Καιρός να απομονώσουμε την Ευρώπη! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/02/2015

Καιρός να απομονώσουμε την Ευρώπη!

Αφού δεν τράβηξε η Ελλάδα στα άκρα τις συνομιλίες, μοιραία το έκανε η Ευρώπη αλλάζοντας τους συσχετισμούς. «Έχουμε κάνει πρόοδο τόσα χρόνια και είναι κρίμα να πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Να ζητήσει επιμήκυνση τώρα η Ελλάδα για να μιλήσουμε για τα τεχνικά ζητήματα όπως το φορολογικό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το άδοξο τέλος του σημερινού (16/2/2015) eurogroup ο επικεφαλής του, Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem. Όπως τόνισε ο Ολλανδός επικεφαλής της συνόδου των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης, «υπάρχει πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσουμε χρήματα αφού αυτό προκύπτει από αξιολόγηση. Εγώ προτείνω παράταση του παρόντος προγράμματος για να δούμε τί θα κάνουμε στη συνέχεια».

Ο επικεφαλής του eurogroup αποκάλυψε ότι την Πέμπτη (12/2/2015) συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια τεχνική αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος «στη λογική του 30% και 70%». Όπως τόνισε, αναζητήθηκε μαζί με τα τεχνικά όργανα το ενδεχόμενο αντικατάστασης των μέτρων, όμως δεν υπάρχει ακόμη κοινό σημείο συνεννόησης με την Ελληνική πλευρά, ενώ επανέλαβε ότι «η καλύτερη λύση θα ήταν η παράταση του προγράμματος». Όσον αφορά τον χρόνο που απομένει για μια τελική συμφωνία, ο Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου eurogroup την προσεχή Παρασκευή, δηλώνοντας με νόημα ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει επέκταση και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Είναι πολύ σαφές ότι το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από τις Ελληνικές αρχές [...] από πλευράς χρονοδιαγράμματος, μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η εβδομάδα, αλλά αυτό είναι σχεδόν όλο», δήλωσε ο Dijsselbloem.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η παράταση του παρόντος προγράμματος με την ευελιξία που παρέχεται στην Ελλάδα. Αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε συμφωνία», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος των Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici. Ο Ευρωπαίος επίτροπος έθεσε ως όρο μιας μελλοντικής οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας, την «ανάληψη της ευθύνης του τρέχοντος προγράμματος». Εξάλλου, ο Pierre Moscovici σημείωσε, στρέφοντας τα βέλη του προς την Ελληνική κυβέρνηση, ότι «η λύση πρέπει να είναι λογική και όχι ιδεολογική».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Madeleine Odette Lagarde από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF), Klaus P. Regling υπενθύμισε ότι από την πλευρά του Ταμείου παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δις ευρώ και ότι από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε Ελληνικά ομόλογα (SMPs) είναι προς εκταμίευση ακόμα 1,9 δις ευρώ. Πρόσθεσε ότι τα 10,9 δις ευρώ που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χάνονται, εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση.

Από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός των Οικονομικών καταγγέλλει την απόσυρση ενός προσχεδίου ανακοινωθέντος που θα οδηγούσε σε συμφωνία, την τελευταία στιγμή. Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός, ο πραγματικός λόγος που δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να συμφωνήσουμε είναι ότι υπάρχει μια διαφορά αναφορικά με το εάν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι απέτυχε ή θα κάτσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. «Πριν το σημερινό eurogroup, ο Pierre Moscovici μου παρουσίασε ένα draft που ευχαρίστως θα υπέγραφα. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση, έκανε λόγο για αίτημα παράτασης η οποία θα λάμβανε τη μορφή ενός τετράμηνου ενδιάμεσου προγράμματος. Ευχαρίστως θα το υπογράφαμε, και θα ήμασταν διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αποδοχή συγκεκριμένων στόχων. Δεν θα προχωρούσαμε σε καμία δράση έως τον Αύγουστο η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να μην εφαρμόσουμε μέτρα που θεωρούμε λάθος, όπως η μείωση χαμηλών συντάξεων ή η αύξηση των φόρων στον τουρισμό. Δεν έχω αμφιβολία ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας» δήλωσε ο υπουργός των Οικονομικών και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Τώρα πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ενώ η Ευρώπη έθεσε ξεκάθαρο τελεσίγραφο, είναι κάτι που προσωπικά δεν μπορώ να απαντήσω.

Τέλος, ερωτηθείς αν κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του προγράμματος, ο Dijsselbloem είπε ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε., Donald Franciszek Tusk τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Τι άλλο πια πρέπει να γίνει για να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση πως δεν είναι πια αντιπολίτευση; Δεν μπορεί να μην έχει θέση και κυρίως δεν μπορεί να προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα! Ας τερματίσει τώρα τη συζήτηση. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος λόγος να συσταθεί εκ νέου ένα eurogroup. Η κυβέρνηση οφείλει πλέον να πατήσει γερά στα πόδια της και να εφαρμόσει την αρχική και σωστή εξαγγελία του αντιπολιτευόμενου τότε ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε καθαρά για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου