Να τελειώνουμε με την Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/03/2015

Να τελειώνουμε με την Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο να γίνει «νομικά δεσμευτική» η προειδοποίηση προς τις Ελληνικές τράπεζες για την αύξηση του όγκου χρέους που κατέχουν μέσω έντοκων γραμματίων, εξετάζει η ECB σύμφωνα με σημερινό (19/3/2015) δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει να απαγορεύσει στα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα να αυξάνουν το κρατικό χρέος που κατέχουν, σε μια κίνηση που θα αποκόψει μια βασική πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα και θα επιδεινώσει τις διαφωνίες με τους πιστωτές της.

Όπως γράφουν οι Financial Times, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ECB συζήτησαν την Τετάρτη (18/3/2015) κατά πόσον πρέπει να κάνουν νομικά δεσμευτικές τις πρόσφατες προειδοποιήσεις στις Ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την ποσότητα του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους ή των εντόκων.

Στο άρθρο τονίζεται ότι δεν αναμένεται να παρθεί κάποια τελική απόφαση πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Mario Draghi, καθώς και με τους "ηγέτες" της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να συζητήσουν για την κρίση.

Οι Financial Times σημειώνουν επίσης πως η συνάντηση γίνεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα στερεύει από ρευστό.

Σύμφωνα με το άρθρο, η ECB έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας με την άρνησή της να άρει το όριο στο ποσό των έντοκων γραμματίων που θα αποδέχεται ως εγγύηση για δάνεια. Οι επιτηρητές της Ελληνικής διάσωσης από την ECB, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβάλει όριο 15 δις ευρώ στην έκδοση εντόκων γραμματίων ως μέρος του προγράμματος διάσωσης.

Τέλος, στο ίδιο δημοσίευμα οι Financial Times κάνουν λόγο για ένα νέο κύμα εκροών από τις Ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρουν, μόνο την Τετάρτη (18/3/2015) αποσύρθηκαν από 300 εκατομμύρια μέχρι 400 εκατομμύρια ευρώ κάτω από το φόβο ενός νέου αδιεξόδου στις συζητήσεις της Αθήνας με τους δανειστές της.

Την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να στραγγαλίσουν την Ελληνική οικονομία η δυσαρέσκεια του κόσμου έχει αρχίσει να φαίνεται και να αποτυπώνεται και στατιστικά. Σύμφωνα με τα όσα δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα (19/3/2015), από τους λιγότερο ικανοποιημένους λαούς της Ευρώπης, σε ότι αφορά στο βιοτικό τους επίπεδο, είναι οι Έλληνες μαζί με τους Κύπριους, τους Βούλγαρους, τους Ούγγρους και τους Πορτογάλους.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της Eurostat «το 2013 πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας» τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης εξέφρασαν οι Βούλγαροι με βαθμό 4,8 σε κλίμακα μέχρι το 10 κι έπειτα, οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Ούγγροι και οι Πορτογάλοι με βαθμό 6,2.

Τα πρωτεία έχουν φυσικά οι σκανδιναβικές χώρες, με τη Δανία, την Φινλανδία και την Σουηδία να υπερέχουν με 8 μονάδες, ενώ ακολουθούν η Αυστρία και η Ολλανδία με 7,8 μονάδες. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 7,1%.

Ανά ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέοι τείνουν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι σε σχέση με τους μεγαλύτερους, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει πλήρως και αυτό φαίνεται σε κάθε έκφρασή της. Όσο το συντομότερο διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, τόσο το καλύτερο για τους λαούς της Ευρώπης. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου