Δεκανίκι ή δούρειος ίππος των ΗΠΑ; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/02/2015

Δεκανίκι ή δούρειος ίππος των ΗΠΑ;

Μήνυμα άνευ προηγουμένου, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Barack Hussein Obama, μιλώντας στο CNN, τόνισε χωρίς περιστροφές: «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση». Πρόκειται για την πλέον ανοιχτή και υποστηρικτική για τη χώρα μας παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, η οποία έρχεται την ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση ανοίγει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους προκειμένου να βρεθεί μία κοινή λύση για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα ασφυκτικής λιτότητας, αλλά θα στοχεύει στην ανάπτυξη.

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει στείλει κατά καιρούς σαφή μηνύματα προς τη Γερμανική πλευρά για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής της όσον αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχεία, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο Obama παρεμβαίνει με τόσο ευθείες δηλώσεις. «Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», τόνισε.

Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι «η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε: «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική. Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές εάν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η Ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Επομένως, η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ' όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα προέκυψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει. Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

Μέρα με την ημέρα καθίσταται ακόμα πιο σαφές πως η νέα κυβέρνηση είναι το δεκανίκι ή/και ο μοχλός πίεσης των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Με το πρόσχημα της βοήθειας στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, η νέα κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο στις ΗΠΑ για ευθεία παρέμβαση στα οικονομικά -και όχι μόνο- της γηραιάς ηπείρου.

Όπως έχω γράψει κι άλλοτε, στην πολιτική τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της δήθεν "αριστερής" Αμερικανοκινούμενης Ελληνικής κυβέρνησης.

1 σχόλιο:

  1. Ωραίος! Η Διαπίστωση σου είναι σοφή και σωστή αλλά άντε να την καταλάβει ο προπαγανδισμένος
    Νεοέλληνας και γενικότερα ο Έλληνας, Ελπίζω πως Ο Τριαδικός Θεός, μας Φωτίσει όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή