Τα ετήσια στοιχεία για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας το 2014 έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε το 177,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων για τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο μέσος όρος ελλείμματος στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. ήταν στο 2,4% και στο 2,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ενώ ο μέσος όρος του χρέους έφτασε στο 91,9% του ΑΕΠ στις χώρες του ευρώ και στο 86,8% στους «28».
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως 12 κράτη-μέλη παρουσίασαν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στην Κύπρο με -8,8% και στην Ισπανία με -5,8%. Τα στοιχεία για το χρέος καταδεικνύουν πως 16 κράτη εμφάνισαν ποσοστά άνω του 60% και μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Ιταλία με 132,1% και η Πορτογαλία με 130,2%.
Εντός του 2014, το Ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε στα 179,081 δισεκατομμύρια ευρώ από 182,438 δισεκατομμύρια το 2013, ενώ το χρέος μειώθηκε στα 317,094 δισεκατομμύρια από 319.178 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013. Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτές μειώθηκαν από το 60,1% το 2013 στο 49,3% το 2014, ενώ τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν από 47,8% σε 45,8%.
Επιπλέον, η ECB σχεδιάζει νέα πίεση σε ότι αφορά στην ρευστότητα της χώρας μας. Το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα που φιλοξενεί σχετικά με τη ρευστότητα των Ελληνικών τραπεζών, επικαλείται πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό της χρηματοδότησης των Ελληνικών τραπεζών, καθώς εντείνονται οι ενστάσεις για την περαιτέρω στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου της ECB.
Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ECB, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης». Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν πως στελέχη της ECB έχουν καταθέσει πρόταση για αύξηση του κουρέματος που θα επιβάλλεται στις τράπεζες για τα εχέγγυα που καταθέτουν όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις τακτικές δημοπρασίες ρευστότητας της ECB, ενώ η κυβέρνηση της χώρας, η οποία προχωρά σε κρίσιμες διαβουλεύσεις αυτήν την εβδομάδα στη Riga διαπραγματεύεται σκληρά με τους πιστωτές της. Αντιθέτως, οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση περίπου 74 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη δική τους κεντρική τράπεζα, ποσό που αυξάνεται και το οποίο θα τεθεί υπό αναθεώρηση αυτήν την εβδομάδα.
Οι αξιωματούχοι θεωρούν τη σύνοδο του eurogroup στη Λετονία ως test για τη βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για τις τελικές πληρωμές από το πρόγραμμα στήριξης του 2012. Χωρίς νέα κεφάλαια, τα χρήματα της κυβέρνησης μπορεί να εξαντληθούν το Μάιο. Ενώ οι Έλληνες καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς τους, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να καλύψει το κενό με τη χρηματοδότηση του ELA. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ένα μαξιλάρι περίπου 3 δις ευρώ με το οποίο θα μπορούσε να αντιδράσει σε περίπτωση μαζικής φυγής καταθετών.
Η ECB, όμως, επιμένει ότι απαιτείται πιο σφιχτός έλεγχος αφού υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν αυτήν τη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν απευθείας την κυβέρνηση, γεγονός που αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ακόμη κι έτσι, ο πρόεδρος της ECB, Mario Draghi, δείχνει πως δεν έχει ακόμη πειστεί για την ανάγκη μεγαλύτερης πίεσης στις Ελληνικές τράπεζες. Κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στις 15 Απριλίου δήλωσε πως το θέμα έχει αναφερθεί, δεν έχει συζητηθεί».
Έπεται συνέχεια στο πολύ άσχημο σήριαλ που παίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και έχει για πρωταγωνιστή την Ελλάδα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου