Αναμένοντας την κυβέρνηση

Το αίτημα για παράταση του Ελληνικού προγράμματος βοήθειας υπέβαλε αργά το βράδυ της Δευτέρας (23/2/2015) στη Bundestag (το Γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) ο Wolfgang Schäuble, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

«Στο πλαίσιο της παραδοχής εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της και της συνεννόησης στο eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης παράτασης», αναφέρεται στην επιστολή την οποία απευθύνει το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Bundestag, Norbert Lammert.

Ο Schäuble ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, θέτει το αίτημα ρητά υπό την επιφύλαξη του αναμενόμενου καταλόγου μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Αθήνας και μιας θετικής αξιολόγησης από την Ε.Ε., την ECB και το ΔΝΤ. «Αυτό το αίτημα θα τεθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων και οι τρεις θεσμοί θα δώσουν την εκτίμησή τους, ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν ένα αρκετά πλήρες σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος», γράφει ο Schäuble και επισημαίνει ότι στόχος είναι η κανονική ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας, κάτι που θα αποφασιστεί κατά την διάρκεια της παράτασης.

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών αναφέρει ακόμη στην επιστολή του προς την Bundestag ότι θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η δεδομένη ευελιξία εντός του προγράμματος, αλλά και ότι είναι σημαντικός ο έλεγχος από τους τρεις θεσμούς, «οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν γνωστοί ως τρόικα».

Στη επιστολή του ο Schäuble απαριθμεί τις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και κάνει λόγο για «στενή συνεργασία»με τους θεσμούς, για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει ήδη υλοποιημένα μέτρα και να μην εφαρμόσει μονομερώς μέτρα τα οποία θα απειλήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την δημοσιονομική σταθερότητα», γράφει ο Schäuble.

Φαίνεται ξεκάθαρα και από την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών πως η τρόικα εξακολουθεί να είναι αυτή που θα δίνει την τελική έγκριση στην οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Είναι πια προφανές πως οι αντιευρωπαϊκές κορώνες της κυβέρνησης έχουν σιγήσει, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα ξυπνάει από το όνειρο της απελευθέρωσης και διαπιστώνει πως παραμένει στην ίδια, αν όχι σε χειρότερη, πραγματικότητα.

Η σημερινή μέρα (24/2/2015) έχει ενδιαφέρον καθώς αναμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η περιβόητη λίστα των μέτρων της ανέτοιμης κυβέρνησης καθώς επίσης και η αντίδραση των Ευρωπαίων.

Έχουμε ήδη μπει στην Σαρακοστή, αλλά προοπτική για Ανάσταση του έθνους δεν φαίνεται πουθενά. Τελικά, πάλι ελπίζουμε σε ένα θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.