Προβοκάτορες (;) οι δολοφόνοι του Nemtsov - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/03/2015

Προβοκάτορες (;) οι δολοφόνοι του Nemtsov

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η μεταγωγή των δύο συλληφθέντων για την δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης, Boris Yefimovich Nemtsov στο δικαστήριο της Μόσχας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια κοντά στο επαρχιακό δικαστήριο της Μόσχας, όπου αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα για τη σύλληψη των υπόπτων για τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού, Boris Yefimovich Nemtsov, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Δεκάδες κλούβες, λεωφορεία, φορτηγά ρυμούλκησης και αστυνομικοί βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του δικαστηρίου, όπου δεκάδες δημοσιογράφοι περιμένουν τους υπόπτους να μεταφερθούν από το κέντρο κράτησης τους. Τα προστατευτικά κιγκλιδώματα έχουν ετοιμαστεί αλλά η περιοχή δεν έχει ακόμη αποκλειστεί.

Ο Zaur Dadayev και ο Anzor Gubashev συνελήφθησαν νωρίς το Σάββατο (7/3/2015) ως ύποπτοι για τη δολοφονία του Nemtsov. Αργότερα μέσα στην ημέρα, προέκυψαν αναφορές ότι ακόμη δύο ύποπτοι συνεργοί συνελήφθησαν στην περιοχή της νότιας Ρωσίας, στον Καύκασο.

Ένας από τους κρατούμενους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Δημοκρατίας της Ingushetia, ήταν ο μικρότερος αδερφός του Gubashev. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Dadayev υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής των ταγμάτων του υπουργείου των Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Chechnya, ενώ ο Gubashev εργάστηκε σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στη Μόσχα.

Θυμίζω πως ο ηλικίας 55 ετών Nemtsov, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός στη Ρωσική κυβέρνηση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επί προεδρίας του επιζήμιου για τη Ρωσία προέδρου Boris Nikolayevich Yeltsin και πρωθυπουργίας των Sergey Vladilenovich Kiriyenko και Viktor Stepanovich Chernomyrdin, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κέντρο της Μόσχας αργά την περασμένη Παρασκευή.

Λίγο μετά την τραγωδία, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Vladimirovich Putin διέταξε τη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, το υπουργείο Εσωτερικών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) να συστήσουν κοινή ομάδα για να ρίξουν φως στη δολοφονία.

Οι ερευνητές αναζητούν κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών δεσμών με την ουκρανική κρίση, συμβόλαιο θανάτου ή διαφορές που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Nemtsov.

Ο Nemtsov ήταν περιθωριακή φιγούρα στους κόλπους της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης και απολάμβανε πενιχρή υποστήριξη από τους ψηφοφόρους. Σπάνια τού δινόταν τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός χρόνος. Συνεπώς είναι μάλλον απίθανο η οποιαδήποτε δημοσίευση επιβαρυντικών στοιχείων για την εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο να αποσπούσε ιδιαίτερη προσοχή, με δεδομένο άλλωστε πως η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου εκτοξεύτηκε στα ύψη από όταν ξεκίνησε η κρίση.

Παλιότερες εκστρατείες επί σειρά ετών για την αποκάλυψη εκτεταμένης διαφθοράς στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Sochi και τις δοσοληψίες του Προέδρου και των ημέτερων, ελάχιστη απήχηση είχαν στην κοινή γνώμη. Η δολοφονία του Nemtsov θα είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα επιθυμούσε το Κρεμλίνο, δηλαδή την ηρωοποίηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου