Αλλαγή πλεύσης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

20/03/2015

Αλλαγή πλεύσης

O Darrel Delamaide αρθρογράφος του Marketwatch γράφει σήμερα πως «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το χαρτί της Ρωσίας, φέρνοντας μια νέα γεωστρατηγική διάσταση στην κρίση του ευρώ» και προσθέτει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσπευσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Vladimirovich Putin στη Μόσχα για τις αρχές του επόμενου μήνα, αντί του Μαΐου.

Αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων πιστωτών της σχετικά με την αναστολή της λιτότητας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της, η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει κατ' ιδίαν την προοπτική της στροφής της προς τη Ρωσία για βοήθεια.

Η Ελληνική οικονομία μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα ασήμαντο τμήμα του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ε.Ε., όμως η θέση της στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής εξακολουθεί να έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.

Εκείνοι που αρέσκονται στο να πιστεύουν ότι ο Putin είναι σε δύσκολη θέση και πως η Ρωσία έχει ήδη αρκετά προβλήματα από μόνη της για να μπορέσει επιπλέον να σκεφτεί τη μικρή και φτωχή Ελλάδα, υποτιμούν το χωρίς παρωπίδες στρατηγικό όραμα του Ρώσου ηγέτη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ εργάστηκαν τόσο σκληρά στη μεταπολεμική περίοδο για να κρατήσουν την Ελλάδα μακρυά από το να παρασυρθεί στο Σοβιετικό στρατόπεδο και γιατί υποστηρίζουν την Ελλάδα ως τον ακρογωνιαίο λίθο του ΝΑΤΟ.

[...] Οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπαθούν να βγάλουν την κρίση έξω από το στενό χώρο του ενοχικού δικαίου όσον αφορά στο χρέος και επιθυμούν να τεθεί το θέμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης που υπάρχει στην Ελλάδα [...]».

Ο Αμερικανός αρθρογράφος έχει απόλυτο δίκιο στα όσα υπογραμμίζει, αλλά κυρίως στην επισήμανση τους που αφορά στις ΗΠΑ. Αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, είναι το να μην ενδώσει στις αναμενόμενες και ασφυκτικές πιέσεις που θα της ασκήσουν, εκτός της Ευρώπης, οι ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ελλάδα στραφεί προς τη Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίξει με τη Ρωσία, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τόσο η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όσο και αυτή του Αντώνη Σαμαρά, κλόνισαν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Ρώσους. Αυτό συνέβη διότι οι προαναφερθείσες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τις συναλλαγές με τη Ρωσία ως μέσο πίεσης και εκβιασμού της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να έχουν αποφασίσει πολιτικά τη στροφή προς τα εκεί.

Σήμερα, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε δύο πολύ σημαντικά βήματα για τη χώρα: Το πρώτο είναι η μεθοδευμένη και δια της συνδιαλλαγής με τους εταίρους αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ και δεύτερο η στρατηγικής σημασίας συμφωνία με τη Ρωσία ως φυσικό σύμμαχο της Ελλάδας. Ήδη, η Κύπρος έχει πράξει σοφά και ορθά, προχωρώντας σε συμφωνία με την Ρωσία που αναμένεται να έχει και συνέχεια.

Πιστεύω ακράδαντα πως τα Ελληνικά κόμματα και οι πολιτικοί που εμμένουν σε φιλοδυτικές δοξασίες και εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως το μέλλον της Ελλάδος είναι στην Ευρώπη, ή εξυπηρετούν συμφέροντα ενάντια σ' αυτά της πατρίδας μας ή πάσχουν από πολιτική ανωριμότητα. Όποια και να είναι η αιτιολογία, πρέπει επειγόντως να απομονωθούν και να περιθωριοποιηθούν από το σύνολο του Ελληνικού έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου