Ποιος φοβάται την GRexit; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/03/2015

Ποιος φοβάται την GRexit;

«Οι επενδυτές υποτιμούν το χάος που θα πυροδοτούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη», προειδοποιούν κορυφαία στελέχη του City του Λονδίνου. Ο άμεσος χρηματοοικονομικός αντίκτυπος από την ενδεχόμενη GRexit έχει μετριαστεί τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους μεγέθη και μείωσαν την έκθεσή τους.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσκόπηση σε μέλη του FT City Network [το forum των Financial Times όπου μετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από την τραπεζιτική, την ασφαλιστική, την επενδυτική και ευρύτερα την επιχειρηματική αγορά], οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Το forum προειδοποιεί ότι η αποσύνθεση τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. «Ούτε η ευρωζώνη, ούτε ίσως η ίδια η Ε.Ε. θα μπορούσε να επιβιώσει εάν υπάρξει συνωστισμός προς την έξοδο» αναφέρει ο Xavier Rolet, διευθύνων σύμβουλος του London Stock Exchange.

Η GRexit θα οδηγούσε «σε επιτάχυνση της αποσύνθεσης της ευρωχώρας» προειδοποίησε ο Robert Swannell, διευθύνων σύμβουλος της Marks and Spencer. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Sir Roger Carr, διευθύνων σύμβουλος της BAE Systems ο οποίος δήλωσε ότι η GRexit θα μπορούσε να αποτελέσει «σημάδι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι σε δύσκολους καιρούς».

Αν και η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας για τέσσερις μήνες, η Αθήνα ξεμένει γρήγορα από ρευστότητα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι πιστώτριες χώρες, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, έχουν τη βούληση να απελευθερώσουν κεφάλαια στήριξης χωρίς πολιτικά δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών έναντι κάποιων χρεών της, τότε θα αναζωπυρωθεί η μαζική φυγή καταθετών – τον Ιανουάριο άγγιξε τα 12,8 δις ευρώ. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εδώ και καιρό φοβούνται ότι η μαζική φυγή καταθετών μπορεί να οδηγήσει σε μια GRexit από «ατύχημα», επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαζόταν να κόψει τον έκτακτο δανεισμό στις αφερέγγυες τράπεζες της χώρας. Χωρίς τη στήριξη της ECB, η Αθήνα θα αναγκαστεί να τυπώσει δικό της χρήμα για να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες του χρηματοοικονομικού της κλάδου.

Επίσης, αν και οι Ελληνικές αγορές ήταν ασταθείς, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της χώρας επέστρεψε μετά τη συμφωνία για την τετράμηνη παράταση κάτω από το 10%. Το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες της περιφέρειας έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, με τις δεκαετείς αποδόσεις Ιταλίας και Ισπανίας να βρίσκονται στο 1,35% και της Πορτογαλίας στο 1,87%.

Να σημειωθεί πως το City Network είναι ένα δίκτυο όπου για να εγγραφεί κανείς απαιτείται πρόσκληση. Επίσης το δίκτυο σήμερα απαρτίζεται από 60 και πλέον επιχειρηματικούς "ηγέτες". Αποτελεί βάση διαδικτυακής συζήτησης για χρηματοοικονομικά θέματα σε μηνιαία βάση.

Έχω γράψει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω ακόμα μία: Την GRexit δεν την θέλει η Ευρώπη! Η Ελλάδα έπρεπε να την επιδιώκει. Όχι, όμως, με μονομερείς καταγγελίες, αντιπαλότητες, διενέξεις και έχθρες, αλλά με διαδικασίες "διαζυγίου" κοινή συναινέσει! Η πολιτική σταθερότητα και η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο όταν η Ελλάδα επανακτήσει το εθνικό της νόμισμα και κατά συνέπεια την εθνική της κυριαρχία. Αυτό όμως για να επιτευχθεί απαιτεί αυστηρά Ελληνική πολιτική και επαγρύπνηση-ενημέρωση από τους Έλληνες πολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και περαιτέρω εξαθλίωσης του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου