Η Δύση και πάλι εκβιάζει την Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/04/2015

Η Δύση και πάλι εκβιάζει την Ελλάδα

Έντονη κριτική στην Ελληνική κυβέρνηση ασκούν οι Financial Times αλλά και θέτουν ανυπόστατα διλήμματα και σενάρια τρόμου, σε άρθρο στο οποίο αναφέρουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, τότε θα είναι η σειρά της Χρυσής Αυγής να έρθει στην εξουσία της Ελλάδας.

«Όταν δεν παραδίδουν διαλέξεις στις Ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το πόσο λάθος έχουν χειριστεί την κρίση με το ευρώ, τότε οι αριστεροί της κυβέρνησης, αυτοπαρουσιάζονται ως σωτήρες του προλεταριάτου και των πάτριων εδαφών», σημειώνουν οι αρθρογράφοι, Tony Barber και Kerin Hope.

«Η διατήρηση της εμπιστοσύνης είναι ένα κρίσιμο σημείο της εξίσωσης για τον Έλληνα πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει σκληρές επιλογές, οι οποίες θα καθορίσουν την καριέρα του και θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ελλάδας τα επόμενα έτη. Από τον Ιανουάριο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υψηλή δημοτικότητα, κοντά στο 70% σε μερικές δημοσκοπήσεις, κυρίως γιατί δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο που θα πλήξει τις τσέπες των πολιτών. Τώρα όμως η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Το κύριο θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η συμφωνία για την διάσωση της Ελλάδας με τους πιστωτές, οι οποίοι κρατούν ζωντανή την Ελλάδα από το 2010» αναφέρουν οι Financial Times.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει ότι μια περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα απαιτήσει λεπτομερείς δεσμεύσεις με δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, «ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που οδήγησαν τον Τσίπρα στην εξουσία».

«Μια τέτοια συμφωνία θα εμπόδιζε την Ελλάδα από την πτώχευση και μια GRexit, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα στήριζαν τον Τσίπρα στο να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Ωστόσο πολιτικοί στην Αθήνα προβλέπουν ότι θα οδηγούσε σε μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ακροαριστερών του κόμματος. Η αντίσταση στα αιτήματα των πιστωτών είναι τόσο ισχυρή ώστε να μην υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές ούτε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Η εναλλακτική επιλογή, δηλαδή κανένας συμβιβασμός με τους πιστωτές, θα οδηγήσει την Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό το Μάιο και να μην πληρώσει τους δανειστές ή ακόμη τους μισθούς και τις συντάξεις. Μεταξύ των σεναρίων από εκεί και πέρα είναι ο τραπεζικός πανικός, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το τύπωμα IOU ή μιας νέας δραχμής, οικονομική μιζέρια αλλά και ένα δηλητηριώδες κλίμα ικανό να απειλήσει τη δημοκρατία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει όπως τα προηγούμενα κόμματα πριν από αυτόν, τότε το κόμμα που κατά πάσα πιθανότητα θα ευνοηθεί είναι η Χρυσή Αυγή, που είναι τρίτη στις δημοσκοπήσεις».

Επίσης οι Financial Times αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χωριστεί σε τρία στρατόπεδα: «Η κυβέρνηση εμφανίζεται να χωρίζεται σε τρία στρατόπεδα. Το πρώτο που περιλαμβάνει τον υπουργό της Ενέργειας, θα ήταν ευχαριστημένο αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και γυρνούσε στη δραχμή. Το δεύτερο, που περιλαμβάνει τον υπουργό των Οικονομικών αλλά και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρεί ότι οι εταίροι θα υποχωρήσουν πρώτοι και θα προσφέρουν όρους που θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για μια νίκη στο εσωτερικό μέτωπο. Το τρίτο στρατόπεδο, στο οποίο είναι κοντά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στηρίζει ένα συμβιβασμό με τους πιστωτές».

Στο τέλος του κειμένου, γίνεται αναφορά στο χορό του Ζαλόγγου, και σχολιάζουν: «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί να δει αν ο κύριος Τσίπρας και οι συνάδελφοί του στο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν να αναπαραστήσουν τον Χορό του Ζαλόγγου».

Ειρωνικοί, απειλητικοί και επιεικώς απαράδεκτοι για ακόμα μια φορά οι δυτικοί, επιχειρούν ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της Ελλάδος. Το ζήτημα είναι το ποια θα είναι η Ελληνική αντίδραση...

2 σχόλια:

  1. Kύριε Βολουδάκη εχω καταλήξει οτι το μόνο που εμποδιζει την χωρα μας να παει στη δραχμή είναι το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Πληρωμών! Μπορεί να κάνω και λάθος. Μήπως ξέρετε αν το ισοζύγιο πληρωμών ειναι ελλειματικό και πόσο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο ερώτημά σας προτίμησα να δώσει την απάντηση ο πλέον αρμόδιος, πολύπειρος διακεκριμένος οικονομολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Πολυχρονίου.

    Απαντά λοιπόν ο κ. καθηγητής:
    «Από συνδυασμό στοιχείων της ΕΚΤ και της EUROSTAT συμπεραίνω ότι:

    Το έλλειμμα στον Τρέχοντα Λογαριασμό (Current Account) του Ισοζυγίου Πληρωμών (Balance of Payment) είναι περίπου €700 εκατομμύρια.

    Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αυτό που εμποδίζει την χώρα να επιστρέψει στην Δραχμή. Αυτό που εμποδίζει είναι «οι προσδοκίες της Ελληνικής οικονομίας» και η «πιθανή έλλειψη σκληρού νομίσματος», στην περίπτωση επιστροφής στην Δραχμή
    ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή