση τους για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις».
Το Ταμείο επίσης αναγνωρίζει την αμεσότερη εμπλοκή του Έλληνα πρωθυπουργού στις συνομιλίες και επαναλαμβάνει την ενόχλησή του για την αδυναμία απευθείας συνεννόησης των τεχνικών κλιμακίων με τους Έλληνες υπουργούς.
Οι τρεις τομείς στους οποίους το έγγραφο του ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόοδος είναι (α) το θέμα του ενοποιημένου ΦΠΑ, (β) των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και (γ) το σφιχτό χρονοδιάγραμμα στο οποίο δεσμεύτηκε η Ελλάδα για να προχωρήσει στην υλοποίηση. Σε ότι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό του 2015, το Ταμείο αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη καθώς παρατηρείται σημαντική έλλειψη στοιχείων.
Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την πολιτική που ήδη έχει ακολουθηθεί από την κυβέρνηση ή αποτελεί τις περιβόητες κόκκινες γραμμές της. Συγκεκριμένα σε αυτό εντάσσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη των περισσότερων δημόσιων υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Ταμείο εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελληνική πλευρά δεν είναι πρόθυμη να δώσει στους πιστωτές συγκεκριμένες λύσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που αντιπροτείνει. Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως είναι η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια.
Διαχωρίζοντας τη θέση του από τους δύο άλλους εταίρους στην τρόικα, το Ταμείο αναφέρει ότι «παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για απομείωση του χρέους, την ίδια ώρα σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν και δεν μπορεί να υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας». Ο Paul Mason σημειώνει πως αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Όσο περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεωκοπήσει αδυνατώντας να αποπληρώσει το χρέος της. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να υπογράφει για ένα σχέδιο λιτότητας που θα φέρει τη χρεωκοπία».
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι το ποσό που η Ελλάδα καλείται να πληρώσει έως τον Αύγουστο φτάνει τα 11 δις ευρώ και πως δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί εάν η χώρα δεν καταλήξει σε άμεση συμφωνία με τους πιστωτές της. Στο απόρρητο αυτό έγγραφο το ΔΝΤ σχολιάζει ότι τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».
Καταλήγοντας, το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων χωρίς συμφωνία, αποκλείοντας από την πλευρά του την ιδέα τμηματικών εκταμιεύσεων πριν έλθει σε συμφωνία με τα άλλα δύο μέρη των δανειστών. Αναφορικά με την πιθανότητα εφαρμογής νέου προγράμματος λέει πως αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο βιωσιμότητας της Ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η επικεφαλής του αναγνωρίζει ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν επιτρέπουν μια πρόχειρη αξιολόγηση.
Θα επαναλάβω πως πρόταση και λύση στο θέμα της ρευστότητας και υπάρχει και είναι απολύτως εφαρμόσιμη. Επιπλέον στα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης προστέθηκε και η πρόταση-διέξοδο που προσέφεραν στην Ελλάδα οι BRICS, δια στόματος των Ρώσων. Το ποια παιχνίδια εξυπηρετούνται από την προβληματική στάση της κυβέρνησης είναι κάτι που σύντομα θα μαθευτεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου