Πάλιν Δύσις μαίνεται, πάλιν ταράττεται - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/04/2015

Πάλιν Δύσις μαίνεται, πάλιν ταράττεται

Από επιφυλάξεις μέχρι και δυσφορία εκφράζει ο δυτικός Τύπος σχολιάζοντας το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσική πρωτεύουσα, και προβάλλοντας απειλώντας για πιθανό «αντίτιμο» στις ενδεχόμενες Ρωσικές κινήσεις καλής θέλησης.

Με τον ειρωνικό τίτλο «Αγορά ροδάκινων ή μετρητά;», το CNN υποστηρίζει πως «ειδικοί, αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιούνται τι είδους οικονομική συμφωνία θα επιτύχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Putin».

Όπως επισημαίνει, «αναμένεται να αναστείλει η Μόσχα το embargo στην αγορά Ελληνικών τροφίμων». Το CNN υπενθυμίζει επίσης τις παραδοσιακές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας και λόγω του συνεκτικού δεσμού της Ορθοδοξίας, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει την σχεδιασμένη από τις ΗΠΑ ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία έχει καταγγείλει η Μόσχα.

Επιφυλάξεις για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας «ότι ενώ ο Τσίπρας αναζητά τρόπους για να εξοικονομήσει ή να αντλήσει χρήματα, ο Putin αναζητά ένα σύμμαχο που να υπονομεύσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαμάχη στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου έχουν πλήξει τη Ρωσία, ενώ και η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην Ευρώπη για να λάβει περισσότερα κεφάλαια στήριξης», υποστηρίζει το Bloomberg.

Ο Βρετανικός Guardian γράφει πως καθώς η Αθήνα «υποφέρει από την ισχυρότερη οικονομική ασφυξία των τελευταίων δεκαετιών, το ταξίδι στη Μόσχα γίνεται με την προσμονή του υποθετικού σεναρίου πως ο Putin μπορεί να κάνει στον Έλληνα πρωθυπουργό μία προσφορά για οικονομική βοήθεια που θα είναι δύσκολο να αρνηθεί».

H Ισπανική El Pais σε κεντρικό της άρθρο αναφέρει : «Η Ευρώπη κοιτάζει με καχυποψία τα σχέδια του Τσίπρα», λέγοντας πως η προσέγγιση Αθήνας και Μόσχας «προξενεί ανησυχία», και μάλιστα σε μία συγκυρία «υψηλότατης έντασης».

«Οι δύο συγκρούσεις που απασχολούν περισσότερο τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία και η κρίση του Ελληνικού χρέους, συγκλίνουν αυτές τις δύο ημέρες στη Μόσχα με την επίσκεψη Τσίπρα», γράφει χαρακτηριστικά.

Το Spiegel γράφει πως είναι θεμιτή η προσέγγιση της Ελλάδας, ως κυρίαρχου κράτους, με τη Ρωσία για μέτρα που θα ελαφρύνουν την πίεση -όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο- αλλά «όχι το στήσιμο της επίσκεψης στη Μόσχα ως κίνηση απειλής απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους».

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι γράφουν ή τι επιδιώκουν οι δυτικοί. Για την Ελλάδα μας το μόνο που έχει σημασία είναι να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία με τη Ρωσία, σε οποιοδήποτε επίπεδο αρχικά, η οποία θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί άμεσα. Αυτό θα είναι καταλύτης στις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης γιατί θα καταστήσει σαφές στους δυτικούς πως η Ελλάδα όπως την ήξεραν, δηλαδή υπόδουλη, δεν υπάρχει πια.

Το ζήτημα είναι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ικανός και ελεύθερος να προχωρήσει σε αυτό το καίριο και σημαντικό βήμα. Για ακόμα μια φορά, όπως μάθαμε πια με αυτή τη κυβέρνηση, θα πρέπει να περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου