Η ECB πριμοδοτεί την συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέτεινε την πίεση στην Ελλάδα σήμερα για να παρατείνει τη συμφωνία στήριξης με τους διεθνείς πιστωτές της, παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε απευθυνόμενος στους ηγέτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι πολιτικές λιτότητας «σκοτώνουν» την Ελληνική οικονομία και πρέπει να βρεθεί εναλλακτική οδός.

Μετά την αποτυχία του eurogroup να καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν όσον αφορά την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, το διοικητικό συμβούλιο της ECB πραγματοποίησε μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσει για πόσο ακόμη θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες. Η ECB απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όμως πηγές ενήμερες για τα όσα διημείφθησαν ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το κύριο θέμα ήταν η διαθεσιμότητα του μηχανισμού ELA για την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ECB είχε ανακοινώσει ότι προσωρινά παρέχεται η λύση αυτή όταν σταμάτησε να δέχεται Ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας τις Ελληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα. Ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε. διαμηνύουν ότι επαφίεται στην Ελλάδα να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις δεσμεύσεις για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις εάν θέλουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ο Peter Praet, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ECB, δήλωσε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης θα εφαρμόσει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του ELA στην περίπτωση της Ελλάδας. «Το κλειδί είναι οι τράπεζες που επωφελούνται από την έκτακτη χορήγηση ρευστότητας να παραμένουν φερέγγυες», είπε ο Praet στην εφημερίδα Financial Times.

Τα σχόλια του Praet αφήνουν να εννοηθεί πως η ECB θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τη χορήγηση ρευστότητας εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ως τα τέλη αυτού του μήνα, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, και να αφήσει εκτεθειμένες τις Ελληνικές τράπεζες στον κίνδυνο της φυγής κεφαλαίων και της κατάρρευσης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυνητικά πολύ ευρύτερες συνέπειες.

Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν ξανά τη Δευτέρα (16/2/2015) να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Δεν θα υπάρξουν, αφού η Ελληνική πλευρά επέμεινε για αυτό, προπαρασκευαστικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της διεθνούς τρόικα των πιστωτών. Έλληνας αξιωματούχος προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον κίνδυνο να διακοπεί η χορήγηση ρευστότητας μετά την 28η Φεβρουαρίου. «Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα αναφέρει πως εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ή βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν θα υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός στο Reuters.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να αυξήσει στα 65 δις ευρώ το όριο του ποσού που μπορεί να διατίθεται μέσω του μηχανισμού χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις Ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε πριν από περίπου μία ώρα, το όριο της έκτακτης ρευστότητας που μπορεί να χορηγείται μέσω ELA αυξήθηκε κατά €5 δις και ανέρχεται πλέον στα €65 δις ενώ την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στα €60 δισεκατομμύρια.

Όλες αυτές οι εξελίξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως οι Ευρωπαίοι εξασφάλισαν από την Ελληνική κυβέρνηση κάποια δέσμευση που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ή να προβλέψουμε. Σίγουρα η σύσκεψη των υπουργών των Οικονομικών την Δευτέρα 16/2/2015 θα ξεκαθαρίσει πολλά. Αν μη τι άλλο αυτή η κυβέρνηση μας εξασκεί στην υπομονή και στην αναμονή!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.