Μια ενδεχόμενη Ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν λιγότερο οικονομικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα μέλη σε σχέση με το πως ήταν κατά την τελευταία κρίση το 2012, δηλώνει η Standard & Poor 's σε έκθεση της, επικαλούμενη μια πιο ισχυρή αρχιτεκτονική διάσωσης της ευρωζώνης.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε χτες (19/2/2015) πως από το 2012, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της πολιτικής που ακολουθεί η ευρωζώνη έχουν εισάγει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τους ισχυρούς της ζώνης του ευρώ, σε ένα καθεστώς πίεσης της αγοράς μετά από μια GRexit.
Οι συνδέσεις της Ελλάδας με τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειωθεί αρκετά κι αυτό κάνει μια περιορισμένη άμεση μετάδοση ακόμα λιγότερο πιθανή, δηλώνει στην έκθεση της Standard & Poor 's ο αναλυτής πιστώσεων Moritz Kraemer. Η οικονομική επιβάρυνση μιας ενδεχόμενης GRexit για τα υπόλοιπα δεκαοχτώ μέλη της ζώνης του ευρώ θα είναι μέτρια και θα απορροφάται για δεκαετίες, δήλωσε ο Kraemer.
Η διαρκής επανάληψη από όλους τους οικονομικούς παράγοντες πως η ενδεχόμενη GRexit δεν θα επηρεάσει την οικονομία στην ευρωζώνη, θυμίζει τα μικρά παιδιά που τρέμουν το σκοτάδι και φωνάζουν διαρκώς "δεν φοβάμαι, δεν φοβάμαι" προσπαθώντας να αποβάλλουν το φόβο τους. Αν όντως η GRexit δεν έχει αντίκτυπο στις οικονομίες τους, οι Ευρωπαίοι σήμερα (20/2/2015) το μεσημέρι (16:00 ώρα Ελλάδος) θα πρέπει να δείξουν την "πόρτα" της εξόδου στη χώρα μας και να μη συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Η GRexit αυτόματα γκρεμίζει τον μύθο της ευημερίας την οποία ευαγγελίζεται η Ε.Ε. από της συστάσεώς της. Αποδεικνύεται περίτρανα πως το μοντέλο της είναι αποτυχημένο και όχι μόνο δεν είναι σε θέση να καλυτερεύσει το βιοτικό επίπεδο των μελών της, αλλά μπορεί να μετατραπεί στην αιτία της δυστυχίας και της παρακμής τους. Η GRexit αποκαλύπτει ξεκάθαρα πως ένας λαός που χάνει τα κυριαρχικά του δικαιώματα -βλέπε νόμισμα- αυτόματα γίνεται υποχείριο και υποτελής αυτού από τον οποίο εξαρτάται.
Αυτό που θα προβληματίσει πολλούς μετά από την GRexit, είναι τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν. Όλοι όσοι ασχοληθούν και εξετάσουν το ζήτημα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως δεν ήταν οικονομική η αιτία, αλλά πολιτική. Θα προβληματιστούν πολλοί λαοί για το μέλλον τους και θα προβάλλουν στην θέση της απελευθερωμένης πια Ελλάδας, τους εαυτούς τους. Δεν θα τους αρέσει καθόλου η σκέψη και η ιδέα πως μετά από δεκαετίες λιτότητας και εθνικών παραχωρήσεων θα βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα: ή επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής σύγκλισης ή μια "ατιμωτική" έξοδος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή τη θεσμική κρίση, ειδικά σε μια εποχή που ο ευρωσκεπτικισμός και η αμφισβήτηση του Ευρωπαϊκού ιδεώδους ανθούν σε όλες ανεξαιρέτως τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αν συνυπολογίσει κανείς τον παράγοντα των BRICS που αναζητούν συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους, αντιλαμβάνεται πως η Ε.Ε. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και με το μέλλον της πιο αβέβαιο από ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου