Οι υποδείξεις του ... υπόδικου - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

22/04/2015

Οι υποδείξεις του ... υπόδικου

Η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε ο υπόλογος στην Ολλανδική δικαιοσύνη και πρόεδρος του eurogroup Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, σε συνέντευξή του προς τον Ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν μετατέθηκε προς το μέλλον η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, με δεδομένη την αδυναμία ολοκλήρωσής τους μέχρι το eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής (24/4/2015), ο Dijsselbloem αναφέρει τα εξής: «Βασικά δεν μετέθεσα καμία προθεσμία προς το μέλλον. Το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες, άρα η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος του Ιουνίου. Τότε θα σταματήσει το πρόγραμμα. Δεύτερον, θα αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα, μόνον αφού οι Έλληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή, άρα το πρόγραμμα έχει σταματήσει. Έχουμε όμως προσπαθήσει να διαπραγματευτούμε εκ νέου, ώστε να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι ακόμη εφικτό. Στις 24 Απριλίου δεν θα το καταφέρουμε, για αυτό τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστούμε μερικές επιπλέον εβδομάδες».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει «από όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους, ώστε να μπορέσουν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης» ο Dijsselbloem επεσήμανε: «Ναι, είναι αλήθεια ότι πλέον όλοι οι κουμπαράδες στην Ελλάδα έχουν αδειάσει. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπω κάποια πρόοδο στις διαβουλεύσεις, άρα αυτός είναι λόγος για λίγη αισιοδοξία. Αυτή την εβδομάδα πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να επανεκκινήσουμε το πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι φυσικά ότι όσο περισσότερο συζητάς για τα μέτρα που θα εφαρμόσεις, τόσο περισσότερο χρόνο χάνεις για να τα εφαρμόσεις πραγματικά. Επιπλέον, αρχίζουν να εξαντλούνται πραγματικά τα χρήματα. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Απαντώντας στο ερώτημα αν «έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», ο Dijsselbloem δήλωσε: «Πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι την στιγμή που δεν μπορείς να εξοφλήσεις τα χρέη σου, θα ακολουθήσει μια τιμωρία. Θέλουμε να αποφύγουμε την αναζωπύρωση του θέματος της GRexit, επειδή και η Ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει εντός της ευρωζώνης. Εάν το αποδεχτούν αυτό και είναι ορθολογιστές, θα αντιληφθούν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να φτάσουν σε μια συμφωνία».

Τέλος, στο ερώτημα αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι οι Έλληνες ζητούν στήριξη και στους Ρώσους, ο Dijsselbloem απάντησε: «Όχι, συζητούν με τους Ρώσους για τον αγωγό φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έλαβα, αυτή η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν θα συμπεριλάβει μεγάλες προκαταβολές, όπως δήλωσε ένας Έλληνας πολιτικός στα μέσα ενημερώσεως. Αυτό δεν ισχύει. Άρα, οι Έλληνες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κλείσουμε μια συμφωνία».

Η πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης σήμερα είναι κυριολεκτικά σχιζοφρενής. Βλέπουμε πολιτικούς και ισχυρούς παράγοντες από την μία να είναι κατηγορούμενοι με σοβαρές κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας ή/και οικονομικών ατασθαλιών, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να βρίσκονται στην θέση τους και λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών και δεκάδων κρατών!

Η διαφθορά και η σήψη του πολιτικού συστήματος είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί πολλές φορές μέσα στο πέρασμα της ανθρώπινης ιστορίας. Η σημερινή κατάσταση, όπου ο υπηρέτης του δικαίου είναι ταυτόχρονα και υπηρέτης της ανομίας, νομίζω πως είναι πρωτοφανής στα χρονικά. Ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω αν έχει υπάρξει στο παρελθόν μια εποχή σαν την σημερινή, όπου το κακό και το καλό έχουν αναμιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που κανείς να μην μπορεί να τα ξεχωρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου