Οι δανειστές ΔΕΝ είναι φίλοι μας! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/04/2015

Οι δανειστές ΔΕΝ είναι φίλοι μας!

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πλέον όχι εβδομάδες αλλά ημέρες προκειμένου να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους δανειστές της εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επίπονες μεταρρυθμίσεις που θα ψηφιστούν είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα που θα «σώσει» την Ελλάδα από τη χρεωκοπία στα τέλη Ιουνίου, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Επιπρόσθετα δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές «θα μπορούσε να είναι στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας ή στο ασφαλιστικό. Πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».

Το μήνυμα του αξιωματούχου ήταν σαφές: «Η χρηματοδότηση της Ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς τρίτο πρόγραμμα» δήλωσε λίγο πριν την έναρξη συνεδρίασης των υφυπουργών των Οικονομικών. «Αυτό θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερο μέσα στον Μάιο προκειμένου οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να έχουν το χρόνο να εξασφαλίσουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Εντούτοις ούτε η Ελληνική κυβέρνηση, ούτε οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ακόμη έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα τέτοιο νέο πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα», πρόσθεσε.

Το Reuters σημειώνει στο δημοσίευμα του πως για τους πιστωτές, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει σήμερα (30/4/2015) η Ελλάδα σε συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, της ECB και του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, θα είναι μόνον η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.

«Είναι πιθανόν ότι μόλις την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να διαπιστώνουμε αν υπάρχει κάποια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν βλέπω κάποια πιθανή κατάληξη αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς», συμπλήρωσε.

Αν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στις μεταρρυθμίσεις, τότε οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία κατά τη σύνοδό τους στις 11 Μαΐου ή στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου λίγες ημέρες αργότερα, αν αυτό είναι απαραίτητο.

«Στην καλύτερη περίπτωση, στις 11 Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή δήλωση και μετά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Μαΐου ή πολύ νωρίς τον Ιούνιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, στέλεχος της κυβέρνησης διεμήνυσε ότι «οι κυβερνητικές κόκκινες γραμμές παραμένουν, για λόγους κοινωνικού και οικονομικού εξορθολογισμού».

Οι κινήσεις που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες, πλην όμως αποτελεσματικές. Σε ότι αφορά στις εκκρεμείς δόσεις η λύση υπάρχει και θα πρέπει να συνοδευτεί από την συμφωνημένη έξοδο της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ, όπως συνιστούν και οι σύμβουλοι των δανειστών.

Σε ότι αφορά στα presstitute μέσα ενημέρωσης, στους προβοκάτορες δημοσιογράφους και στους φιλοευρωπαίους πολιτικούς που εξακολουθούν να επιδιώκουν και να προπαγανδίζουν την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη, συνεπώς και την περαιτέρω εξαθλίωση της, κάποια στιγμή θα πρέπει να λογοδοτήσουν για όλες τις πράξεις τους που είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου