GRexit δια δημοψηφίσματος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/05/2015

GRexit δια δημοψηφίσματος

Οι Financial Times φιλοξενούν άρθρο του Lorenzo Bini Smaghi, πρώην μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ECB και επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στο οποίο ο Ιταλός οικονομολόγος εξηγεί με βάση το δυτικό σκεπτικό του, το γιατί θεωρεί κακή ιδέα τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, απαριθμώντας τις συνέπειες που πιθανώς να είχε μία τέτοια εξέλιξη.

«Αν και ένα δημοψήφισμα δεν είναι χωρίς ρίσκο, στο στάδιο αυτό φαίνεται να είναι προς το συμφέρον των περισσότερων εμπλεκόμενων μερών. Είναι προς το συμφέρον της Ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού ως ο τρόπος που θα του επιτρέψει να συγκρατήσει τα ακραία ρεύματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ ως τους Ανεξάρτητους Έλληνες του υπουργού Άμυνας. Αμφότεροι είναι πολύ διστακτικοί στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν ως συνέπεια μια έξοδο από το ευρώ», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

«Ένα δημοψήφισμα μπορεί να είναι και προς το συμφέρον άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, εν μέρει για τους ίδιους λόγους. Επιπλέον όσοι είναι διστακτικοί στην παροχή επιπρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα δεν θέλουν να φαίνεται ότι σπρώχνουν την χώρα έξω από το ευρώ. Αν ο Ελληνικός λαός θέλει εν τέλει να φύγει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να το κάνει. Ένα δημοψήφισμα θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση. Αν αντίθετα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ, κανέναν κόμμα δεν θα είχε στο μέλλον κάποια δικαιολογία για να αποκλίνει από το συμφωνημένο πρόγραμμα».

Επίσης τονίζει πως: «Ο κίνδυνος μετάστασης, που ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ηγέτες της ευρωζώνης αρνήθηκαν στον Γιώργο Παπανδρέου την δυνατότητα να διεξάγει δημοψήφισμα το Δεκέμβριο του 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεωρείται ότι είναι περιορισμένος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα έχει την πολιτική στήριξη για να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να κρατήσει το σύστημα ζωντανό σε περίπτωση κρίσης».

Ο Lorenzo Bini Smaghi καταλήγει το σκεπτικό του λέγοντας: «Η εμπειρία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι σε ένα δημοψήφισμα λαμβάνουν υπόψη πολλά ζητήματα, συχνά άσχετα με το βασικό ερώτημα. Η κίνηση των πολιτικών να μεταθέσουν αποφάσεις κλειδιά σε ένα δημοψήφισμα θεωρείται συχνά ως μια ύψιστη δημοκρατική πράξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλά αποκαλύπτει τις αδυναμίες τους».

Είτε προφάσει είτε αληθεία, το σωστό αποτυπώθηκε: η Ελλάδα πρέπει δια της οδού του δημοψηφίσματος να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση. Αυτό που επιβάλλεται να πράξουν οι άρχοντες του τόπου είναι να σταματήσουν να τρομοκρατούν τον Ελληνικό λαό λέγοντας πως έξω από το ευρώ μας περιμένει ο όλεθρος και να τονίσουν πως η παραμονή στην ευρωζώνη είναι ταυτόσημη με διαρκή μέτρα λιτότητας τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου