Πολιτική προς μίμηση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/03/2015

Πολιτική προς μίμηση

Την εντολή να μειωθούν όλοι οι μισθοί των μελών της κυβέρνησης κατά 10% έδωσε ο Vladimir Vladimirovich Putin, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Dmitry Sergeyevich Peskov. Ο εκπρόσωπος του Putin εξήγησε ότι η ανακοίνωση της περικοπής έγινε προσωπικά από τον Πρόεδρο στο συνέδριο με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας την Παρασκευή (27/2/2015). Ο Dmitry Sergeyevich Peskov σημείωσε ότι το θέμα των μισθών δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της κρατικής Duma, Sergey Yevgenyevich Naryshkin, είπε σε βουλευτές ότι είχε την πρόθεση να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Ρωσίας με το αίτημα να κοπούν οι μισθοί των βουλευτών που αυξήθηκαν πρόσφατα, ως μέτρο για τον εξορθολογισμό του κρατικού προϋπολογισμού. Εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υποστήριξαν την πρόταση Naryshkin σε σχόλια στα μέσα ενημέρωσης αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Τον Δεκέμβριο ο Vladimir Vladimirovich Putin διέταξε το «πάγωμα» ενός έτους για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, μετά την πτώση που σημείωσε το ρούβλι εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Η εντολή Putin «πάγωσε» τους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους σε όλη την Προεδρική διοίκηση της Ρωσίας, την κυβέρνηση, το ελεγκτικό επιμελητήριο και τα κεντρικά και περιφερειακά τμήματα του υπουργείου των Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία, Rosstat, ο μέσος μισθός στην ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 ήταν 96.500 ρούβλια ανά μήνα, και ο μέσος μισθός στη χώρα κατά την ίδια περίοδο ήταν 31.600 ρούβλια ανά μήνα. Ο μέσος μισθός στην Προεδρική διοίκηση ανήλθε σε 216.400 ρούβλια, και στην κυβέρνηση ήταν 200.400 ρούβλια.

Ο μηνιαίος μισθός ενός βουλευτή της κρατικής Duma της Ρωσίας είναι σήμερα 420.000 ρούβλια, ή 6700 δολάρια σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι νομοθέτες έχουν επίσης το δικαίωμα σε τριμηνιαία μπόνους των 81.500 ρουβλίων, ή περίπου 1.300 δολαρίων. Στους Ρώσους βουλευτές απαγορεύεται βάση νόμου να λαμβάνουν οποιοδήποτε άλλο εισόδημα ενώ κατέχουν κοινοβουλευτικά πόστα, με εξαίρεση τα καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά τέλη.

Ακόμα μια φορά η Ρωσία και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της, δείχνουν στη Δύση και στην Ελλάδα, τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται ο πραγματικός ηγέτης ενός τόπου στην πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, όποια κι αν είναι αυτή. Οι μειώσεις και η λιτότητα δεν πρέπει να ξεκινάει ποτέ από τους πολίτες, αλλά από τους διοικούντες και κυρίως από το συμμάζεμα και τη συρρίκνωση, εάν χρειάζεται, του κράτους και των δαπανών του.

Η Δύση διαρκώς προβάλλει το αποτυχημένο μοντέλο των πλούσιων κυβερνώντων και του εξαθλιωμένου λαού, μοντέλου που, δυστυχώς, υιοθέτησε και η χώρα μας. Το βιοτικό επίπεδο ενός λαού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες και κατά συνέπεια, όσο πιο σωστό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα, τόσο πιο πολύ ευημερούν οι πολίτες. Αντίθετα, οι πολίτες στενάζουν και δυστυχούν όταν εφαρμόζονται μέτρα και πολιτική σαν την αποτυχημένη που υπαγορεύει η Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου